Connect with us

Hvad søger du?

Science ReportScience Report

Andre skriver

Politisk aftale om ny universitetslov

Regeringen har indgået aftale med Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet om en ny universitetslov

Regeringen har tirsdag indgået aftale med Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet om en ny universitetslov.

Aftalen kommer efter en høringsperiode hvor der har været hård kritik at forslaget til den nye lov. En del af kritikken har gået på at Forskningsministeriet ville tiltage sig mere magt over universiteterne, bla. ved at indføre ministergodkendelse af universiteternes bestyrelsesformænd.

Senest advarede formændene for DJØF, IDA og Magisterforeningen mod den planlagte politiske styring.

En del af kritikken er blevet imødekommet i den politiske aftale. Det glæder en af kritikkerne, formanden for Dansk Magisterforening, Camilla Gregersen:

“Høringsfasen har heldigvis ført til, at der er mindre ministeriel styring end i det oprindelige lovforslag, og at vi får sikret medbestemmelse til ansatte og studerende i processen,” siger hun til Altinget.

I høringsforslaget var det ikke blevet plads til de studerende og de ansatte i fremtidens universitetets bestyrelser. Men den del er blevet ændret i den nye aftale. Og i det hele taget er der skruet et nøk ned for den politiske kontrol af universiteterne. Uddannelses- og Forskningsminister Søren Pind understreger da også at han har lyttet til kritikken:

“Vi har set grundigt på høringssvarene og har taget de drøftelser, vi har haft med sektoren og med forskellige politiske partier, til os. Sammen med Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet har vi landet en aftale, som understøtter universiteternes autonomi og bekæmper den politiske detailstyring. Med aftalen styrkes min dialog med universiteterne, og det gør os bedre i stand til løbende at løse udfordringer i fællesskab,” siger Søren Pind ifølge ufm.dk.

Helt så rosenrødt ser Camilla Gregersen dog ikke på det. Hun mener stadig at det politiske system er rykket for tæt på universiteterne med den nye aftale:

”Grundlæggende mener jeg slet ikke, at der skal være ministeriel indblanding i udpegning af universitetsbestyrelserne. Det er afgørende for universiteternes troværdighed, at der ikke er politisk styring,” siger hun til Altinget.dk

Læs hele den nye aftale her.

Forsiden lige nu:

Seneste artikler:

Når køn bliver en (lille) forskningsfordel

Er det en fordel at være kvindelig forsker i mandsdominerede moskemiljøer? Ja, det kan det være, og måske har kvindelige forskere også mere blik for køn i deres forskning, antyder islamforsker Lene Kühle i dette indlæg.

Nyt center skal styrke den forsvarsteknologiske udvikling i Danmark

De danske universiteter har sammen med fem godkendte serviceinstitutter dannet Nationalt Forsvarsteknologisk Center (NFC). Centret forankres på Aalborg Universitet, og ambitionen er at styrke udviklingen af nye teknologier og øge samarbejdet mellem industrien, Forsvaret og universiteterne.

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.