Connect with us

Hi, what are you looking for?

Science ReportScience Report

Andre skriver

Nyt forskningscenter undersøger digitalt medborgerskab

Hvilke sociale og politiske konsekvenser følger med digitale medieteknologier som smartphones, sociale medier, algoritmer og data? Og hvordan former disse teknologier individer, borgere, organisationer og offentligheder?

Det er de to overordnede spørgsmål, som et nyt forskningscenter på Roskilde Universitet, Centre for Digital Citizenship, skal forsøge at besvare.

Det skriver Roskilde Universitet i en pressemeddelelse.

De digitale medieteknologier kan være fremmende for politisk mobilisering og offentlig samtale, men samtidig kan de måske medføre mindre positive tendenser som eksempelvis ulighed, splittelse og mindre tillid i samfundet.

Forskerne i Centre for Digital Citizenship søger tværfaglige forklaringer på komplekse digitale udviklinger og deres samfundsmæssige konsekvenser. Centrets forskning centrerer sig om fire overordnede temaer: Retfærdighed i det algoritmiske samfund, deltagelse i medierede offentligheder, organisering og styring af og med data samt dis-/information og tillid.

Professor (mso) Chris Peters og professor Sine Nørholm Just, begge fra Institut for Kommunikation og Humanistisk Videnskab på Roskilde Universitet, udgør centrets daglige ledelse.

– For mig hænger de fire temaer sammen. Jeg har i mit eget arbejde fokus på, hvordan de teknologiske udviklinger udfordrer borgernes tillid til traditionelle demokratiske institutioner, men vi kan ikke forstå tillidskrisen uden at forstå, hvordan algoritmer og data reorganiserer den offentlige demokratiske samtale, siger Sine Nørholm Just.

Chris Peters supplerer:

– Jeg arbejder med spørgsmålet om, hvordan folk navigerer i det komplekse medielandskab, og hvad det betyder for deres møde med information og deres interaktion med hinanden om emner af fælles interesse. Vi vil med centret sætte fokus på relationen mellem digitalisering og medborgerskab og bidrage til at forstå teknologiernes demokratiske udfordringer og potentialer, siger Chris Peters.

Centre for Digital Citizenship lanceres med en officiel åbning torsdag 14. oktober, hvor en række danske og internationale forskere vil debattere digitaliseringen af den offentlige sfære ved et forskningsseminar med efterfølgende reception. Seminaret er åbent for alle og foregår på Roskilde Universitet. Yderligere informationer om arrangementet kan findes her.

Forsiden lige nu:

Ranglisterne er på vej ud

Hvert år offentliggøres ranglister over de bedste universiteter, som har været tillagt stor magt over universiteternes prioritering. Det giver det ikke mening at underkaste universiteterne en kunstig og ensartet evaluering på tværs af traditioner, discipliner og geografi.


Seneste artikler:

McKinsey: Syv gode råd til klimaneutralitet og grønne gevinster

SOMMERLÆSNING: Mckinsey har undersøgt verdens førende virksomheders arbejde med bæredygtig og rentabel forretning. De erfaringer udstiller syv nøglefaktorer, som virksomheder bør fokusere på for at skalere og høste grønne gevinster.


Kvikguide: Sådan sikrer du dig mod at greenwashe

SOMMERLÆSNING: Sustain Report har allieret sig med tænketanken Frej og giver her virksomheder en quickquide til let og elegant at undgå greenwashing og dermed undgå at bryde markedsføringsloven.


Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.