Connect with us

Hvad søger du?

Science ReportScience Report

Forside

Internationalisering og generationsskifte har været nøgleord i 2017-uddelingen fra Carlsbergfondet

Fondet har bevilliget godt 200 mio. kr. til dansk forskning i 2017

Carlsbergfondet har siden 1876 støttet dansk forskning. Det gjorde det også i 2017, og pengene bliver uddelt med stor bredde indenfor både naturvidenskab, humaniora, samfundsvidenskab og tværfaglige projekter. Således finder man på modtagerlisten både projekter om ”Iskerner, der skal give ny viden om bratte klimaændringer gennem historien”, ”Kvinder i globale handelskompagnier 17.-19. århundrede”, samt ”Populisme i dansk politisk set i internationalt lys” og ”Et teleskop, der kan måle ”stjerneskælv” og finde exoplaneter”.

– Vi uddeler penge til forskere med de bedste og mest visionære projekter. Vi går efter én ting, og det er kvalitet. Og det er i en international målestok, sagde Flemming Besenbacher tidligere på året.

Høj succesrate

Fondet modtog i år 941 ansøgninger til samlet over 1 mia. kr., og med en 13% succesrate ligger fondet relativt højt i forhold til andre fonde. Pengene blev fordelt med 74 mio. kr. til naturvidenskabelige forskningsaktiviteter, 20 mio. kr. til tværvidenskabelige forskning og 62 mio. kr. til aktiviteter inden for humaniora og samfundsvidenskab.

Det svarer meget godt til fondets bevillingslandskab fra 2016 – hvor der dog i år var lidt færre penge til den tværvidenskabelige forskning.

Fondet har givet 13 stipendier til unge lektorer og i alt 51 postdoc-stipendier til gennemførelse ved både danske og udenlandske forskningsinstitutioner:

-Vi har lige som sidste år haft særlig fokus på den yngre forskergeneration, idet vi ser det som en vigtig opgave at bidrage til at sikre bedre muligheder for ikke mindst yngre lektorer. De har brug for egne midler til at etablere sig som forskningsledere, så de kan udvikle selvstændige forskningsprofiler og danne deres egne grupper. Her træder vi til på et kritisk tidspunkt i forskerens karriere, hvor det ifølge flere undersøgelser er vanskeligt at tiltrække midler til egne projekter i den gældende bevillingsstruktur”, udtaler formand for Carlsbergfondet Flemming Besenbacher i en pressemeddelelse.

De godt 200 mio.kr. skal ses i sammenligning med at fondet uddelte godt 350 mio. kr. i 2016. Forskellen på 2017 og 2016 skal primært findes i en ekstraordinær ”Semper Ardens”-bevilling i foråret 2016 på 200 mio. kroner.

2018

Hvordan året der kommer, tegner sig er svært at sige på nuværende tidspunkt. I en mail til Science Report angiver fondet, at størrelsen af næste års beløb til uddeling endnu er ukendt, da det afhænger af udbyttet af Carlsbergs aktier og først fastsættes af generalforsamlingen i midten af marts. Dermed bliver bevillingstyperne også først fastlagt derefter.

Både i 2016 og 2017 har internationalisering og generationsskifte på danske universiteter været fokusområder, så det kan tænkes, at det også vil være tilfældet i det kommende år.

Forsiden lige nu:

Seneste artikler:

Når køn bliver en (lille) forskningsfordel

Er det en fordel at være kvindelig forsker i mandsdominerede moskemiljøer? Ja, det kan det være, og måske har kvindelige forskere også mere blik for køn i deres forskning, antyder islamforsker Lene Kühle i dette indlæg.

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.