Connect with us

Hi, what are you looking for?

Science ReportScience Report

Samfund

Forsker modtager DFF’s hæderspris for original idé

Samfundsforsker fra AU modtager hæder for årets originale idé om integrationsforskning.

Lektor Per Mouritsen fra Institut for Statskundskab ved Aarhus Universitet. Foto: Lars Kruse/AU Foto.

Danmarks Frie Forskningsfond, DFF, uddeler for anden gang deres hæderspris for årets mest originale forskningsidé, som viser en helt særlig grad af originalitet i forhold til emnevalg, tilgang eller metode.

Det er i år lektor fra Institut for Statskundskab ved Aarhus Universitet Per Mouritsen, som løber med prisen for sit aktuelle forskningsprojekt i integration: “Outside Citizenship: The Making and Integration of Denizens”.

Her vender lektoren integrationsforskning fuldstændig på hovedet sammenlignet med tidligere undersøgelser, og det er også årsagen til, at han modtager prisen, fortæller bestyrelsesformand i DFF, David Dreyer Lassen.

– Projektets originale idé er at se på selve det ikke at have statsborgerskab eller udsigt dertil og undersøge, hvordan dette påvirker indvandreres integration på bl.a. arbejdsmarkedet. Samtidig undersøger man deres syn på netop det medborgerskab, som de ikke bliver en del af, siger David Dreyer Lassen og uddyber: 

– Forskning, både i Danmark og internationalt, ser typisk på konsekvenserne af at blive en del af samfundet, eller på hvordan nytilkomne klarer sig i samfundet, men mangler blikket på hvad selve statsborgerskabet betyder.

Allerede opnået millionbevilling
Per Mouritsen fik tildelt prisen til DFF’s årlige forskningskonference d. 10. oktober 2019 af Uddannelses- og Forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen.

Hædersprisen fra Danmarks Frie Forskningsfond består af et kunstværk, diplom og blomster. Tanken med prisen er at hylde original tænkning, der er afgørende for at fremme dansk forskning. Foto: Lars Kruse/AU Foto.

Men det er ikke første gang, at forskningsprojektet drager opmærksomhed til sig. 

I foråret fik Per Mouritsen nemlig en bevilling på 6,1 mio. kr. fra fonden, da projektet forventes at føre til nye erkendelser, der kan bruges integrationspolitisk og -strategisk.

Pengene skal bl.a. gå til ansættelse af et team, der kan være med til at gennemføre projektet under Per Mouritsens ledelse.

Det er helt afgørende, at et projekt som dette kan løftes af et helt hold, som består af både unge og erfarne forskere, der med forskellige fagligheder supplerer hinanden. Og det har kun været muligt at udvikle projektidéen på grund af samarbejde og fælles indsats, siger Per Mouritsen og tilføjer:

Det er i sig selv fantastisk at være et hold, der sammen forsker i dette emne, der på så mange måder og i meget langt tid har været yderst aktuelt i dansk politik og i samfundet generelt. At det derudover medfører en hæderspris, det er ganske enkelt en stor ære, siger Per Mouritsen.

Forsiden lige nu:

Derfor blev Niels Bohr Instituttet NATO’s nye kvantecenter

Niels Bohr Instituttet bliver NATO’s nye kvantecenter, og det skaber enorme perspektiver for udviklingen af dansk kvanteforskning og for Danmark som forskningsnation. Vi har spurgt lederen af Niels Bohr Instituttet, hvordan det lykkedes at skaffe centret til Danmark.

Seneste artikler:

Robothænder med følelser

Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu. 

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.