For ældre, som for de fleste af os andre, spiller dagens måltider en stor rolle. Et nyt forskningsprojekt har fået hele 11.5 mio. kroner til projektet ”Bord dæk dig”, som skal forbedre både holdbarheden af maden og æstetikken forbundet med madoplevelsen for ældre.
Det er Anna Marie Fisker, der er centerleder på Center for Food, Design & Experience på Institut for Byggeri & Anlæg ved AAU, som sammen med Guldborgsund og Lolland kommuner vil skabe ny emballage, der blandt andet er inspireret af klassisk muselmalet porcelæn.
Som det er nu, leveres maden til ældre i kommunerne ofte i bakker, der minder om hvad man ser i supermarkedernes kølediske, og det fremmer ikke den kulinariske oplevelse. Tanker er, at hvis maden ser lækker ud, så skærper det appetitten og dermed også både sundheden og livskvaliteten hos de ældre.
Men mad er mere end bare udseende. Målet for nye emballage er også at kunne holde grøntsager friske, ligesom der er et indbygget grønt islet i form af at indpakningen skal være bæredygtig og komposterbar. Endelig skal den være nem at åbne.
I første omgang løber projektet i de to kommuner, men målet er at udbrede ideen til hele landet. Pengene uddeles som del af en pulje som på 25 millioner som Ældreministeriet fik afsat på finansloven for 2017. Læs mere om hvilket andre projekter der ellers har fået del i puljen her.
Forsiden lige nu:

Politikerne har lyttet: Pengepulje skal sikre arbejdskraft til life science
Uddannelses- og Forskningsministeriet åbner pulje til udvikling af life science-uddannelser og kompetenceudvikling. Det er første svar på branchens opråb om politisk handling.

Øget fokus og nye mål skal løfte “overset perle”
Danmark bruger 640 millioner kroner om året på ni internationale forskningsfaciliteter. Med en ny rapport udarbejdet af Uddannelses- og Forskningsministeriet og National Udvalg for Forskningsinfrastruktur vil Danmark med fire overordnede temaer have endnu mere gavn og udbytte af faciliteterne og samarbejdet.

AI og kunstigt væv kan overvåge vores sundhed og sætte turbo på behandling indefra
FREMTIDENS AI. Forskningsfeltet cyberorganik integrerer AI med bioimplantater, avancerede proteser og hjerneteknologi . Det åbner nye døre og dilemmaer for forskere og sundhedsvæsnet, mener DTU-professor Alireza Dolatshahi-Pirouz.
Seneste artikler:

Robothænder med følelser
Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu.

Jens Lundgren: – Jeg var lægestuderende, havde kludder i mit privatliv og ønskede at tage orlov. Så fik jeg en øjenåbner
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Midt i en periode med kludder i privatlivet blev Jens Lundgren inviteret til det føderale forskningsinstitut NIH i USA. Det blev en øjenåbner for ham.

Mathias Poulsen: – Mine spørgsmål trængte sig på: Bidrager legen til samfundets demokratiske samtaler?
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Mathias Poulsen startede en international legefestival, som udviklede sig til et levende, legende fællesskab. Derfra mærkede han en længsel efter at stille store spørgsmål.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.