Carlsbergfondet har siden 1876 støttet dansk forskning. Det gjorde det også i 2017, og pengene bliver uddelt med stor bredde indenfor både naturvidenskab, humaniora, samfundsvidenskab og tværfaglige projekter. Således finder man på modtagerlisten både projekter om ”Iskerner, der skal give ny viden om bratte klimaændringer gennem historien”, ”Kvinder i globale handelskompagnier 17.-19. århundrede”, samt ”Populisme i dansk politisk set i internationalt lys” og ”Et teleskop, der kan måle ”stjerneskælv” og finde exoplaneter”.
– Vi uddeler penge til forskere med de bedste og mest visionære projekter. Vi går efter én ting, og det er kvalitet. Og det er i en international målestok, sagde Flemming Besenbacher tidligere på året.
Høj succesrate
Fondet modtog i år 941 ansøgninger til samlet over 1 mia. kr., og med en 13% succesrate ligger fondet relativt højt i forhold til andre fonde. Pengene blev fordelt med 74 mio. kr. til naturvidenskabelige forskningsaktiviteter, 20 mio. kr. til tværvidenskabelige forskning og 62 mio. kr. til aktiviteter inden for humaniora og samfundsvidenskab.
Det svarer meget godt til fondets bevillingslandskab fra 2016 – hvor der dog i år var lidt færre penge til den tværvidenskabelige forskning.
Fondet har givet 13 stipendier til unge lektorer og i alt 51 postdoc-stipendier til gennemførelse ved både danske og udenlandske forskningsinstitutioner:
-Vi har lige som sidste år haft særlig fokus på den yngre forskergeneration, idet vi ser det som en vigtig opgave at bidrage til at sikre bedre muligheder for ikke mindst yngre lektorer. De har brug for egne midler til at etablere sig som forskningsledere, så de kan udvikle selvstændige forskningsprofiler og danne deres egne grupper. Her træder vi til på et kritisk tidspunkt i forskerens karriere, hvor det ifølge flere undersøgelser er vanskeligt at tiltrække midler til egne projekter i den gældende bevillingsstruktur”, udtaler formand for Carlsbergfondet Flemming Besenbacher i en pressemeddelelse.
De godt 200 mio.kr. skal ses i sammenligning med at fondet uddelte godt 350 mio. kr. i 2016. Forskellen på 2017 og 2016 skal primært findes i en ekstraordinær ”Semper Ardens”-bevilling i foråret 2016 på 200 mio. kroner.
2018
Hvordan året der kommer, tegner sig er svært at sige på nuværende tidspunkt. I en mail til Science Report angiver fondet, at størrelsen af næste års beløb til uddeling endnu er ukendt, da det afhænger af udbyttet af Carlsbergs aktier og først fastsættes af generalforsamlingen i midten af marts. Dermed bliver bevillingstyperne også først fastlagt derefter.
Både i 2016 og 2017 har internationalisering og generationsskifte på danske universiteter været fokusområder, så det kan tænkes, at det også vil være tilfældet i det kommende år.
Forsiden lige nu:

Styrelse overvejer at trække støtte fra forskningsinstitutions klimaværktøj
Offentlig støtte til udvikling af et værktøj til livscyklusvurdering (LCA) af byggerier kan være i strid med EU’s statsstøtteregler. Uden støtte er det tvivlsomt, om værktøjet kan fortsætte.

Danske Space Explorers går sammen i banebrydende partnerskab
31 danske universiteter, virksomheder og andre rumaktører har etableret et samarbejde der skal udvikle dansk rumforskning.

Ekstraordinære neurotalenter tiltrækkes af dansk forskningscenter
Forskningscenteret Dandrite tilbyder som noget helt unikt 9-årige forløb til forskningstalenter inden for neurovidenskab. Det giver talenterne mulighed for langsigtet ”high risk – high gain”-forskning.
Seneste artikler:

KU kalder regering: Vi har akut brug for jeres life science-strategi
LIFE SCIENCE HAR ORDET. Vores sundhedsdata mangler muskler, forskningsinfrastrukturen halter, og der er rift om talenterne. KU giver tre forslag til løsninger.

Når køn bliver en (lille) forskningsfordel
Er det en fordel at være kvindelig forsker i mandsdominerede moskemiljøer? Ja, det kan det være, og måske har kvindelige forskere også mere blik for køn i deres forskning, antyder islamforsker Lene Kühle i dette indlæg.

Kvasir Technologies sætter kurs mod kommercielt gennembrud med støtte fra EU
Hos Kvasir Technologies i Søborg har CEO Joachim Bachman Nielsen svært ved at få armene ned for tiden. Hans virksomhed har for nylig modtaget en bevilling på godt 20 mio. kr. fra Horizon Europe. Det giver ro til at opskalere og professionalisere virksomheden.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.