En lang forskningshistorie i tarmhormoner, der har medført store gennembrud i forståelsen af diabetes, resulterer i Novo Nordisk Fondens største forskerpris.
Der er tale om den såkaldte EASD-Novo Nordisk Foundation Diabetes Prize for Excellence 2019, der uddeles i et samarbejde mellem European Association for the Study of Diabetes (EASD) og Novo Nordisk Fonden.
Prisen på 6 mio. kr. uddeles til forskere, der enten forskningsmæssigt eller teknologisk, er med til at øge viden om diabetes, og i år tilfalder den anerkendelse altså professor Daniel J. Drucker.
Daniel J. Drucker har forsket i hormoners molekylære mekanismer og fysiologiske funktioner de sidste 35 år. Han har i løbet af sin karriere været med til at afsløre adskillige grundlæggende opdagelser, som har haft global indflydelse på behandlingen af diabetes.
Det er blandt andet også derfor, han modtager prisen og den anerkendelse, der følger med.
– Daniel J. Drucker er en førende ekspert inden for sit felt, og jeg vil gerne lykønske ham med prisen og hans ekstraordinære indsats, som har haft en stor indflydelse på udviklingen inden for diabetesforskning og har forbedret livskvaliteten hos mennesker med diabetes, siger Birgitte Nauntofte, administrerende direktør i Novo Nordisk Fonden.
EASD-formanden kalder ligeledes Daniel J. Drucker for en på alle måder værdig prismodtager.
– Hans opdagelser har ført til adskillige nye terapier, som har haft en bemærkelsesværdig global indvirkning på håndtering af mennesker med diabetes og fedme. Daniel J. Drucker er på alle måder en meget værdig og velfortjent modtager af EASD–Novo Nordisk Foundation Diabetes Prize for Excellence 2019, siger David R. Matthews, professor og formand for EASD.

Daniel J. Drucker, foto: Novo Nordisk Fonden
”Prisen vil få stor betydning for os”
Da Daniel J. Drucker i midt-1980’erne påbegyndte sin forskning i tarmhormonernes funktion, var der kun få, som havde samme fokus.
I dag bliver de af mange betragtet som byggesten, når der skal udvikles nye behandlinger.
– Da vi begyndte for 35 år siden, var kun ganske få forskere interesseret i tarmhormoner. Vi kunne ikke have forestillet os, at denne viden ville blive omsat til en række nye terapier, der i dag hjælper millioner af mennesker med alvorlige stofskiftesygdomme, siger Daniel J. Drucker, professor i Medicin ved University of Toronto og Senior Scientist ved Lunenfeld-Tanenbaum Research Institute på Mount Sinai Hospital i Toronto, Canada.
I løbet af hans karriere har han været til at udvikle nye behandlinger til diabetes, hjerte-kar-sygdomme og fedme. Blandt andet har han via sin opdagelse af GLP-2, søstertarmhormon til GLP-1, udviklet en effektiv behandling af korttarmssyndrom, der forbedrer levertallet hos patienter.
I de seneste år har han viet sin forskning til at finde nye og bedre terapier, og han er derfor også glad for prisen, der skal være med til at understøtte den vision.
– Jeg er henrykt og meget beæret over at modtage EASD–Novo Nordisk Foundation Diabetes Prize for Excellence 2019. Det er en fantastisk anerkendelse af de løbende videnskabelige bidrag fra min forskergruppe, og fremadrettet vil den få stor betydning for os i vor søgen efter nye mekanismer og mulighederne for at koble effekterne af tarmhormoner til behandlingen af stofskiftesygdomme, siger Daniel J. Drucker.
Om prisen
EASD–Novo Nordisk Foundation Diabetes Prize for Excellence er en pris på 6 mio. kr., hvoraf 1 mio. kr. er en personlig hæderspris, mens de resterende 5 mio. kr. er et rådighedsbeløb til forskning.
Prismodtageren udvælges af et særligt bedømmelsesudvalg nedsat af EASD, mens Novo Nordisk Fonden donerer pengebeløbet.
Prismodtagerens forskning kan have fokus på forebyggelse, behandling og/eller fysiologisk-biokemisk grundforskning. Forskningen kan også være klinisk orienteret.
Prisen kan også uddeles for ”årtiets opdagelse” inden for diabetesforskning.
Om EASD
European Association for the Study of Diabetes (EASD) er en medlemsbaseret, almennyttig, akademisk forening med flere end 4.000 medlemmer fra mere end 110 lande. Den blev grundlagt i 1965 og har sit hovedkvarter i Düsseldorf i Tyskland.
Dens formål er at tilskynde og støtte forskning inden for diabetes samt hurtig udbredelse af den nyeste viden og implementering af denne.
EASD spiller en aktiv rolle inden for postgraduat uddannelse og organiserer talrige kurser hvert år, både i og uden for Europa.
I år 2000 grundlagde EASD European Foundation for the Study of Diabetes (EFSD) for yderligere at understøtte diabetesforskningen i Europa. Siden dens dannelse har EFSD stillet mere end €100 mio. til rådighed for diabetesforskningen i Europa gennem forskellige typer bevillinger.
EASD udgiver Diabetologia – et større månedligt internationalt diabetestidsskrift.
Født i 1956
1996– Professor i medicin, Department of Medicine, University of Toronto og Senior Scientist, Lunenfeld-Tanenbaum Research Institute, Mount Sinai Hospital, Toronto
1987–1991 – Assistant Professor
1991–1996 – Associate Professor, University of Toronto
1980–1987 – Medical resident, Johns Hopkins Hospital og University of Toronto, og postdoc, Massachusetts General Hospital og Harvard Medical School
1980 – MD fra University of Toronto
Udvalgte priser og anerkendelser
2015 – Fellow of the Royal Society of London
2014 – Banting Medal for Scientific Achievement fra the American Diabetes Association
2009 – Clinical Investigator Award fra the Endocrine Society, Washington, DC
Daniel J. Druckers 350 publikationer er blevet citeret mere end 60.000 gange.
Forsiden lige nu:

Forskere og industri hungrer efter hinanden i jagten på grøn omstilling
Ledere fra industri, forskning og lovgivning mødtes til dialogmaraton om fælles front til grøn omstilling i Videnskabernes Selskab. Hastighed, skalering, talent og cirkularitet var omdrejningspunkt.

Ny rapport vender vrangen ud på universitetsloven
En ny rapport viser store udfordringer med forskningsfriheden og arbejdsvilkår på de danske universiteter. Men det er lykkedes at modernisere universiteterne og få mere forskning ud i samfundet.

Visdom er som humør – det er en tilstand alle kan opleve
Tor Nørretranders’ nye bog ”Hul igennem” undersøger, hvordan man opnår visdom, der både styrker forholdet til medmennesker og til en planet i krise.
Seneste artikler:

‘Det danske forskningsmirakel’ skranter – tiden er inde til en ny universitetslov
Universitetsloven og strukturen for dansk forskning kan være en vigtig faktor for nedgangen i ‘det danske forskningsmirakel’, vurderer professor og overlæge Jens Frederik Rehfeldt.

KU kalder regering: Vi har akut brug for jeres life science-strategi
LIFE SCIENCE HAR ORDET. Vores sundhedsdata mangler muskler, forskningsinfrastrukturen halter, og der er rift om talenterne. KU giver tre forslag til løsninger.

Lemvigh-Müller går i kødet på scope 3 med Science Based Targets
Lemvigh-Müller slår hul på udfordringen med særligt scope 3 udledninger. Videnskabeligt baserede standarder og datasystematik er afgørende for at hæve den bæredygtige barre, mener bæredygtighedschef Pernille Kiær.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.