Connect with us

Hi, what are you looking for?

Science ReportScience Report

Forside

Amerikansk virksomhed bringer bæredygtig forskning til Danmark

Ambitionen er at udvikle et bæredygtigt alternativ, der har potentiale på vindmølle-niveau

– Vi tror jo på, at plantbiologicals kan blive de nye vindmøller i Danmark.

Sådan siger Niels Kristian Sørensen, direktør for Biologicals Research i FMC Corporation, en amerikansk virksomhed, der har eksisteret i mere end 100 år.

FMC Corporation har etableret et globalt forsknings- og udviklingscenter i Danmark, og i den forbindelse sin tilstedeværelse i Europa, med det formål at finde en alternativ vej inden for plantebeskyttelsesmidler.

– To hovedspor er lagt ud inden for plantebeskyttelse; den konventionelle ved hjælp af kemikalier, imens den nye alternative vej er plantbiologicals, altså plantebiologiske metoder ved hjælp af mikrobiologi. Centeret i Hørsholm er etableret med en klar ambition om at udvikle den nye vej, siger Niels Kristian Sørensen.

To hovedspor betyder også to globale forskningscentre, hvoraf FMC altså har valgt at placere det ene i Danmark. Centeret beskæftiger 150 medarbejdere – 50 af dem sidder specifikt på forskning og udvikling.

FMC Corporation har en årlig omsætning på godt 15 milliarder kroner globalt, og på globalplan investerer virksomheden i omegnen af 8 procent af omsætningen, svarende til 1,2 mia. kroner, i forskning og udvikling. Og det betyder en væsentlig sum penge til forskning og udvikling i Danmark.

– Man kan roligt sige, at vi har en forventning om, at det her område kommer til at vokse. Omsætningen af de produkter, vi har ude og de nye, der kommer til, vil vokse markant højere end resten af forretningen de kommende år. Det vil selvfølgelig også smitte af på, hvor meget investering, det vil kræve, fortæller Niels Kristian Sørensen, der har store ambitioner på det her område.

TEMA:
Danmark skal være en forskningsnation i den absolutte verdensklasse. Sådan lyder ambitionen fra regeringen. På Science Report vil vi i de kommende uger tale med en række af de store multinationale virksomheder med mange forskningsaktiviteter i Danmark, om fordele og ulemper ved at forske og udvikle i et lille land som vores.

Det er Niels Kristian Sørensens overbevisning, at hvis vi som land samler kræfterne på alle leddene i værdikæden, fra tidlig forskning til anvendelse, så kan vi være blandt de bedste til at finde de nye veje og få det implementeret og forhåbentlig drage nytte af det.

– Både i forhold til en bæredygtig landbrugsproduktion, men også i forhold til at udvikle ny teknologi, som kan bruges uden for Danmark. Det har vindmøllerne jo vist, at de kunne, siger han.

En stærk platform til resten af verden

Hvis man vil finde et alternativ til konventionel kemi, er det rigtigt at være i Europa, lyder det fra Niels Kristian Sørensen.

– I Europa, og i verden for den sags skyld, er Danmark et rigtig godt bud, fordi der er et godt forskningsmiljø i Danmark, og der er dygtige og relevante partnere at arbejde sammen med, inden for det her felt. Og så er det en stærk platform til resten af verden, siger direktøren.

At finde alternativer inden for plantebeskyttelse er ikke noget, der sker fra den ene dag til den anden. Det sker først og fremmest ved at være i tæt og åben dialog med nøgle interessenter, som både kan stille krav og være sparringspartnere i at finde de rigtige løsninger.

– I Danmark er der nogle meget bevidste forbrugere, som går meget op i bæredygtighed og derfor kan hjælpe os med at finde den nye vej, siger Niels Kristian Sørensen.

Som et landbrugsland har Danmark også adskillige landmænd til huse, og det er mindst lige så vigtigt at lytte til deres skepsis, fordi en ny form for plantebeskyttelse ikke nødvendigvis bliver lige så effektiv som den konventionelle kemikaliebaserede løsning.

– For os er det vigtigt at kunne tilbyde forskellige alternativer, fortæller direktøren.

Netværk og eksterne samarbejder

De rosende ord om Danmark som forskningsland stopper ikke her. Ud over at vi også har nogle stærke universitetsmiljøer med store forskningsenheder, har selve vores geografiske placering i sig selv væsentlig betydning for en amerikansk virksomhed som FMC Corporation.

– Også på den anden side af Øresund ligger der relevante universiteter, både i Lund og Göteborg, bare for at tage dem, der ligger tæt på. Desuden har Danmark en organisation som Landbrug & Fødevarer, og så er der vigtige industripartnere – herunder Chr. Hansen, der kan hjælpe med produktionen, siger Niels Kristian Sørensen og fastslår, at;

– De ekspertiser, der er brug for, er godt tilstede i det her område.

FMC Corporation er sammen med ni partnere i Sydsverige og Danmark i gang med at etablere et netværk inden for plant biologicals på tværs af industrier, universiteter og interessenter.

– Jeg har nogle forventninger om, at netværket vil give os muligheden for at mødes med relevante partnere og udveksle erfaring og synspunkter. Men det vil også blive en platform, hvor vi udvikler seminarer og trækker på eksperterne. Vi har fokus på at kigge udad og ikke bare indad, siger Niels Kristian Sørensen om netværket.

FMC Corporation er langt fra den første udenlandske virksomhed, der har øjnet det spirende forskningsmiljø i Danmark eller set muligheder i det stærke dansk-svenske bånd. Foreningen Greater Copenhagen arbejder konkret for netop at styrke dette bånd ved at forene regionerne Skåne, Sjælland og Hovedstaden om at skabe udvikling og vækst, og således også tiltrække udenlandske forskningspenge til Danmark.

Det er bl.a. store, udenlandske firmaer som Microsoft, IBM og Bristol Myers Squibb, der har investeret i forskningsprojekter under Greater Copenhagen. Og i år løb Greater Copenhagen også med førstepladsen blandt de mellemstore regioner i Europa, på grund af deres evne til at tiltrække penge til forskning

Ingen større mission

For tre år siden opkøbte FMC Corporation danske Cheminova, og i 2017 købte de en stor del af Duponts plantebeskyttelsesforretning. Inden længe vil virksomhedens eneste fokus være produkter til landbruget, og på grund af den satsning er FMC røget op i top fem på listen over leverandører af plantebeskyttelsesmidler globalt.

Parallelt med disse opkøb besluttede FMC’s øverste ledelse så at etablere det nye globale forskning- og udviklingscenter i Hørsholm, som samtidig er virksomhedens europæiske hovedkontor.

– FMC har stort fokus på at udvikle bæredygtige løsninger til plantebeskyttelse – løsninger, der kan gøre det muligt at brødføde en voksende verdensbefolkning frem mod 2050, siger direktøren.

Niels Kristian Sørensen har været i FMC Corporation i halvandet år og før det i fødevarebranchen i mere end 25 år. Hans speciale er mikrobiologi, og selvom han også tidligere har haft ansvar for store udviklingsopgaver, er den opgave, han er sat i spidsen for hos FMC, alligevel noget særligt.

– Jeg synes ikke, jeg har været på en større mission, afslutter han.

Forsiden lige nu:

Øget fokus og nye mål skal løfte “overset perle”

Danmark bruger 640 millioner kroner om året på ni internationale forskningsfaciliteter. Med en ny rapport udarbejdet af Uddannelses- og Forskningsministeriet og National Udvalg for Forskningsinfrastruktur vil Danmark med fire overordnede temaer have endnu mere gavn og udbytte af faciliteterne og samarbejdet.

Seneste artikler:

Robothænder med følelser

Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu. 

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.