Connect with us

Hi, what are you looking for?

Science ReportScience Report

Andre skriver

Lægemiddelforsøg kan blive tre gange så dyre

POLITIK: En stigning i gebyrerne på lægemiddelforsøg på op til 300 procent kan true den uafhængige forskning

Der er risiko for, at det kun bliver medicinalindustrien, der i fremtiden kan lave forsøg med nye lægemidler, sådan lyder kritikken fra regionerne og forskere efter, at Sundhedsministeriet har offentliggjort et udkast til en ny bekendtgørelse. Det skriver Information.

De store prisstigninger vil gå ud over den uafhængige medicinske forskning, der ikke er støttet af medicinalindustrien.

I den nye bekendtgørelse lægger Sundhedsministeriet op til at hæve gebyrerne markant – og enkelte gebyrer står til at blive tre- og femdoblet.

De store prisstigninger vil gå ud over den uafhængige medicinske forskning, der ikke er støttet af medicinalindustrien. En af dem, der vil blive hårdt ramt er professor Inge Marie Svane, som i øjeblikket har syv forsøg kørende på Herlev Hospital. Hvis de nye gebyrer bliver til virkelighed, vil det hæve prisen på hvert forsøg med 100.000 kr.

– Det er fuldstændig sindssygt. Det risikerer at lukke helt ned for vores aktiviteter, hvis vi skal finde i gennemsnit 100.000 kroner mere pr. forsøg bare for at få godkendt det. Vi har ingen steder at hente pengene overhovedet, siger hun til Information.

Hun er rystet over gebyrstigningerne og bange for, at det reelt kan blive dødsstødet til rigtig meget af den medicinske forskning som i dag foregår udenfor lægemiddelindustrien.

Årsagen til de planlagte gebyrstigninger skal findes hos rigsrevisionen. Her har man nemlig udtalt kritik af Lægemiddelstyrelsen, som står for godkendelserne af forsøgene for ikke at lade gebyrtaksterne dække de reelle omkostninger.

Min store bekymring er, at det vil ramme forskning, som er helt afgørende for små patientgrupper.

Sundhedsordfører for Socialdemokratiet, Flemming Møller Mortensen er bekymret for konsekvenserne af gebyrstigningerne, og mener det er nødvendigt at få belyst konsekvenserne, inden de sættes i værk:

– Min store bekymring er, at det vil ramme forskning, som er helt afgørende for små patientgrupper. På tværs af Folketinget er vi enige om, at der skal være en god understøttelse af forskningen, derfor undrer det mig også, at man vil lave mere brugerbetaling lige netop her, siger han.

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby er ikke lykkelig for gebyrstigningerne, men mener ikke, der er noget valg:

– Det er rigtig træls for dem, hvor gebyrerne er sat op, men det er ikke noget politisk ønske, men en henstilling fra Rigsrevisionen, som vi skal følge, siger hun til Information og fortæller, at en del af gebyrstigningerne på ialt 19 mio. kr. skal bruges til at forkorte ventetiden på at få godkendt forsøg i Lægemiddelstyrelsen.

De nye gebyrer træder efter planen i kraft fra 1. juli i år.

Se alle de planlagte gebyrer her

Forsiden lige nu:

DTU-lektor om eksterne partnere: Det kan løfte forskning til nye højder

Der er ikke mange forskere tilbage, der kimser af eksterne samarbejder, mener Repræsentant for Forskningspolitisk Udvalg i DUA. Selv føler han sig tryg i de rammer, universiteterne har sat op, men bekymrer sig mere over, hvordan de kommercielle interesser fører til smallere forskning.

Seneste artikler:

Robothænder med følelser

Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu. 

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.