Connect with us

Hvad søger du?

Science ReportScience Report

Andre skriver

Enzym-pioner til DTU

Novo Nordisk Fonden har bevilget 8 millioner kroner til støtte over fire år til etableringen af en forskergruppe ved DTU Bioengineering med fokus på enzymopdagelser.

Det oplyser Novo Nordisk Fonden i en pressemeddelelse.

Gruppen, der får navnet Enzyme Discovery, bliver ledet af professor Bernard Henrissat, der gennem mere end tre årtier har leveret banebrydende forskningsresultater og er ledende inden for udvikling af bioinformatiske værktøjer til forudsigelse af enzymers funktion. Han kommer fra en stilling som forskningsdirektør ved Centre National de la Recherche Scientifique, Aix-Marseille Université, Marseille.

– Professor Bernard Henrissat har igennem årtier været anerkendt som en førende forsker inden for enzymforskning, hvor specielt hans arbejde med etablering af et enzymklassificeringssystem og en open-source database – med navnet CAZy – har hjulpet tusinder af forskere med at analyse aminosyresekvensligheder mellem enzymer – en uvurdelig hjælp til at finde ligheder og forskelle, så man på kort tid kan identificere potentielt interessante enzymer i mange forskellige organismer, forklarer Claus Felby, Senior Vice President for Biotech i Novo Nordisk Fonden.

Henrissat har især arbejdet inden for såkaldte kulhydrataktive enzymer – det vil sige enzymer, der i kroppen er involveret i produktion, omsætning og genkendelse af komplekse kulhydrater. Enzymerne er af afgørende betydning i udviklingen af biobaserede industrielle processer, der anvender biomasse til produktion af brændstoffer, kemikalier og materialer.

– På trods af store fremskridt inden for algoritmebaserede metoder har vi stadig kun en begyndende forståelse af sammenhængen mellem sekvensdata og funktionaliteten for de kulhydrataktive enzymer. Derfor vokser kløften mellem antallet af genomiske sekvensdata og antallet af eksperimentelt karakteriserede enzymer eksponentielt. Så der er et enormt reservoir af enzymer med kæmpe anvendelsespotentiale inden for sundhed, ernæring og bioteknologi, fortæller Bernard Henrissat.

Med ansættelsen af Bernard Henrissat ønsker DTU Bioengineering at løfte deres enzymforskning og uddannelse inden for området op på internationalt topniveau.

– Vi håber, at vi ved hjælp af bioinformatiske metoder og kunstig intelligens kan blive internationalt førende indenfor genombaseret forudsigelse af kulhydrataktive og andre enzymers funktion, siger Bjarne Bak Christensen, direktør for DTU Bioengineering.

 

 

Forsiden lige nu:


PET har skruet markant op for indsatsen

Den stigende spionagetrussel mod dansk forskning udfordrer både PET og den danske forskningsverden. Derfor har PET skruet op for indsatsen på området, forklarer Anders Henriksen, chef for kontraspionage hos PET.Nyt millionstyrket partnerskab sætter jagten ind på CO2-fangst

Men 201 millioner kroner og en lang række institutter, universiteter og virksomheder i ryggen skal det nye partnerskab INNO-CCUS for alvor sætte skub i den grønne mission om at fange, lagre og anvende CO2 for at nå de danske klimamål.


Seneste artikler:


Ung historiker vinder talent-pris

Gry Jexen har demonstreret en imponerende fremsynethed i sin måde at formidle på, lyder det i begrundelsen.Podcast: CSR-kommunikation med Line Schmeltz Dam

Tidligere fortalte virksomheder sjældent om CSR og samfundsansvar. I dag er virkeligheden en anden, fortæller Line Schmeltz Dam i denne udgave af ’Bæredygtig Business’.


Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.