Regeringen har i rapporten ”Redegørelse om Danmarks digitale vækst 2016” kaldt på, at danske virksomheder bliver bedre til at favne nye teknologier som 3D printning, robotter og big data. Populært kaldet industri 4.0. Men det ser ikke ud til at være en virkelighed, der findes blandt danske virksomheder, ifølge en ny rapport fra SDU.
– Industri 4.0 rummer et stort udviklingspotentiale for virksomhederne. F.eks. kan digitale løsninger som sms-tjenester tilføre større værdi for kunderne, eller en virksomhed kan opnå konkurrencefordele ved selv at printe reservedele i plastik eller jern til sin produktion.
Det handler derfor ikke kun om at nedbringe omkostningerne, men også om at teknologierne kan skabe merværdi, siger Jan Stentoft, professor ved Institut for Entreprenørskab og Relationsledelse ifølge SDU som sammen med Christopher Rajkumar, videnskabelig assistent ved Institut for Entreprenørskab og Relationsledelse og Erik Skov Madsen, lektor ved Institut for Teknologi og Innovation har udført undersøgelsen.
Forskerne bag rapporten spurgte 270 virksomheder med 25 eller flere ansatte bl.a. om de vidste, hvad industri 4.0 var, i hvilket omfang de var klar til at gøre brug af de nye teknologier, og hvad de oplevede som de største hemsko for, at det skulle ske.
På baggrund af undersøgelserne ved forskerne, at selv om de fleste virksomheder, særligt de store, har en viden om industri 4.0, så har de sværere ved at implementere teknologierne.
– Vores resultater viser, at mange virksomheder er famlende overfor ny teknologi. Virksomhederne har forståelse for behovet for nye teknologier og digitale muligheder, men de får det ikke omsat til praksis, siger Jan Stentoft, professor ved Institut for Entreprenørskab og Relationsledelse.
Der findes løsninger
Og der er ellers meget at hente ved at bruge de nye teknologier i relation til at imødegå og fastholde udflytning af arbejdspladser. Når det alligevel ikke sker skyldes det især, at selv om virksomhederne nok har viden, så er deres fokus på produktion frem for udvikling, ligesom det kan virke uoverskueligt at se præcis, hvordan industri 4.0 kan bruges. Forskerne bag peger derfor på en løsning, hvor eksempelvis private konsulentvirksomheder rådgiver virksomhederne.
– Et godt sted at starte er at tænke på teknologierne adskilt og overveje, om løsninger som 3D-print eller det mobile internet giver mening at indføre i den enkelte virksomhed, siger Jan Stentoft ifølge SDU.
Forsiden lige nu:

Eksperterne har talt: Det skal vi med kunstig intelligens
FREMTIDENS AI. Debatserien om kunstig intelligens har nået sin ende. Vi tager en rundtur i svarene på, hvad vi egentlig skal med kunstig intelligens – og hvordan vi gør det bedst.

Politikerne har lyttet: Pengepulje skal sikre arbejdskraft til life science
Uddannelses- og Forskningsministeriet åbner pulje til udvikling af life science-uddannelser og kompetenceudvikling. Det er første svar på branchens opråb om politisk handling.

Øget fokus og nye mål skal løfte “overset perle”
Danmark bruger 640 millioner kroner om året på ni internationale forskningsfaciliteter. Med en ny rapport udarbejdet af Uddannelses- og Forskningsministeriet og National Udvalg for Forskningsinfrastruktur vil Danmark med fire overordnede temaer have endnu mere gavn og udbytte af faciliteterne og samarbejdet.
Seneste artikler:

Robothænder med følelser
Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu.

Jens Lundgren: – Jeg var lægestuderende, havde kludder i mit privatliv og ønskede at tage orlov. Så fik jeg en øjenåbner
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Midt i en periode med kludder i privatlivet blev Jens Lundgren inviteret til det føderale forskningsinstitut NIH i USA. Det blev en øjenåbner for ham.

Mathias Poulsen: – Mine spørgsmål trængte sig på: Bidrager legen til samfundets demokratiske samtaler?
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Mathias Poulsen startede en international legefestival, som udviklede sig til et levende, legende fællesskab. Derfra mærkede han en længsel efter at stille store spørgsmål.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.