Connect with us

Hi, what are you looking for?

Science ReportScience Report

Ny viden

D-vitamin kan hjælpe mænd mod barnløshed

“Måske har vi givet D-vitamin til de forkerte,” siger dansk forsker

-Det, vi så, er, at mænd, der helt mangler D-vitamin, har en væsentlig stigning i sædproduktionen, hvis vi giver dem tilskud af D-vitamin, siger Martin Blomberg Jensen, der er forsker på Rigshospitalets Klinik for Vækst og Reproduktion, til sciencenews.dk

Til gengæld var der ingen effekt på sædkvaliteten, hvis mændene kun havde et let nedsat D-vitaminniveau.

Så meget desto større var overraskelsen, da forskerne så, at mændene med det let nedsatte D-vitaminniveau, som altså ikke oplevede nogen forbedringer af sædkvaliteten, alligevel fik dobbelt så mange børn, som placebo gruppen, der ikke fik D-vitamin.

-Så måske er der også noget i sædfunktionen, som vi ikke helt forstår, selvom sådanne resultater skal reproduceres af andre, før de kan tages for gode varer, forklarer Martin Blomberg Jensen

Når forskerne havde en ide om der var en sammenhæng, skyldes det tidligere forsøg, hvor blandt andet han-rotter har fået forbedret deres sædkvalitet betragteligt med D-vitamin.

D-vitamin både til mænd og kvinder
Men måske ligger forklaringen ikke kun hos mændene. Forskerne har også en ide om at måden ægget i kvindens livmoder udvælger den bedste sædcelle måske påvirkes af D-vitamin:

-Præcis hvorfor har vi ikke har forstået endnu, men en af vores teorier går på, at D-vitamin spiller en væsentlig rolle i kommunikationen mellem kvindens æg og mandens sæd. Man kan diskutere, om vi i virkeligheden har givet D-vitamin til den forkerte. Måske er det sådan, at man ikke kun skal give manden, men også skal give kvinden. Så det er et område, hvor vi håber, andre vil undersøge, om D-vitamin hos kvinder kan være med til at øge fertilitetschancen for de infertile par, siger Martin Blomberg Jensen.

Under alle omstændigheder er studiet meget relevant, for mænds sædkvalitet er blevet stadig dårligere gennem de sidste 50 år. I dag har hvert 7. par ifølge en engelsk undersøgelser problemer med at få børn og den største enkeltstående årsag er lav sædkvalitet. Og selv om forskerne ikke helt forstår D-vitamins rolle i spontane graviditeter, så kan man ifølge forskerne trygt indtage 25-35 mikrogram D-vitamin dagligt om vinteren, hvis man har D-vitaminmangel og vanskeligt ved at få børn.

Forsiden lige nu:

Forskningsmagten er blevet placeret i skødet på fondene

I SPORENE PÅ MAGTEN. Staten har svigtet som forskningspolitisk anker og finansierende myndighed. Særligt de erhvervsdrivende fonde udfylder tomrummet med mere produkt- og patentorienterer forskning, vurderer magtforskere.

I vesten forsker vi mest i egen navle – det former vores forståelse for verden

Et nyt studie fra SDU viser, at vi har et skævvredet billede af verdens plantedata, fordi den fortrinsvis er indsamlet i og af rige lande, hvilket gør os mindre modstandsdygtige over for klimaforandringernes effekter. Det er et eksempel på et større problem med en strukturel, global ulighed akademia, mener forskere fra DIIS.

Ny evaluering viser stor tilfredshed med GTS-institutterne

GTS-institutternes tilbud til dansk erhvervsliv skaber værdi for alle typer af virksomheder, viser en ny evaluering, som Uddannelses- og Forskningsstyrelsen står bag. Særligt yder institutterne et vigtigt bidrag til en grøn omstilling.

Seneste artikler:

Robothænder med følelser

Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu. 

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.