Når danskerne skal vurdere, hvor dansk forskning placerer sig på internationalt plan, svarer blot 5 procent, at dansk forskning placerer sig markant over gennemsnittet. Men faktisk ligger Danmark i top fem blandt OECD-landene i forhold til den gennemsnitlige videnskabelige gennemslagskraft af publikationer i perioden 2012-2016. Det viser det netop offentliggjorte Forskningsbarometer, som belyser dansk forskning i et internationalt perspektiv. Af de adspurgte svarer 34 procent, at Danmark placerer sig lidt over gennemsnittet.
– Når forskningen klarer sig bedre, end danskerne går rundt og tror, så har vi en vigtig opgave. Vi skal være bedre til at formidle dansk forsknings succeshistorier. Jeg har en ambition om, at forskningen i højere grad skal ud til befolkningen, vi skal bygge bro mellem videnskaben og danskerne, siger Søren Pind (V) i en pressemeddelelse.
En forskningsnation i verdenselite
Det er ambitionen at Danmark skal være en forskningsnation i den absolutte verdenselite. Før jul lancerede regeringen derfor en ny forsknings- og innovationspolitisk strategi, hvor målene er at etablere en Nobel-pagt, styrke teknologisk forskning, fordele forskningsmidler til universiteterne anderledes og skabe bedre karrieremuligheder for unge forskere.
– Niveauet for dansk forskning skal op i en endnu højere liga end i dag. Vi skal styrke kvaliteten af dansk forskning i hele den videnskabelige bredde – fra Ph.d. studerende til potentielle Nobelpris-modtagere, og vi skal sørge for, at fremtidens topforskere har attraktive karrieremuligheder. Det er ambitionen, at vi skal kunne tiltrække og fastholde de bedste. Sådan sagde uddannelses- forskningsminister Søren Pind (V) under pressemødet den 5. december 2017.
Den danske befolkning har også et ønske om, at dansk forskning skal klare sig godt på international plan. 63 procent af de adspurgte svarer i samme måling, at det i meget høj grad/høj grad er vigtigt, at dansk forskning klarer sig godt på international plan. Og det glæder uddannelses- og forskningsministeren, at danskerne bakker op om, at dansk forskning skal have en førerposition.
– Det er vigtigt, at vi har befolkningens opbakning til at prioritere forskningsområdet så højt, som vi gør i Danmark, hvor vi bruger mere end 20 milliarder kroner årligt. Samtidig understøtter det regeringens ambition om, at Danmark skal være en forskningsnation i den absolutte verdenselite, siger uddannelses- og forskningsminister Søren Pind i pressemeddelelsen.
Den ny måling blandt danskerne er foretaget blandt 1.007 respondenter af YouGov på vegne af Uddannelses- og Forskningsministeriet i perioden 24.-30. november 2017.
Forsiden lige nu:

Ekspert i forskningsfrihed om Danish Crown-sag: – Lignende kunne sagtens ske i dag
I 2022 kom Danske Universiteter med en grundig udarbejdet vejledning til regler for eksterne samarbejder. Men så længe at universiteterne fortsat er så afhængige af ekstern finansiering, er det svært for alvor at gardere sig mod lignende sager som det kritiserede samarbejde mellem Aarhus Universitet og Danish Crown, lyder det fra professor emeritus ved KU…

DTU er det bedste tekniske universitet i Europa
DTU har nået sin mission: De bliver anerkendt som talentfabrik og rugekasse for innovativ forskning og industrisamarbejder, der gavner samfundet. Derfor får de førstepladsen som det bedste tekniske universitet i Europa på den nye rangliste, EngiRank.

I top 10: Danmark river bevillinger hjem fra Det Europæiske Forskningsråd
Hver femte danske ansøger får bevilling fra Det Europæiske Forskningsråd. Med støtte til 14 danske forskere, lander Danmark i top ti over højest antal bevillinger.
Seneste artikler:

Robothænder med følelser
Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu.

Jens Lundgren: – Jeg var lægestuderende, havde kludder i mit privatliv og ønskede at tage orlov. Så fik jeg en øjenåbner
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Midt i en periode med kludder i privatlivet blev Jens Lundgren inviteret til det føderale forskningsinstitut NIH i USA. Det blev en øjenåbner for ham.

Mathias Poulsen: – Mine spørgsmål trængte sig på: Bidrager legen til samfundets demokratiske samtaler?
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Mathias Poulsen startede en international legefestival, som udviklede sig til et levende, legende fællesskab. Derfra mærkede han en længsel efter at stille store spørgsmål.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.