Connect with us

Hvad søger du?

Science ReportScience Report

Forside

Danskerne undervurderer dansk forsknings gennemslagskraft

Et fåtal af danskerne er klar over dansk forskning internationale gennemslagskraft

Når danskerne skal vurdere, hvor dansk forskning placerer sig på internationalt plan, svarer blot 5 procent, at dansk forskning placerer sig markant over gennemsnittet. Men faktisk ligger Danmark i top fem blandt OECD-landene i forhold til den gennemsnitlige videnskabelige gennemslagskraft af publikationer i perioden 2012-2016. Det viser det netop offentliggjorte Forskningsbarometer, som belyser dansk forskning i et internationalt perspektiv. Af de adspurgte svarer 34 procent, at Danmark placerer sig lidt over gennemsnittet.

– Når forskningen klarer sig bedre, end danskerne går rundt og tror, så har vi en vigtig opgave. Vi skal være bedre til at formidle dansk forsknings succeshistorier. Jeg har en ambition om, at forskningen i højere grad skal ud til befolkningen, vi skal bygge bro mellem videnskaben og danskerne, siger Søren Pind (V) i en pressemeddelelse.

En forskningsnation i verdenselite

Det er ambitionen at Danmark skal være en forskningsnation i den absolutte verdenselite. Før jul lancerede regeringen derfor en ny forsknings- og innovationspolitisk strategi, hvor målene er at etablere en Nobel-pagt, styrke teknologisk forskning, fordele forskningsmidler til universiteterne anderledes og skabe bedre karrieremuligheder for unge forskere.

– Niveauet for dansk forskning skal op i en endnu højere liga end i dag. Vi skal styrke kvaliteten af dansk forskning i hele den videnskabelige bredde – fra Ph.d. studerende til potentielle Nobelpris-modtagere, og vi skal sørge for, at fremtidens topforskere har attraktive karrieremuligheder. Det er ambitionen, at vi skal kunne tiltrække og fastholde de bedste. Sådan sagde uddannelses- forskningsminister Søren Pind (V) under pressemødet den 5. december 2017.

Den danske befolkning har også et ønske om, at dansk forskning skal klare sig godt på international plan. 63 procent af de adspurgte svarer i samme måling, at det i meget høj grad/høj grad er vigtigt, at dansk forskning klarer sig godt på international plan. Og det glæder uddannelses- og forskningsministeren, at danskerne bakker op om, at dansk forskning skal have en førerposition.

– Det er vigtigt, at vi har befolkningens opbakning til at prioritere forskningsområdet så højt, som vi gør i Danmark, hvor vi bruger mere end 20 milliarder kroner årligt. Samtidig understøtter det regeringens ambition om, at Danmark skal være en forskningsnation i den absolutte verdenselite, siger uddannelses- og forskningsminister Søren Pind i pressemeddelelsen.

Den ny måling blandt danskerne er foretaget blandt 1.007 respondenter af YouGov på vegne af Uddannelses- og Forskningsministeriet i perioden 24.-30. november 2017.

Forsiden lige nu:

Seneste artikler:

Urtidsforsker modtager årslegat på 5 mio. kroner

Donald Canfield, professor i økologi og forskningsleder på Biologisk Institut, Syddansk Universitet, modtager Villum Kann Rasmussens Årslegat til Teknisk og Naturvidenskabelig Forskning 2023 på 5 mio. kroner.


Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.