Connect with us

Hvad søger du?

Science ReportScience Report

Andre skriver

To ud af tre kilder i medierne er stadig mænd

Kvinder er stadig markant mindre synlige i nyhedsbilledet end mænd. Der er godt nok kommet flere kvinder på økonomistoffet, men til gengæld er der færre kvinder blandt ekspertkilderne. Samlet set er andelen af kvinder i nyhedsmedierne kun steget med fire procentpoint fra 31 procent til 35 procent i de seneste 10 år.

Det fremgår af den danske del af den store globale undersøgelse “Ligestilling i nyhedsmedierne – Who make the News?”, som er udarbejdet på Roskilde Universitet i regi af Global Media Monitoring Project.

Det oplyser Roskilde Universitet i pressemeddelelse.

Rapporten er resultatet af en global undersøgelsesdag, hvor kønsfordelingen blandt kilder og journalister er blevet talt op i nyhedsmedierne over hele verden. Hovedkonklusionen er, at det går meget langsomt fremad med den ligelige repræsentation af mænd og kvinder i de danske nyhedsmedier.

– På trods af stor bevågenhed er der lang vej endnu, før der reelt er ligestilling blandt kilderne i det danske mediebillede. Der er en ubevidst bias på redaktionerne, og det er redaktionernes opgave at arbejde internt for at forandre tingene. Det sker ikke af sig selv,” siger forskeren bag undersøgelsen, lektor Hanne Jørndrup fra Center for Nyhedsforskning på Roskilde Universitet.

På globalt plan og i Norden går udviklingen lige så trægt, påpeger hun.

Jo mere ekspert – jo mindre ligestilling
Rapporten ser også på, hvilken rolle kvinder og mænd indtager, når de optræder som kilder i nyhederne:

– Det er kun som almindelige danskere, der enten deltager som case eller i vox pops, at kvinder er ligeligt til stede. Kilder, der spiller en central dagsordensættende rolle som enten parts- eller ekspertkilder, er stadig domineret af mænd. Andelen af kvindelige ekspertkilder er endda lavere i denne undersøgelse end tidligere, siger Hanne Jørndrup.

Læs rapporten her.

Forsiden lige nu:


Ida Willig bliver dekan for Humaniora på RUC

Professor i journalistik Ida Willig bliver dekan på Institut for Kommunikation og Humanistisk Videnskab på Roskilde Universitet. Hun har mangeårig erfaring med at skabe gode forskningsmiljøer og brænder for de store dagsordener.


Seneste artikler:


Ung historiker vinder talent-pris

Gry Jexen har demonstreret en imponerende fremsynethed i sin måde at formidle på, lyder det i begrundelsen.Podcast: CSR-kommunikation med Line Schmeltz Dam

Tidligere fortalte virksomheder sjældent om CSR og samfundsansvar. I dag er virkeligheden en anden, fortæller Line Schmeltz Dam i denne udgave af ’Bæredygtig Business’.


Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.