Connect with us

Hi, what are you looking for?

Science ReportScience Report

Samfund

Connie Hedegaard i spidsen for ny EU-forskningsmission

Også forskningsdekan på DTU, Katrine Krogh Andersen er optaget i et af EU’s Mission Boards

Connie Hedegaard skal stå i spidsen for ny EU-forskningsmission. Foto: CONCITO, Stefan Frank thor Strate.

Den tidligere EU-kommissær for klima og mangeårige klimaforkæmper Connie Hedegaard er udnævnt som formand for EU’s forskningsmission om klimatilpasning. Det skriver Europa-Komissionen i en pressemeddelelse.

I EU’s kommende rammeprogram for forskning og innovation, Horizon Europe, bliver der sat ekstra fokus på globale udfordringer i form af fem ambitiøse forsknings- og innovationsmissioner. 

Missionerne, som er et nyt virkemiddel i Horizon-programmet, skal tackle globale samfundsudfordringer, der har direkte indflydelse på de europæiske borgeres hverdag. Det gælder kræft, klima, både -tilpasning og -neutralitet, sunde oceaner samt sund jord og mad. 

Connie Hedegaard skal stå i spidsen for EU’s mission for Adaptation to Climate Change including Societal Transformation, og i arbejdet med at udvælge forsknings- og innovationsprojekter, bliver fokusering afgørende for at nå i mål med missionen, skriver Connie Hedegaard i mail til Science Report: 

– Det væsentlige er at prioritere NOGET – og ikke bare smøre smørret demokratisk tyndt ud over alt og alting. Meningen med initiativet er også at vise europæerne, at der er added value i, at vi i EU i højere grad puljer kræfterne og derved når frem til resultater, gennembrud og nye løsninger end vi ellers vil kunne. 

– Vores første opgave bliver at skabe et fokus og benhårdt foretage nogle fravalg. I det vi så vælger at fokusere på, skal den sociale dimension tænkes med ind, skriver Connie Hedegaard endvidere og fremhæver, at hun selv mener, det bliver vigtigt at fokusere på “noget, der også fremmer adfærdsændringer”. 

– Hele den gigantiske omstilling som vi skal igennem som samfund kan ikke skabes gennem politik alene. Derfor er det en selvstændig pointe at have fokus på løsninger, der fremmer borgernes medspil i hele denne proces.

Connie Hedegaard har i årevis været kendt for sit engagement i den grønne dagsorden. Både som konservativ miljøminister og senere klima- og energiminister under Anders Fogh Rasmussens (V) regeringstid, men også, og nok især, for at være den første EU-kommissær for klima (2010-2014). 

Idag har hun forskellige grønne formandsposter, blandt andet i tænketanken Concito og for den internationale miljøfond, KR Foundation, som er stiftet af Villum Fonde og familien Kann Rasmussen.

Mission Boards skal samle indsatsen

De fem Mission Boards’ første opgave bliver at identificere en eller flere specifikke missioner for hvert af missionsområderne. EU’s kommissær for forskning, videnskab og innovation, Carlos Moedas, har udpeget i alt 75 medlemmer af de fem “Mission Boards”.

I forbindelse med lanceringen af de fem Mission Boards har Carlos Moedas udtalt, at;  

– Min drøm med vores missioner er, at vi ved at samle indsatsen og skabe et stærkt skub over hele videnskabs- og innovationslandskabet, vil løse nogle af de største problemer, der påvirker vores borgeres trivsel. Det er en ambitiøs, men realistisk drøm, og med de rigtige mennesker på vores ‘Mission Boards’, vil vi være meget tættere på at lykkes.”

De fem Mission Boards består af uafhængige eksperter på højt niveau, som vil hjælpe med at forme missionerne, heriblandt de specifikke mål og tidslinjer i hver enkel mission. 

Missionerne skal øge effektiviteten af EU-finansieret forskning og innovation ved at have ambitiøse, målbare og tidsbundne mål omkring spørgsmål, der påvirker borgernes daglige liv, skriver Europa-Kommissionen.

Connie Hedegaard har i flere sammenhænge udtalt, at Europa bør gå forrest i klimakampen. 

– EU er jo i front, når det gælder at opstille mål og i vid udstrækning også når det gælder omstillingen af for eksempel energisystemer. Men der er brug for at speede innovationsprocessen op, og der ligger der et stort potentiale i, hvis vi i EU kan finde ud af at samarbejde mere på tværs af nationale grænser og på tværs af hhv. den offentlige sektor og det private erhvervsliv, skriver Connie Hedegaard og tilføjer; 

– En mainstreaming af klima ind i hele EU’s budget – og altså også af forskningsdelen af budgettet – rummer et enormt potentiale for EU også i forhold til at skabe nye industrielle styrkepositioner og dermed arbejdspladser.

Forskningsdekan skal rådgive EU om klimaneutrale byer

Connie Hedegaard er ikke den eneste dansker, der bliver at finde i ét af EU’s Mission Boards. Forskningsdekan på DTU, Katrine Krogh Andersen, er blevet optaget som medlem af et andet Mission Board for Climate Neutral and Smart Cities. 

– Mennesker, der bor i byer, udgør en stadig større andel af verdens befolkning. Det er en udfordring, der betyder, at byer spiller en endog meget vigtig rolle i klimaomstillingen, siger Katrine Krogh Andersen.

Baggrunden for et Mission Board for klimaneutrale og smarte byer er især behovet for at gøre luften i byerne ren, og ambitionen er, at klimaneutrale og smarte byer i højere grad vil udnytte deres potentiale for produktion af vedvarende energi og energibesparelser, skriver DTU i en pressemeddelelse.  

– Der er mange muligheder i smarte anvendelser af nye teknologier og digitalisering, og der tror jeg at EU – og europæisk forskning – kan komme til at vise vejen mod en mere bæredygtig fremtid. Politiske visioner for et samfund, der er modstandsdygtig over for klimaforandringer skaber rammerne for at forskere, den private sektor og den offentlige administration kan udvikle og implementere de nødvendige redskaber, som kan gribe de monumentale transformationer, der er nødvendige, siger Katrine Krogh Andersen, der glæder sig meget til at samarbejde med eksperter fra en række forskellige områder om at udforme missionerne. 

Opgaven for Katrine Krogh Andersen og de 14 andre medlemmer af dette Mission Board bliver blandt andet at rådgive Europa-Kommissionen om, hvordan missionerne skal identificeres og implementeres i Horizon Europe-programmet. 

I sammensætningen af de fem Mission Boards har Europa-Kommissionen efterspurgt eksperter fra flere forskellige områder, der kan bringe “strategiske evner og ekspertise” i spil.

De 5 EU-missioner har fået følgende overskrifter; Adaption to Climate Change including Societal Transformation, som Connie Hedegaard er formand for, Cancer, Healthy Oceans, Seas, Coastal and Inland Waters, Climate-Neutral and Smart Cities, hvis Mission Board forskningsdekan Katrine Krogh Andersen er medlem af, og Soil Health and Food.

Forsiden lige nu:

Ekspert i forskningsfrihed om Danish Crown-sag: – Lignende kunne sagtens ske i dag

I 2022 kom Danske Universiteter med en grundig udarbejdet vejledning til regler for eksterne samarbejder. Men så længe at universiteterne fortsat er så afhængige af ekstern finansiering, er det svært for alvor at gardere sig mod lignende sager som det kritiserede samarbejde mellem Aarhus Universitet og Danish Crown, lyder det fra professor emeritus ved KU…

DTU er det bedste tekniske universitet i Europa

DTU har nået sin mission: De bliver anerkendt som talentfabrik og rugekasse for innovativ forskning og industrisamarbejder, der gavner samfundet. Derfor får de førstepladsen som det bedste tekniske universitet i Europa på den nye rangliste, EngiRank.

Seneste artikler:

Robothænder med følelser

Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu. 

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.