Big science er fællesbetegnelse for kæmpe anlæg eller organisationer, der har med forskning at gøre – fx CERN, den europæiske rumfartsorganisation ESA, og den kæmpe primært dansk-svenske forskningsfacilitet ESS, der ventes åbnet i 2019. I alt deltager 8 store forskningsfaciliteter i den første konference om Big Science BSBF 2018.
Fælles for de kæmpe foretagende er kæmpe budgetter – som globalt giver virksomheder adgang til et marked i omegnen af 270 mia. kr. årligt.
– Men mange virksomheder afskriver på forhånd, at de kan byde ind med noget, fordi de opfatter det som forskning og dermed ikke lige deres boldgade, fortæller Søren Bang Korsholm, som ud over at være seniorforsker på DTU Fysik også arbejder i BigScience.dk, der virker som bindeled mellem danske virksomheder og vidensinstitutioner, og har arbejdet med området siden 2010.
Flere danske virksomheder har allerede fået øjnene op for mulighederne i de store forskningsfaciliteter og BigScience.dk skønner, at den danske andel af markedet i dag er ca. 300 mio. kr årligt, men kunne være langt større. Nogle virksomheder opfatter forskningsfaciliteterne som et område kun for forskere. Med BSBF2018 kan der forhåbentlig ske en afmystificering af det, som nogen virksomheder opfatter som snævert videnskabelige institutioner.
– For det er de ikke – målet er også at vise, at man ikke behøver at være forsker for at byde ind på faciliteternes udbud, de store faciliteter består f.eks. også af beton og rør, siger Søren Bang Korsholm.
Hvorfor i Danmark
Når denne første konference af sin slags bliver holdt i Danmark, har det flere årsager. Dels har Danmark været i front med netop at se bredt på big science som en forretningsmulighed for danske virksomheder gennem de sidste 6-7 år. Men med ESS har Danmark fået en stor forskningsfacilitet, som har brug for gode internationale leverandører, og de ventes at komme til Danmark i forbindelse med konferencen.
På den måde bliver konferencen et mødested, hvor danske virksomheder kan møde hinanden og møde potentielle europæiske samarbejdspartnere, møde store udenlandske forskningsfaciliteter, og hvor ESS kan finde gode, danske og udenlandske forretningspartnere.
– Den mest avancerede forskning i verden sprænger rammerne for, hvad vi ved og forestiller os. Men Big Science er også big business. Når repræsentanter fra de otte største forskningsfaciliteter kommer til Danmark, giver det danske virksomheder unikke muligheder for at få del i et højteknologisk marked for milliarder, siger uddannelses- og forskningsminister Søren Pind ifølge pressemeddelelsen.
Der er en forventning om op mod 1000 deltager i konferencen, der afholdes 26-28 februar 2018 af Uddannelses- og Forskningsministeriet.
Læs mere om konferencen her.
Forsiden lige nu:

Politikerne har lyttet: Pengepulje skal sikre arbejdskraft til life science
Uddannelses- og Forskningsministeriet åbner pulje til udvikling af life science-uddannelser og kompetenceudvikling. Det er første svar på branchens opråb om politisk handling.

Øget fokus og nye mål skal løfte “overset perle”
Danmark bruger 640 millioner kroner om året på ni internationale forskningsfaciliteter. Med en ny rapport udarbejdet af Uddannelses- og Forskningsministeriet og National Udvalg for Forskningsinfrastruktur vil Danmark med fire overordnede temaer have endnu mere gavn og udbytte af faciliteterne og samarbejdet.

AI og kunstigt væv kan overvåge vores sundhed og sætte turbo på behandling indefra
FREMTIDENS AI. Forskningsfeltet cyberorganik integrerer AI med bioimplantater, avancerede proteser og hjerneteknologi . Det åbner nye døre og dilemmaer for forskere og sundhedsvæsnet, mener DTU-professor Alireza Dolatshahi-Pirouz.
Seneste artikler:

Robothænder med følelser
Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu.

Jens Lundgren: – Jeg var lægestuderende, havde kludder i mit privatliv og ønskede at tage orlov. Så fik jeg en øjenåbner
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Midt i en periode med kludder i privatlivet blev Jens Lundgren inviteret til det føderale forskningsinstitut NIH i USA. Det blev en øjenåbner for ham.

Mathias Poulsen: – Mine spørgsmål trængte sig på: Bidrager legen til samfundets demokratiske samtaler?
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Mathias Poulsen startede en international legefestival, som udviklede sig til et levende, legende fællesskab. Derfra mærkede han en længsel efter at stille store spørgsmål.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.
