Connect with us

Hvad søger du?

Science ReportScience Report

Andre skriver

Den cirkulære økonomi er trekantet

Nyt studie fra Teknologisk Institut analyserer betingelserne og påpeger, hvilke stopklodser der er, for at der kan komme øget grad af genbrug – Så affald kan blive til nye råstoffer i fremtidens cirkulære økonomi.

I et nyt studie har Teknologisk Institut analyseret vilkårene for hvordan affald kan blive til nye råstoffer i den cirkulære økonomi. Konklusionen er at der er tre afgørende vilkår der skal på plads før materialerne for alvor går i kredsløb. Teknologi, marked og miljø.

– De tre vilkår er helt afgørende for den cirkulære ressource økonomi, og det er derfor vi populært sagt kalder den cirkulære økonomi for trekantet. Modellen kan hjælpe med analyser af, hvor barriererne for den cirkulære økonomi findes og systemet ”propper til”. Hvis markedet fx ikke fungerer, så kan regulering måske afhjælpe det. Hvis teknologien ikke findes, så skal der måske sættes ind med forskning og udvikling, påpeger senior specialist Stig Yding Sørensen, Teknologisk Institut.

Stig Yding har sammen med chefkonsulent Martin Eggert Hansen gennemført udviklingen af modellen og gennemgået vilkårene for en lang række materialer. Studiet Den Cirkulære Økonomi i Dansk Kontekst udgives i dag i form af en e-bog med analyse modeller om den cirkulære økonomi.

Genbrug af råstoffer

Jordens ressourcer er begrænset og en cirkulær ressource økonomi med højere grad af genbrug af råstoffer handler om, at vi anvender ressourcer og materialer så mange gange som muligt. Når produkter eller bygninger er udtjente, skal materialerne ikke afbrændes eller deponeres, men omdannes til nye råvarer til produktion og byggeri.

De tre vigtige grundvilkår, der ifølge studiet skal være på plads for at den cirkulære økonomi kan lykkedes, er:

Teknologi. Teknologien skal være til stede. Hvis teknologien til fx sortering eller oparbejdning af materialer mangler, så går den cirkulære ressource økonomi i stå.

Marked. Hvis der ikke er aftagere til de genanvendte materialer, eller det er dyrere at genanvende end at bruge ny materialer – så går den cirkulære ressource økonomi i stå

Miljøet. Der skal være en miljømæssig fordel ved at genanvende materialet. Hvis det fx er meget forurenende eller meget ressourceforbrugende at genanvende materialet – så går den cirkulære ressource økonomi i stå.

Stig Yding Sørensen påpeger, at den cirkulære ressourceøkonomi hurtigt bliver kompleks.

– Derfor kan det være vanskeligt at se, hvor man kan få effekt af en indsats. Analyse- modellerne, der præsenteres i rapporten, vil gøre det lettere at skabe overblik over hvilke barrierer og udfordringer der kan være før et konkret materiale som plastic eller byggematerialer kan indgå i den cirkulære ressource økonomi. Overblikket kan gøre det lettere for brancherne og politiske aktører at sætte ind, hvor det har størst effekt, siger Stig Yding Sørensen.

Forsiden lige nu:

Seneste artikler:

De åbnede dørene for både ligestilling og omstilling

FEMININ FORTROP. På hver sit felt har Lise Kingo og Connie Hedegaard været med til at sætte bæredygtighed på dagsordenen. Vi har benyttet 8. marts til en snak med dem og to andre kvindelige bæredygtighedsveteraner.


Når køn bliver en (lille) forskningsfordel

Er det en fordel at være kvindelig forsker i mandsdominerede moskemiljøer? Ja, det kan det være, og måske har kvindelige forskere også mere blik for køn i deres forskning, antyder islamforsker Lene Kühle i dette indlæg.


Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.