Connect with us

Hi, what are you looking for?

Science ReportScience Report

Andre skriver

Aarhus Universitet får sit eget rumprogram

Grafik: Aarhus Universitet

Alting bliver hurtigere, mindre, lettere og billigere i takt med at den teknologiske udvikling tager fart. Det gælder også satelitter. Teknologien med de såkaldte nano satelitter er nu så langt, at det prismæssigt kan lade sig gøre for Aarhus Universitet at etablere sit eget rumprogram, skriver universitetet.

Der er tale om et rumprogram baseret på de såkaldte nano-satelitter, som er små og meget lettere at sende op end konventionelle satelitter. I første omgang bliver der tale om at sende en såkaldt Cubesat på 10x10x10 cm og med en samlet vægt lige over et kilo op i rummet.

Universitetets forskere er ikke i tvivl om, at der er store muligheder i det nye rumprogram:

”Nano-satellitter giver nye muligheder for undervisning og forskning herhjemme. Denne type teknologi vil gøre det mere tilgængeligt for studerende at arbejde med teknologien og planlægningen af missioner som denne. Allerede med den første mission her vil vi hente data ned om både jorden og universet,” siger professor Hans Kjeldsen fra Stellar Astrophysics Centre på Aarhus Universitet, der er videnskabelig leder for missionen.

De forskellige dele til den nye satellit ankommer til Aarhus i løbet af foråret. Samtidig bliver der etableret en såkaldt “ground control” som skal styre det nye rumprogram fra jorden. Selve opsendelsen af AUsat1 forventes at ske i starten af 2018.

“På længere sigt vil vi gerne designe instrumenter og skabe et AU-rumcenter, der får videnskabelig relevans og faglig tyngde i undervisningen af vore studerende,” siger project scientist Victoria Antoci fra Stellar Astrophysics Centre på Aarhus Universitet, der er den operationelle leder for det nye projekt.

”Vi baner vejen for at etablere en ny form for videnskabelige rummissioner her i Danmark sammen med en stærk erhvervspartner. Vi kobler det tæt til vores undervisning af kommende ingeniører og forskere. Vi går en spændende tid i møde.”

Læs mere om projektet på Aarhus Universitets hjemmeside

 

 

Forsiden lige nu:

Poker og kapløb: Nobelvinder afslører enkel hemmelighed til succes

Nobelpristager og kræftforsker William G. Kaelin Jr. deler ud af erfaringer fra det internationale forskningsmiljø og giver råd til, hvordan forskere kan brænde igennem kapløb og konflikter for at opnå en plads i verdenseliten og på nobelprispodiet.


Google poster millioner i dansk forskningsprojekt

Dansk Hydraulisk Institut (DHI) modtager to millioner dollars fra Google.org til projektet Global Wetland Watch, der har til formål at kortlægge verdens vådområder.


Seneste artikler:

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.