Connect with us

Hvad søger du?

Science ReportScience Report

Samfund

Unge fra Udkantsdanmark tager førertrøjen uddannelses- og jobmæssigt i storbyerne

Hvad betyder det egentlig at vokse op i en udkantskommune? Dette spørgsmål har forsker og ph.d.-stipendiat Rolf Lyneborg Lund fra Aalborg Universitet undersøgt. Svaret er, at de 18-30 årige fra landets udkantskommuner får et højere uddannelses- og indkomstniveau end andre unge, når de flytter til storbyerne.

”De danske udkantskommuner får oftest skudt i skoene, at de har økonomiske problemer, et lavt uddannelsesniveau, massive sociale problemer og høj arbejdsløshed”, fortæller Rolf Lyneborg Lund.

Hans forskning viser, at på nogle områder forholder dette sig stik modsat. Når det gælder uddannelsesniveau, fastholdelses af job og lønindtægt klarer de unge fra Udkantsområderne sig langt bedre i storbyerne end andre unge tilflyttere.

Ifølge Rolf Lyneborg Lund kan en mulig forklaring på dette være, at der er tale om en særlig gruppe af unge, da flytningen alene er ressourcekrævende. Men hvis de dygtigste unge fra yderkommunerne flytter til storbyerne, hvad så med dem der ikke flytter fra deres hjemkommune i Udkantsdanmark?

Tallene fra undersøgelsen viser, at hvis unge fra udkantskommunerne og storbyerne vælger at blive i deres hjemkommuner, så tager unge fra Udkantsdanmark igen førertrøjen. De har 6,5 % højere indkomst og i gennemsnit fem dages mindre ledighed. Omvendt viser undersøgelsen også, at unge fra udkantskommunerne i gennemsnit får et års kortere uddannelse, end unge fra storbyerne.

Dette mener Rolf Lyneborg Lund åbner op for en helt ny diskussion af, hvorvidt uddannelse er løsningen for hele Danmarks befolkning, når det drejer sig om job og beskæftigelse, “En stor del af den politiske diskussion om videnssamfundet centrerer sig om vækst gennem viden, men det er tydeligt, at udkanten er fint konkurrencedygtig med byerne på mere end blot viden”.

Forsiden lige nu:


Millionunderskud tvinger DPU til at skære 22 stillinger

Danmarks institut for Pædagogik og Uddannelse (DPU) på AU lider under et stort underskud på 15 millioner kroner. Sparekniven svinger nu over personalet. Det koster 22 stillinger og sætter forskningens kvalitet i farezonen.


Seneste artikler:


Verdens vand skal demokratiseres

På verdens vanddag stiller Global Health Film Days og Grundfos Fonden skarpt på verdens vandproblemer – og løsninger.


Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.