Connect with us

Hvad søger du?

Science ReportScience Report

Samfund

Penkowa i ny retssag: Kræver doktorgrad igen

Tidligere hjerneforsker på KU har startet en retssag for at få sin akademiske titel igen

Foto: Københavns Universitet

Dette efterår bliver der skrevet endnu et kapitel i én af de største forskningsskandaler i Danmark: Milena Penkowa vil have sin doktorgrad igen.

Den tidligere hjerneforsker har startet en retssag for igen at få retten til at kalde sig dr.med. Sagen startede den 19. november i Københavns Byret.

– Jeg har sagsøgt Københavns Universitet (KU) pga. deres uretmæssige fratagelse af en af mine doktorgrader, skriver Milena Penkowa på Facebook.

Hun mener, at det er “uretfærdigt og uacceptabelt, at KU uden lovgrundlag har frataget mig en af mine doktorgrader, bare fordi der er nogle KU’ere, som er sure på mig”, skriver hun endvidere.

Det var et enigt Akademisk Råd på Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet, der i september 2017 tog den medicinske doktorgrad fra Penkowa.

Dengang lød begrundelsen fra Akademisk Råd, at;

– Tildelingen af en doktorgrad er en stor akademisk anerkendelse med forventning om en høj faglig troværdighed, ligesom den skal være udtryk for betydelig videnskabelig indsigt og modenhed. Disse forudsætninger har Milena Penkowa ikke levet op til.

Det skyldtes, at Milena Penkowa året forinden var blevet kendt skyldig i dokumentfalsk.

Rotteforsøg og dokumentfalsk

Sagen om Milena Penkowa starter helt tilbage i 2003, hvor Penkowa indleverede en disputats, hvor en del af de omtalte rotteforsøg slet ikke var gennemført. Da der allerede var en mistanke herom, afviste bedømmelsesudvalget disputatsen.

Herefter fremviste Penkowa fire forfalskede dokumenter, som skulle dokumentere, at der var foretaget et stort antal dyreforsøg i Spanien. Svindlen med dokumenterne var angiveligt et forsøg på at undgå en sag om videnskabelig uredelighed.

Sidenhen nåede sagen om dokumentfalsk til Østre Landsret i september 2016, hvor landsretten kom frem til, at der ikke var tale om groft dokumentfalsk, men almindeligt dokumentfalsk.

Samtidig blev Penkowa frifundet for straf, da sagen var forældet.

– Jeg er blevet frifundet. Så hvis du kan stave til frifundet, vil du forstå, at det er en sejr, sagde Milena Penkowa, umiddelbart efter dommen var faldet, til dr.dk.

På Københavns Universitet undrede man sig dog over Penkowa-dommen:

– Vi har nu både Østre Landsrets og Københavns Byrets ord for, at Penkowa har begået dokumentfalsk og at en væsentlig del af rotteforsøgene ikke er udført. Det er sagens kerne. Halvdelen af dommerne mener så, at forfalskningerne ikke er grove nok til at føre til dom. Det er vi uenige i, men vi tager naturligvis dommen til efterretning, sagde den daværende prorektor for forskning og innovation Thomas Bjørnholm.

Bekendtgørelse om doktorgrad

Milena Penkowas advokat, Birte Rasmussen, har udtalt til Ritzau, at sagen om Penkowas doktorgrad kommer til at handle om fortolkningen ”bekendtgørelse om doktorgrad”.

– Spørgsmålet er, om en doktorafhandling alene skal vurderes på sit indhold, eller om der også er andre forhold, der gør sig gældende. I bekendtgørelsen om doktorgrader står der ikke noget om det. Der står, at man skal vurdere forfatterens ”modenhed”. Men om det rækker ud over, hvad der står i afhandlingen, er der ingen afgørelser om, sagde Birte Rasmussen i september til Ritzau.

Retten træffer sin afgørelse i sagen den 18. januar 2019, skriver Milena Penkowa selv på Facebook.

Forsiden lige nu:

Ny rapport vender vrangen ud på universitetsloven

En ny rapport viser store udfordringer med forskningsfriheden og arbejdsvilkår på de danske universiteter. Men det er lykkedes at modernisere universiteterne og få mere forskning ud i samfundet.

Seneste artikler:

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.