Connect with us

Hi, what are you looking for?

Science ReportScience Report

Forside

39 mio. kr. til humanvidenskabelig forskning

Otte forskellige projekter modtager mellem 3 og 6 millioner hver fra Velux Fonden. Der er tale om meget forskelligartede projekter.

Således modtager et projekt på Medicinsk Museion i København godt 6 mio. kr. til at undersøge, hvilken betydning det har for vores opfattelse af mentale lidelser, at vi i dag har lagt større viden om at mentale sygdomme muligvis har sammenhæng med vores mikrobiom – de milliarder af bakterier der lever i vores tarm.

Men der er også penge til undersøgelse af bl.a. LED-belysning i byrum, hvilken rolle vores sociale arv spiller for vores kulturelle tilvalg, og hvordan flygtningen bruger informations- og kommunikationsteknologi, mens de er på flugt. De har alle det humanvidenskabelige som omdrejningspunkt:

– Både i Danmark og udlandet er der en stigende erkendelse af, at tidens store udfordringer – indenfor miljø, ressourceforbrug, sundhed, velfærdssamfund, arbejdsliv, konkurrenceevne osv. – ikke kan løses med teknisk eller økonomisk indsigt alene. De kræver også viden om den ’menneskelige faktors’ afgørende rolle i både problemerne og løsningerne. Her kan humanvidenskaberne bidrage med vigtig indsigt, siger direktør for Velux Fonden Ane Hendriksen på Fondens hjemmeside.

I uddelingen i år er der med de 39 mio. kr. tale om godt 5 mio. kr. mere end sidste års uddeling indenfor kernegruppeprogrammet.

Pengene uddeles til projekter med en tæt samarbejdende forskergruppe med typisk en fastansat seniorforsker som projektleder og 2-3 postdoc- og/eller ph.d.-stipendiater gennem en treårig periode. Uddelingerne har fundet sted siden 2008 og samlet er det blevet til over 450 mio. kr.

– Humanvidenskaberne skal støttes og styrkes – også på det langsigtede, grundvidenskabelige niveau, hvor de fundamentale spørgsmål stilles, og nye ideer opstår og udvikles. Humanvidenskaberne er et nødvendigt og væsentligt bidrag til et langsigtet stærkt samfund, siger Ane Hendriksen.

Modtagere af pengene til de 8 projekter er:

  • Lektor Louise Whiteley, Københavns Universitet, Medicinsk Museion, Institut for Folkesundhedsvidenskab,
  • Professor Mads Meier Jæger, Københavns Universitet, Sociologisk Institut,
  • Lektor Mikkel Bille, Roskilde Universitet, Institut for Mennesker og Teknologi,
  • Lektor Thomas Hestbæk Andersen, Syddansk Universitet, Institut for Sprog og Kommunikation,
  • Professor Sharon Louise Millar, Syddansk Universitet, Institut for Sprog og Kommunikation,
  • Lektor Anders Engberg-Pedersen, Syddansk Universitet, Institut for Kulturvidenskaber,
  • Lektor Martin Bak Jørgensen, Aalborg Universitet, Institut for Kultur og Globale Studier,
  • Professor David Reimer, Aarhus Universitet, DPU – Danmarks Institut for Pædagogik og Uddannelse

Forsiden lige nu:

Seneste artikler:

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.