Connect with us

Hi, what are you looking for?

Science ReportScience Report

Samfund

Fælles indgang til sundhedsdata på trapperne

Projektet skal sikre bedre overblik for forskere, lyder det fra Magnus Heunicke.

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S). Foto: Ældre- og Sundhedsministeriet.

Regeringen og Danske Regioner arbejder på at lave en fælles indgang til de danske borgeres sundhedsdata.

Det oplyser Sundhedsministeriet i en pressemeddelelse.

– Det er vigtigt, at vi sikrer overblik og smidige processer for adgang til at anvende danske sundhedsdata til sundhedsforskning i verdensklasse. Det bidrager til udvikling af bedre behandlingsmetoder og innovative løsninger til gavn for danske patienter, folkesundheden og samfundet, lyder det fra sundhedsminister Magnus Heunicke (S) i pressemeddelelsen.

Planerne om den fælles indgang kommer efter, at forskere og virksomheder gennem flere år har oplevet, at det kan være vanskeligt at få overblik over sundhedsdata og gennemskue krav og processer for adgang.

Tre funktioner

Ministeriet oplyser, at regeringen og Danske Regioner vil lave en samlet hjemmeside med tre funktioner:

  • Datalandkort – et samlet digitalt overblik over danske sundhedsdatakilder og dataansvarlige institutioner på statsligt og regionalt niveau. Denne del udvikles i 2020-2021.
  • Vejledningsfunktion – bedre information og hurtigt svar på spørgsmål om rammer og krav for ansøgning om adgang til sundhedsdata til forskning. Denne del udvikles i 2021..
  • Ansøgningsportal – en fælles digital løsning for ansøgninger om forskningsbrug af sundhedsdata på tværs af myndigheder på statsligt og regionalt niveau. Denne del lanceres i første version i første kvartal af 2021.

– Life science-virksomhederne spiller en afgørende rolle for fremtidens behandlinger. Derfor er det vigtigt, at vi skaber gode rammer for virksomhederne og understøtter deres samarbejde med sundhedsvæsenet. Med en bedre adgang til sundhedsdata kan life-science industrien i højere grad hjælpe os med at styrke fremtidens sundhedsvæsen, økonomi og arbejdspladser, siger erhvervsminister Simon Kollerup (S) i pressemeddelelsen.

Sundhedsministeriet forsikrer i pressemeddelelsen at, at initiativet ikke vil påvirke de gældende regler om de danske borgeres sundhedsdata.

Ville udnytte kompetencer i regionerne

Det er ikke første gang, at politikerne gør det nemmere for forskere at få adgang til danskernes sundhedsdata.

Læs også: Nye regler for brug af sundhedsdata giver “rigtig god mening” for danske forskere

Sidste år vedtog Folketinget en lov, der blandt andet flyttede opgaven med at godkende videregivelse af patientjournaloplysninger til forskningsbrug fra Styrelsen for Patientsikkerhed ud i regionerne.

– Ved at flytte godkendelsen over i regionerne, udnytter man de kompetencer, der i forvejen ligger i regionerne, hvor man er vant til at læse den type ansøgninger. Det giver rigtig god mening, at man nu samler opgaverne i de videnskabsetiske komitéer. Det gør det nemmere som forsker at vide, hvor man skal henvende sig, sagde Stinus Lindgreen, forskningsordfører for Det Radikale Venstre.

Samtidig blev der sat en frist på 35 dage til at behandle en ansøgning.

‘Data redder liv’

Forskernes og virksomhedernes ønske om lettere adgang til sundhedsdata går flere år tilbage. I 2018 gik flere forskningsaktører sammen i alliancen ‘Data redder liv’.

– Vi skal skabe en genvej, så forskere og virksomheder får en lettere og mere enkel adgang til at forske i sundhedsdata. Det vil være en stor hjælp, sagde Per Christiansen, direktør for Rigshospitalet.

Med i alliancen var blandt andet Rigshospitalet, Københavns Kommune, Region Hovedstaden og virksomheder som Novo Nordisk, LEO Pharma og Pfizer.

Læs også: Der skal være lettere adgang til sundhedsdata

Forsiden lige nu:

I vesten forsker vi mest i egen navle – det former vores forståelse for verden

Et nyt studie fra SDU viser, at vi har et skævvredet billede af verdens plantedata, fordi den fortrinsvis er indsamlet i og af rige lande, hvilket gør os mindre modstandsdygtige over for klimaforandringernes effekter. Det er et eksempel på et større problem med en strukturel, global ulighed akademia, mener forskere fra DIIS.

Ny evaluering viser stor tilfredshed med GTS-institutterne

GTS-institutternes tilbud til dansk erhvervsliv skaber værdi for alle typer af virksomheder, viser en ny evaluering, som Uddannelses- og Forskningsstyrelsen står bag. Særligt yder institutterne et vigtigt bidrag til en grøn omstilling.

Seneste artikler:

Robothænder med følelser

Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu. 

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.