ARWU (Academic Ranking of World Universities) har igen i år offentliggjort listen over verdens bedste universiteter, skriver Uniavisen. Listen er kendt under navnet Shanghai-ranking, og ud af de 500 universiteter, der figurerer på den, er fem af dem danske. AU, KU, DTU, AAU og SDU har alle holdt deres placeringer fra 2016, men kun KU og AU er nået med i top 100, hvor KU har lagt sig i spidsen med en 30. plads. AU ligger lidt længere nede men bevarer sin 65. plads fra sidste år.
Listen udarbejdes blandt andet ud fra målinger af, hvor mange citerede forskere, publicerede artikler i videnskabelige tidsskrifter og nobelprismodtagere, som universiteterne har i forhold til deres størrelse.
Prorektor for forskning og innovation på KU, Thomas Bjørnholm, er tilfreds med placeringen og tilføjer, at KU er det nordiske universitet, der får publiceret flest artikler i Science og Nature:
– Det tyder på, at vi har en god topforskning. Så skal vi bare have det andet med, så vi kommer til at ligge nummer 1. Vi skal fortsat træde i pedalerne, og vi tager i øvrigt rankings med et gran salt, fordi der er så mange af dem og opgørelsesmetoderne tit justeres lidt fra år til år. Men rankingerne betyder noget, blandt andet fordi de bliver læst af internationale studerende, der overvejer en ph.d. i Danmark, siger han til Uniavisen.
Placeringerne er dog noget anderledes, hvis man ser, hvordan Times Higher Education har rangeret verdens bedste universiteter i 2016-2017. Her har AU med en 98. plads overhalet KU, som ligger nr. 120. Times Higher Education vurderer, til forskel fra Shanghai-ranking, universiteterne ud fra følgende fem parametre: Undervisning, forskning, indflydelse, internationalt udsyn og samarbejde med erhvervslivet.
Forsiden lige nu:

Aarhus Universitet lander banebrydende samarbejdsaftaler om arbejdskraft og iværksætteri
Aarhus Universitet har i denne uge underskrevet samarbejdsaftaler med Ikast-Brande kommune og Samsø kommune. Aftalerne skal styrke indsatserne inden for arbejdskraft, iværksætteri, klima, bæredygtighed og socialøkonomi.

Novo Nordisk Fonden uddeler 10 mio. kr. til ukrainske forskere
Novo Nordisk Fonden har givet 10 mio. kr. til stipendieprogrammer, der gør det muligt for ukrainske forskere at få ansættelse ved en forskningsinstitution i Polen eller Danmark. Foto: Novo Nordisk Fonden.

Forskning afslører: Trafikstøj øger risikoen for sygdomme mere og før, end vi troede
Professor Mette Sørensen deler ny forsknings afsløringer af, hvordan trafikstøj øger risikoen for sygdomme i en langt højere grad, end vi tidligere troede.
Seneste artikler:

Kunsten at huske, vi ser på verden med forskellige briller
Tre bøger har spillet en særlig rolle for lektor og forsker, Lone Koefoed Hansen. To bøger om menneskets forhold til teknologien og en tredje, som påminder os om altid at have andres perspektiver for øje.

Finn Foton skal lære børn – og deres forældre – om naturvidenskaben
Ny børnebog skal inspirere hele familien til at snakke om kvantefysik og andre avancerede naturvidenskabelige emner.

Danmarks grønne godfather: – Når det gælder forskning, er det piskende nødvendigt, at vi får toptrimmet systemet
På centrale teknologier står vi stærkt i Danmark og potentialerne er store. Men vi skal oppe os i fremtiden, lyder det fra Anders Eldrup.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.
