Connect with us

Hi, what are you looking for?

Science ReportScience Report

Forside

Blodprøve kan vise, hvilken kost man skal spise for at tabe sig

NY VIDEN: En blodprøve kan være en hjælp, når danskerne vil tabe sig.

De sidste 10 år er antallet af danskere med diabetes fordoblet. Ca. 320.000 danskere har diabetes og ca. 750.000 har forstadie til diabetes, anslår Diabetesforeningen. Undersøgelser viser, at livsstilsændringer og vægttab kan forhindre eller forsinke udviklingen af type-2 diabetes blandt voksne. Og nu kan en blodprøve vise, hvilken kosttype man skal spise, hvis man ønsker at tabe sig eller vedligeholde et vægttab.

Målrettet rådgivning om vægttab
Den 11 juni 2017 blev den årlige konference American Diabetes Association 77th Scientific Sessions afholdt, hvor behandlingsanbefalinger til at kurere diabetes blev fremlagt. Og i år kom det mest banebrydende bidrag fra Institut for Idræt og Ernæring på Københavns Universitet, skriver KU.

Forskerne på KU har fundet ud af, at man kan bruge niveauet af blodsukker til at afgøre, hvilken kosttype folk skal spise, hvis de ønsker at tabe sig. En blodprøve kan derfor vise, hvilke kost folk skal spise og dermed kan man rådgive langt mere målrettet i forhold til vægttab.

– Mange af de mennesker, der forsøger at tabe sig, spiser efter en kosttype, så de ligefrem risikerer at tage på i vægt. Dem kan vi nu omdirigere til en strategi, som vi ved kan hjælpe dem med at tabe sig, fortæller Arne Astrup, institutleder ved Institut for Idræt og Ernæring ved Københavns Universitet. Han tilføjer, at…

– For mange mennesker kan den rigtige brug af disse blodprøver føre til et vægttab, der er 6-7 gange større, end hvis de spiser efter den forkerte kosttype.

Og han mener derfor, at der bør være mere fokus på blodprøver eller andre biomarkører i forhold til rådgivning om ernæring, fordi at rådgivningen i langt højere grad kan tilpasses det enkelte menneske. Og han slutter: – En rådgivning baseret på en blodprøve, vil med al sandsynlighed være mere effektiv end den “one size fits all”-tilgang, som ofte præger kostråd og ernæringsrådgivning i dag.

Fiberrig kost er godt for diabetes patienter
Selvom det er individuelt, hvilken kosttype der fører til vægttab hos den enkelte, så er der alligevel nogle kosttyper, som er bedre for diabetes patienter end andre.

I undersøgelsen har forskerne evalueret seks store kostforsøg, hvor forsøgspersonerne spiste efter forskellige sunde kosttyper. Det viste sig, at niveauet af blodsukker var afgørende for, hvilken kosttype, der førte til vægttab.

– For de fleste mennesker med et relativt højt blodsukker vil en fiberrig kost – uden begrænsning på antallet af kalorier – være effektiv i forhold til vægttab. Hvis man yderligere regulerer indholdet af kulhydrat og fedtstoffer på baggrund af insulinniveauet i blodet, optimeres vægten yderligere og mindsker dermed risikoen for at udvikle diabetes, siger adjunkt Mads Fiil Hjorth, Institut for Idræt og Ernæring, ved Københavns Universitet.

– For personer med et højt blodsukker og som typisk allerede har udviklet type 2-diabetes vil en kost med mange sunde, plantebaserede fedtstoffer, som for eksempel olivenolie, nødder og avocadoer, være god til at opnå eller vedligeholde et vægttab, fortæller Mads Fiil Hjorth.

Forsiden lige nu:

Ekspert i forskningsfrihed om Danish Crown-sag: – Lignende kunne sagtens ske i dag

I 2022 kom Danske Universiteter med en grundig udarbejdet vejledning til regler for eksterne samarbejder. Men så længe at universiteterne fortsat er så afhængige af ekstern finansiering, er det svært for alvor at gardere sig mod lignende sager som det kritiserede samarbejde mellem Aarhus Universitet og Danish Crown, lyder det fra professor emeritus ved KU…

DTU er det bedste tekniske universitet i Europa

DTU har nået sin mission: De bliver anerkendt som talentfabrik og rugekasse for innovativ forskning og industrisamarbejder, der gavner samfundet. Derfor får de førstepladsen som det bedste tekniske universitet i Europa på den nye rangliste, EngiRank.

Seneste artikler:

Robothænder med følelser

Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu. 

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.