Connect with us

Hvad søger du?

Science ReportScience Report

Andre skriver

DTU skal uddanne 500 færre ingeniører end i dag

Cirka 500 af DTU’s uddannelsespladser bliver skåret væk med nyt politisk forlig. Det er dybt beklageligt, mener DTU’s rektor.

Det skriver DTU i en pressemeddelelse.

DTU’s rektor, Anders Bjarklev, er skuffet over tirsdagens politiske aftale om udflytning af studiepladser fra de største byer, da aftalen samtidig betyder, at DTU i 2030 skal optage cirka 500 færre studerende end i dag. I 2020 og 2021 optog DTU henholdsvis 4956 og 5056 studerende.

Anders Bjarklev påpeger, at vi står over for gigantiske klimatiske udfordringer, og at krigen i Ukraine har skabt et akut forsyningssikkerhedsproblem, som skal løses ved en accelereret omstilling af energisektoren.

– Det er ubegribeligt, at det politiske svar er at begrænse optaget på DTU’s ingeniøruddannelser. Det står i skarp kontrast til både erhvervslivets efterspørgsel og det bredt funderede ønske blandt politikere og borgere om en bæredygtig omstilling af samfundet. En omstilling, der viser sig endnu mere nødvendig end nogen sinde, siger Anders Bjarklev.

Erhvervslivet skriger på ingeniører, og ledigheden er allerede med det nuværende antal uddannede forsvindende lille ifølge tal fra IDA.

– DTU’s ønske har hele tiden været, at vi skal uddanne flere ingeniører og også gerne flere end i dag, og det skal være over hele landet. Vores udspil har konstruktivt fokuseret på at finde løsninger, der bakker op om det politiske ønske om regional udvikling, og som samtidig har kunnet honorere arbejdsmarkedets sult efter ingeniører, siger Anders Bjarklev.

DTU i hele landet

DTU har i sit udspil til politikerne foreslået at flytte studiepladser fra Lyngby til henholdsvis Hirtshals, Kalundborg og Risø. Og det er som forventet blevet en del af den endelige aftaletekst. De tre lokaliteter er valgt, fordi det er muligt at sikre en god kobling mellem forsknings- og uddannelsesaktiviteter.

I Hirtshals placeres kandidatuddannelsen Akvatisk Videnskab og Teknologi og diplomingeniøruddannelsen i Fiskeriteknologi, hvoraf de første tre semestre gennemføres på DTU’s campus i Sisimiut.

I Kalundborg vil DTU i samarbejde med Novo Nordisk og andre erhvervspartnere udvikle en kandidatuddannelse i Biomanufacturing og i samarbejde med Det Kongelige Akademi oprette en ny kandidatuddannelse i Industrielt Design.

Derudover flytter DTU de to kandidatuddannelser i Bæredygtig Energi og Vindenergi til DTU Risø Campus.

Forsiden lige nu:

600 vandforskere samles om løsninger for drikkevand og spildevand

De næste dage samles 600 vandforskere til Danmarks største konference om vand. Det er ny rekord og begivenheden er den største af sin art. På konferencen præsenteres den seneste viden, der skal løse udfordringer for drikkevand, spildevand og klima.

Seneste artikler:

Podcast: Ramaskrig da Northside blev kødfri

Er der noget, der kan få folk helt op i det røde felt er det, hvis man tager kødet fra dem. Dele af publikum reagerede kraftigt på Northside Festivals beslutning om at blive kødfri i 2022. Men blev de væk? Smuglede de kød ind? Lyt med og bliv klogere.

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.