Connect with us

Hvad søger du?

Science ReportScience Report

Samfund

Fængslet forsker får støtte af KU-rektor

Rektoren støtter saudiarabisk historiker og menneskerettighedsforkæmper i brev til kongen

Universiteterne har et ansvar for at bidrage til verden med viden. Men politikerne skal blive bedre til at lytte til den viden og tage lederskabet på sig, lyder det blandt andet fra rektor på KU, Henrik C. Wegener.
Store bevillinger kan betyde nedprioritering af mindre forskningsområder, siger Henrik C. Wegener.

Tidligere i år åbnede det internationale netværk Schoolars at Risk, der arbejder for at fremme den akademiske frihed og sikre forskers rettigheder, sin første afdeling i Danmark.

I den forbindelse underskrev repræsentanter fra seks danske universiteter en erklæring, der officielt markerer Danmarks engagement i organisationen.

Ét af de universiteter er Københavns Universitet. Og som en del af det arbejde, universitetet har forpligtet sig på, har KU’s rektor, Henrik C. Wegener, sendt et brev til den saudiarabiske konge.

I brevet udtrykker rektoren sin støtte til forsker og menneskerettighedsforkæmper dr. Hatoon al-Fassi, som blev anholdt af saudiarabiske myndigheder i juni 2018.

Ifølge Schoolars at Risk er dr. al-Fassi, sammen med andre tilbageholdte, blevet midlertidigt løsladt. Men Scholars at Risk ved endnu ikke om hun vil blive fængslet igen, eller om myndighederne vil droppe anklagerne mod hende.

Dr. Hatoon al-Fassi. Foto: Scholars at Risk

Dr. Hatoon al-Fassi er lektor ved King Saud Universitet, hvor hun forsker i kvinders historie. Siden 2005 har dr. Hatoon al-Fassi kæmpet for kvinders rettigheder og ligestilling i landet. Hun har blandt andet kæmpet for kvinders stemmeret, kvinders ret til at køre bil og kvinders ret til adgang til al-Haram-moskeen i Mekka.

Dr. Hatoon al-Fassi blev tilsyneladende anholdt som gengældelse for sit fredelige arbejde for helt grundlæggende og fundamentale menneskerettigheder, skriver KU.

Forskeren blev arresteret den 24. juni 2018, og hun har sidenhen været tilbageholdt et skjult sted. 19. juni 2018, få dage før sin anholdelse, meddelte al-Fassi, at hun var blevet underlagt udrejseforbud.

Støttebreve og gæstelektorater

Danmarks engagement i Scholars at Risk skal især ses som en mulighed for universiteter i forhold til at hjælpe forskere, der ikke kan forske eller opholde sig frit i deres hjemland.

SAR-medlemmerne kan hjælpe forfulgte forskere både ved at sende støtteerklæringer eller ved at ansætte dem i en tidsbegrænset periode, for eksempel via et gæstelektorat.

– Helt konkret giver det (Scholars at Risk-netværket, red.) os mulighed for at modtage forskere her og ansætte dem. Det har vi brug for ressourcer til, og vi kan måske også søge om ekstern finansiering. Jeg er sikker på, at der er mange fonde, der kan se vigtigheden i det, forklarede Hanne Leth Andersen, rektor på Roskilde Universitet, i forbindelse med den officielle åbning af den danske Schoolars at Risk-afdeling.

Ved at tilslutte sig Scholars at Risk sender Danmark ”et stærkt budskab om solidaritet med universitetsansatte og universiteter i situationer, hvor den akademiske frihed bliver begrænset og forskningsartikler, undervisning og læring er under pres”, lyder det blandt andet i erklæringen.

Københavns Universitet har været aktivt medlem af Scholars at Risk siden juni 2016. I dag er over 500 universiteter og forskningsinstitutioner fra 39 lande medlemmer af organisationen.

Læs mere om dr. Hatoon al-Fassi’s situation på SAR’s hjemmeside.

Forsiden lige nu:

Seneste artikler:

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.