Connect with us

Hvad søger du?

Science ReportScience Report

Ny viden

D-vitamin kan hjælpe mænd mod barnløshed

“Måske har vi givet D-vitamin til de forkerte,” siger dansk forsker

-Det, vi så, er, at mænd, der helt mangler D-vitamin, har en væsentlig stigning i sædproduktionen, hvis vi giver dem tilskud af D-vitamin, siger Martin Blomberg Jensen, der er forsker på Rigshospitalets Klinik for Vækst og Reproduktion, til sciencenews.dk

Til gengæld var der ingen effekt på sædkvaliteten, hvis mændene kun havde et let nedsat D-vitaminniveau.

Så meget desto større var overraskelsen, da forskerne så, at mændene med det let nedsatte D-vitaminniveau, som altså ikke oplevede nogen forbedringer af sædkvaliteten, alligevel fik dobbelt så mange børn, som placebo gruppen, der ikke fik D-vitamin.

-Så måske er der også noget i sædfunktionen, som vi ikke helt forstår, selvom sådanne resultater skal reproduceres af andre, før de kan tages for gode varer, forklarer Martin Blomberg Jensen

Når forskerne havde en ide om der var en sammenhæng, skyldes det tidligere forsøg, hvor blandt andet han-rotter har fået forbedret deres sædkvalitet betragteligt med D-vitamin.

D-vitamin både til mænd og kvinder
Men måske ligger forklaringen ikke kun hos mændene. Forskerne har også en ide om at måden ægget i kvindens livmoder udvælger den bedste sædcelle måske påvirkes af D-vitamin:

-Præcis hvorfor har vi ikke har forstået endnu, men en af vores teorier går på, at D-vitamin spiller en væsentlig rolle i kommunikationen mellem kvindens æg og mandens sæd. Man kan diskutere, om vi i virkeligheden har givet D-vitamin til den forkerte. Måske er det sådan, at man ikke kun skal give manden, men også skal give kvinden. Så det er et område, hvor vi håber, andre vil undersøge, om D-vitamin hos kvinder kan være med til at øge fertilitetschancen for de infertile par, siger Martin Blomberg Jensen.

Under alle omstændigheder er studiet meget relevant, for mænds sædkvalitet er blevet stadig dårligere gennem de sidste 50 år. I dag har hvert 7. par ifølge en engelsk undersøgelser problemer med at få børn og den største enkeltstående årsag er lav sædkvalitet. Og selv om forskerne ikke helt forstår D-vitamins rolle i spontane graviditeter, så kan man ifølge forskerne trygt indtage 25-35 mikrogram D-vitamin dagligt om vinteren, hvis man har D-vitaminmangel og vanskeligt ved at få børn.

Forsiden lige nu:

Arne Flåøyen: – Norden har brug for en fond til beredskabsforskning

De sidste års mange kriser viser med al tydelighed, hvor stort behovet er for en nordisk fond til beredskabsforskning. Det vil også være et naturligt skridt i udviklingen af det samarbejde, som allerede foregår i Norden inden for samfundssikkerhed og beredskab, fremhæver Arne Flåøyen, direktør i Nordforsk, i dette debatindlæg.

Seneste artikler:

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.