Connect with us

Hvad søger du?

Science ReportScience Report

Andre skriver

DNA fra vikingegrav afslører, at kvinder også var krigere

Svensk arkæolog fandt vikingegrav i 1880’erne og mente fejlagtigt han havde fundet en mand

Young viking shieldmaiden practicing with sword on the beach.

Foruden resterne af et menneskelegeme, vidnede den over 1000 år gamle vikingegrav om en højt rangeret profil, der var blevet lagt til hvile med både våben, rustning og to heste. Af samme årsag har historikere og arkæologer i årevis antaget, at fundet i graven, beliggende i den svenske by Birka, måtte være en mandlig viking af høj rang, skriver det svenske medie, The Local.

Men nu har DNA-analyser bevist det modsatte. Da forsker i osteologi Anna Kjellström fra Stockholm Universitet, for et par år siden havde fat i knogleresterne i forbindelse med et andet forskningprojekt, gjorde hun nogle opsigtsvækkende erkendelser. Det, der var tilbage af skelettet, tegnede et billede af en feminin skikkelse og ikke en mand.

At de mistænkelige observationer havde noget på sig, blev endeligt bekræftet, da et større forskerhold igangsatte en undersøgelse af DNA-materiale fra resterne, der viste X-kromosomer men intet Y-kromosom. Vikingekrigeren var en kvinde og nu også det første stærke bevis på, at der eksisterede kvindelige krigere, som kæmpede på lige fod med mændene på den tid.

Arkæolog fra Uppsala Universitet, Charlotte Hedenstierna-Jonson, er ledende forfatter på studiet og understreger, at gravens indhold ikke bare fortæller om en valkyrie fra en saga. Det vidner om en militærleder fra den virkelige verden, som så viser sig at være kvinde:

– Ud over det komplette krigsudstyr, som hun blev begravet med: Sværd, økse, spyd, pile, kampkniv, skjold og to heste, havde hun et krigsplanlægnings-spil i sit skød, som blev brugt til at afprøve krigstaktikker og strategier. Det indikerer, at hun var en magtfuld militærleder, som højst sandsynligt planglade, ledede og deltog i kampene, siger hun.

Forskerne bag studiet benytter anledningen til at appellere til, at forskere inden for området ikke må lade sig påvirke af kønnede antagelser om, hvordan sociale hierarkier var skruet sammen i fortidige samfund. De mange øvrige vikingegrave i Birka kalder på en mere nuanceret analyse.

Forsiden lige nu:

Arne Flåøyen: – Norden har brug for en fond til beredskabsforskning

De sidste års mange kriser viser med al tydelighed, hvor stort behovet er for en nordisk fond til beredskabsforskning. Det vil også være et naturligt skridt i udviklingen af det samarbejde, som allerede foregår i Norden inden for samfundssikkerhed og beredskab, fremhæver Arne Flåøyen, direktør i Nordforsk, i dette debatindlæg.

Seneste artikler:

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.