Connect with us

Hi, what are you looking for?

Science ReportScience Report

Andre skriver

Banebrydende værk om fugle var 20 år undervejs

Storværket “The Largest Avian Radiation – The Evolution of Perching Birds, or the Order Passeriformes” fortæller historien om, hvordan spurvefugle har spredt sig over hele verden.

Hovedforfatter og redaktør Jon Fjeldså, professor emeritus ved Statens Naturhistoriske Museum, har sammen med to med-redaktører og 19 forfattere fra blandt andet Danmark og Sverige brugt 20 år på at skabe det imponerende værk om spurvefugle.

Fjeldså fortæller: “Da amerikanske forskere i år 2000 meldte ud, at de ville lave dna-fylogeni – eller afstamning – for alle fugle, besluttede jeg, sammen med kolleger i Stokholm, at vi ville tage os af spurvefuglene, som udgør 2/3 af alle arter i verden”

Afstamningens historie
The Largest Avian Radiation præsenterer og forklarer en revideret klassifikation, der afspejler spurvefuglenes fylogenetiske historie. Den nye viden viser, at mange af de gamle evolutionære slægter har en livsstrategi, der betyder, at de er stavnsbundne til deres oprindelsesområde. Kun få gange i løbet af sangfuglenes evolution er sket ændringer med en ny livsstrategi, som medfører at en stamform i løbet af kort tid kunne give ophav til et stort antal nye arter, der spreder sig til nye kontinenter.

I dag er kun 5 ud af 147 familier af spurvefugle repræsenteret på alle kontinenter med undtagelse af Antarktis.

Over 20 års forskning
Bogen formidler forskningsgruppens mere end 250 afhandlinger. Målet med forskningen er at fremme udviklingen af ​​en samlet teori for, hvordan den store variation af Jordens biodiversitet skabes. Med mere end 6.200 arter repræsenterer spurvefuglene en af ​​de mest bemærkelsesværdigt hurtige tilfælde af udvikling af nye arter. Nye DNA-undersøgelser har ændret forståelsen af ​​de evolutionære forhold: Tilsyneladende stammer alle spurvefugle fra Sydamerika, Antarktis og Australien, efter at en global katastrofe havde udslettet det meste af det gamle liv inklusiv store dinosaurer og tidlige fugle.En vigtig tilpasning var ændringer af knoglerne og senerne i foden, som gjorde det muligt for spurvefuglene at gribe fat i tynde plantestængler. Det blev med tiden en af de vigtigste evolutionære forandringer for spurvefugle, for den åbnede op for, at fuglene kunne udnytte føderessourcer i vegetationen som næsten ingen andre fugle. Det gav spurvefuglene en stor konkurrencemæssig fordel under deres koloniseringen af Jorden.

400 smukke illustrationer
Jon Fjeldså er ud over en sin mangeårige forskning også kendt som en fremragende illustrator, og han har også stået for de mere end 400 illustrationer i bogen. ”Bogen er et livsværk for mig,” siger Fjeldså.

The Largest Avian Radiation – The Evolution of Perching Birds, or the Order Passeriformes” udgives af forlaget Lynx Natural History Publishing.

Forsiden lige nu:

Ekspert i forskningsfrihed om Danish Crown-sag: – Lignende kunne sagtens ske i dag

I 2022 kom Danske Universiteter med en grundig udarbejdet vejledning til regler for eksterne samarbejder. Men så længe at universiteterne fortsat er så afhængige af ekstern finansiering, er det svært for alvor at gardere sig mod lignende sager som det kritiserede samarbejde mellem Aarhus Universitet og Danish Crown, lyder det fra professor emeritus ved KU…


DTU er det bedste tekniske universitet i Europa

DTU har nået sin mission: De bliver anerkendt som talentfabrik og rugekasse for innovativ forskning og industrisamarbejder, der gavner samfundet. Derfor får de førstepladsen som det bedste tekniske universitet i Europa på den nye rangliste, EngiRank.


Seneste artikler:

Forbrugerne skal elske en mindre og bedre garderobe

PODCAST. Lars Riis forlod den traditionelle modebranche og har startet tøjfirmaet ELSK. I podcasten Bæredygtig Business taler Steffen Max Høgh med ham om fast fashion, og hvordan man får kunderne til at betale en højere pris for kvalitetstøj.


Frit spil for greenwashing i primetime på Danmarks Radio

SOMMERLÆSNING: DR-programmet Løvens Hule er effektiv reklameplatform. Men DR kontrollerer ikke, at iværksætternes påstande om miljø- og klimavenlige produkter holder vand. DR svigter seerne siger CSR-ekspert.


Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.