Industriens fond har støttet et nyt samarbejde mellem fire universiteter og industrien med 35 millioner kroner.
Målet er at få flere af de såkaldte “spinout” virksomheder fra universiteterne ud af indsatsen. Initiativet er inspireret af USA, hvor især techvirksomhederne omkring Silicon Valley har haft stor glæde af den forskning der foregår på de californiske universiteter.
Lederen af initiativet, professor Jesper Broeng, er da også netop kommet hjem fra et års ophold på UC Berkeley i Californien. Han forventer sig store ting af initiativet, som har fået navnet Åbent Entreprenørskab:
“Med inspiration fra Californien tager vi nu en masse typer af aktiviteter med hjem og implementerer dem i en dansk kontekst og på den måde kan vi accelerere kommercialiseringen af forskningen herhjemme,” siger han.
Det er i første omgang kun fire af landets universiteter, nemlig ITU, DTU, Aarhus Uni. og Aalborg Uni., der er med i projektet, men hvis det bliver en succes, er det håbet at det kan bredes ud til flere danske vidensinstitutioner:
“Som det ser ud i dag sker der kun en meget lille erfaringsudveksling på tværs af forskningsinstitutionerne. Det vil vi gerne ændre på, så best practices kan benyttes flere steder og bidrage til at højne antallet af nye virksomheder og produkter der kommer ud af universiteternes forskning. Derfor ser vi det som et godt første skridt, at få etableret initiativet på fire universiteter i håb om at der senere bliver grundlag for at brede projektet yderligere ud,” siger Mads Lebech der er adm. direktør for Industriens Fond.
Konkret bliver der tale om et samarbejde, hvor der etableres en projektledelse med Jesper Broeng og repræsentanter fra de fire deltagende universiteter. Projektledelsen vil løbende iværksatte en stribe initiativer som for eksempel:
- Særlige opstartsforløb: Forskergrupper med opstartsidéer får tilknyttet eksterne iværksættere med henblik på udvikling af nye virksomheder.
- Industriforløb: Mindre eller mellemstore virksomheder stiller en udfordring, som forskere, studerende og industriarbejdere skal samarbejde om at løse. Her vil der være fokus på at give virksomheden personlige relationer ind i universitets- og iværksætterverdenen.
- Bootcamps: Forskere og entreprenører skærper og udvikler ideer til og fra nystartede virksomheder og spinouts.
Læs mere om Åbent Entreprenørskab hos Industriens Fond. Her kan du også læse en konkret gennemgang af projektets mål
Forsiden lige nu:

Pionerforskere vinder verdenstørste hjerneforskningspris for molekylære afsløringer
Tre internationale pionerforskere vinder The Barin Prize 2023 for at have afsløret de molekylære mekanismer bag hjernens udvikling og plasticitet. Det understreger basalforskningens store betydning, fremhæver Lundbeckfondens forskningsdirektør og sidste års danske prisvinder.

IDA: Medlemskabet af det europæiske forsvar skal give forskningen den ekstra milliard
Danmark er blevet en del af Det Europæiske Forsvarsagentur, og det bør kaste en milliard ekstra kroner af til dansk forskning i det kommende forsvarsforlig, mener IDA.

’Det danske forskningsmirakel’ er på tilbagetog
Forskningskonference og ny rapport har taget temperaturen på dansk forsknings internationale gennemslagskraft. Konklusionen er entydig: Temperaturen falder.
Seneste artikler:

Når køn bliver en (lille) forskningsfordel
Er det en fordel at være kvindelig forsker i mandsdominerede moskemiljøer? Ja, det kan det være, og måske har kvindelige forskere også mere blik for køn i deres forskning, antyder islamforsker Lene Kühle i dette indlæg.

Kvasir Technologies sætter kurs mod kommercielt gennembrud med støtte fra EU
Hos Kvasir Technologies i Søborg har CEO Joachim Bachman Nielsen svært ved at få armene ned for tiden. Hans virksomhed har for nylig modtaget en bevilling på godt 20 mio. kr. fra Horizon Europe. Det giver ro til at opskalere og professionalisere virksomheden.

Nyt center skal styrke den forsvarsteknologiske udvikling i Danmark
De danske universiteter har sammen med fem godkendte serviceinstitutter dannet Nationalt Forsvarsteknologisk Center (NFC). Centret forankres på Aalborg Universitet, og ambitionen er at styrke udviklingen af nye teknologier og øge samarbejdet mellem industrien, Forsvaret og universiteterne.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.
