Connect with us

Hvad søger du?

Science ReportScience Report

Penge & navne

Universiteter og industri knytter tættere bånd

Industriens fond bruger 35 mio. kroner på at kommercialisere dansk forskning

Industriens fond har støttet et nyt samarbejde mellem fire universiteter og industrien med 35 millioner kroner.

Målet er at få flere af de såkaldte “spinout” virksomheder fra universiteterne ud af indsatsen. Initiativet er inspireret af USA, hvor især techvirksomhederne omkring Silicon Valley har haft stor glæde af den forskning der foregår på de californiske universiteter.

Lederen af initiativet, professor Jesper Broeng, er da også netop kommet hjem fra et års ophold på UC Berkeley i Californien. Han forventer sig store ting af initiativet, som har fået navnet Åbent Entreprenørskab:

“Med inspiration fra Californien tager vi nu en masse typer af aktiviteter med hjem og implementerer dem i en dansk kontekst og på den måde kan vi accelerere kommercialiseringen af forskningen herhjemme,” siger han.

Det er i første omgang kun fire af landets universiteter, nemlig ITU, DTU, Aarhus Uni. og Aalborg Uni., der er med i projektet, men hvis det bliver en succes, er det håbet at det kan bredes ud til flere danske vidensinstitutioner:

“Som det ser ud i dag sker der kun en meget lille erfaringsudveksling på tværs af forskningsinstitutionerne. Det vil vi gerne ændre på, så best practices kan benyttes flere steder og bidrage til at højne antallet af nye virksomheder og produkter der kommer ud af universiteternes forskning. Derfor ser vi det som et godt første skridt, at få etableret initiativet på fire universiteter i håb om at der senere bliver grundlag for at brede projektet yderligere ud,” siger Mads Lebech der er adm. direktør for Industriens Fond.

Konkret bliver der tale om et samarbejde, hvor der etableres en projektledelse med Jesper Broeng og repræsentanter fra de fire deltagende universiteter. Projektledelsen vil løbende iværksatte en stribe initiativer som for eksempel:

  • Særlige opstartsforløb: Forskergrupper med opstartsidéer får tilknyttet eksterne iværksættere med henblik på udvikling af nye virksomheder.
  • Industriforløb: Mindre eller mellemstore virksomheder stiller en udfordring, som forskere, studerende og industriarbejdere skal samarbejde om at løse. Her vil der være fokus på at give virksomheden personlige relationer ind i universitets- og iværksætterverdenen.
  • Bootcamps: Forskere og entreprenører skærper og udvikler ideer til og fra nystartede virksomheder og spinouts.

Læs mere om Åbent Entreprenørskab hos Industriens Fond. Her kan du også læse en konkret gennemgang af projektets mål

Forsiden lige nu:

Seneste artikler:

Når køn bliver en (lille) forskningsfordel

Er det en fordel at være kvindelig forsker i mandsdominerede moskemiljøer? Ja, det kan det være, og måske har kvindelige forskere også mere blik for køn i deres forskning, antyder islamforsker Lene Kühle i dette indlæg.

Nyt center skal styrke den forsvarsteknologiske udvikling i Danmark

De danske universiteter har sammen med fem godkendte serviceinstitutter dannet Nationalt Forsvarsteknologisk Center (NFC). Centret forankres på Aalborg Universitet, og ambitionen er at styrke udviklingen af nye teknologier og øge samarbejdet mellem industrien, Forsvaret og universiteterne.

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.