Connect with us

Hvad søger du?

Science ReportScience Report

Forside

Big Science konference til Danmark

KONFERENCE: Næste år afholdes den første konference nogensinde om big science i Danmark

Big science er fællesbetegnelse for kæmpe anlæg eller organisationer, der har med forskning at gøre – fx CERN, den europæiske rumfartsorganisation ESA, og den kæmpe primært dansk-svenske forskningsfacilitet ESS, der ventes åbnet i 2019. I alt deltager 8 store forskningsfaciliteter i den første konference om Big Science BSBF 2018.

Fælles for de kæmpe foretagende er kæmpe budgetter – som globalt giver virksomheder adgang til et marked i omegnen af 270 mia. kr. årligt.

– Men mange virksomheder afskriver på forhånd, at de kan byde ind med noget, fordi de opfatter det som forskning og dermed ikke lige deres boldgade, fortæller Søren Bang Korsholm, som ud over at være seniorforsker på DTU Fysik også arbejder i BigScience.dk, der virker som bindeled mellem danske virksomheder og vidensinstitutioner, og har arbejdet med området siden 2010.

Flere danske virksomheder har allerede fået øjnene op for mulighederne i de store forskningsfaciliteter og BigScience.dk skønner, at den danske andel af markedet i dag er ca. 300 mio. kr årligt, men kunne være langt større. Nogle virksomheder opfatter forskningsfaciliteterne som et område kun for forskere. Med BSBF2018 kan der forhåbentlig ske en afmystificering af det, som nogen virksomheder opfatter som snævert videnskabelige institutioner.

– For det er de ikke – målet er også at vise, at man ikke behøver at være forsker for at byde ind på faciliteternes udbud, de store faciliteter består f.eks. også af beton og rør, siger Søren Bang Korsholm.

Hvorfor i Danmark
Når denne første konference af sin slags bliver holdt i Danmark, har det flere årsager. Dels har Danmark været i front med netop at se bredt på big science som en forretningsmulighed for danske virksomheder gennem de sidste 6-7 år. Men med ESS har Danmark fået en stor forskningsfacilitet, som har brug for gode internationale leverandører, og de ventes at komme til Danmark i forbindelse med konferencen.

På den måde bliver konferencen et mødested, hvor danske virksomheder kan møde hinanden og møde potentielle europæiske samarbejdspartnere, møde store udenlandske forskningsfaciliteter, og hvor ESS kan finde gode, danske og udenlandske forretningspartnere.

– Den mest avancerede forskning i verden sprænger rammerne for, hvad vi ved og forestiller os. Men Big Science er også big business. Når repræsentanter fra de otte største forskningsfaciliteter kommer til Danmark, giver det danske virksomheder unikke muligheder for at få del i et højteknologisk marked for milliarder, siger uddannelses- og forskningsminister Søren Pind ifølge pressemeddelelsen. 

Der er en forventning om op mod 1000 deltager i konferencen, der afholdes 26-28 februar 2018 af Uddannelses- og Forskningsministeriet.

Læs mere om konferencen her.

Forsiden lige nu:

Seneste artikler:

Når køn bliver en (lille) forskningsfordel

Er det en fordel at være kvindelig forsker i mandsdominerede moskemiljøer? Ja, det kan det være, og måske har kvindelige forskere også mere blik for køn i deres forskning, antyder islamforsker Lene Kühle i dette indlæg.

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.