Connect with us

Hi, what are you looking for?

Science ReportScience Report

Forside

Inspiration fra muselmalet porcelæn skal øge ældres madlyst

Projektet “Bord dæk dig” får over 11 mio. kroner til at skabe ny emballage til ældres mad

For ældre, som for de fleste af os andre, spiller dagens måltider en stor rolle. Et nyt forskningsprojekt har fået hele 11.5 mio. kroner til projektet ”Bord dæk dig”, som skal forbedre både holdbarheden af maden og æstetikken forbundet med madoplevelsen for ældre.

Det er Anna Marie Fisker, der er centerleder på Center for Food, Design & Experience på Institut for Byggeri & Anlæg ved AAU, som sammen med Guldborgsund og Lolland kommuner vil skabe ny emballage, der blandt andet er inspireret af klassisk muselmalet porcelæn.

Som det er nu, leveres maden til ældre i kommunerne ofte i bakker, der minder om hvad man ser i supermarkedernes kølediske, og det fremmer ikke den kulinariske oplevelse. Tanker er, at hvis maden ser lækker ud, så skærper det appetitten og dermed også både sundheden og livskvaliteten hos de ældre.

Men mad er mere end bare udseende. Målet for nye emballage er også at kunne holde grøntsager friske, ligesom der er et indbygget grønt islet i form af at indpakningen skal være bæredygtig og komposterbar. Endelig skal den være nem at åbne.

I første omgang løber projektet i de to kommuner, men målet er at udbrede ideen til hele landet. Pengene uddeles som del af en pulje som  på 25 millioner som Ældreministeriet fik afsat på finansloven for 2017. Læs mere om hvilket andre projekter der ellers har fået del i puljen her.

Forsiden lige nu:

Øget fokus og nye mål skal løfte “overset perle”

Danmark bruger 640 millioner kroner om året på ni internationale forskningsfaciliteter. Med en ny rapport udarbejdet af Uddannelses- og Forskningsministeriet og National Udvalg for Forskningsinfrastruktur vil Danmark med fire overordnede temaer have endnu mere gavn og udbytte af faciliteterne og samarbejdet.

Seneste artikler:

Robothænder med følelser

Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu. 

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.