Connect with us

Hi, what are you looking for?

Science ReportScience Report

Forside

Kunst og kulturaktiviteter har en positiv effekt på sundhed.

NY RAPPORT: En ny rapport fra Nordjysk Center for Kultur og Sundhed viser, at kunst og kulturaktiviteter giver patienter øget livskvalitet

Nordjysk Center for Kultur og Sundhed (NOCKS) blev oprettet sidste sommer for at udvikle ny viden om kunst og kulturaktiviteter i sundhedsmæssige sammenhænge, og nu er de klar med deres første rapport.

Ifølge rapporten er der god dokumentation for, at kunst, kultur og kreative aktiviteter kan have en positiv effekt på både psykisk og fysisk sundhed, som eksempelvis forbedret fysisk tilstand, positiv terapeutisk virkning på mental sundhed, forbedret arbejdsglæde og trivsel på arbejdspladsen for sundhedsfagligt personale samt styrkelse af positive relationer mellem patienter og personalet.

Det er postdoc Anita Jensen og professor Lars Ole Bonde fra musikterapi ved Institut for Kommunikation på Aalborg, der står bag rapporten. I rapporten har de samlet og gennemgået de internationale forskningsresultater om effekterne af at bruge kulturtilbud i sundhedsmæssige sammenhænge. Det skriver Aalborg Universitet.

Brug for mere forskning
Henrik Halkier, dekan for Det Humanistiske Fakultet på AAU bemærker til rapporten, at…

– Fusionen mellem sundhed og kultur er meget spændende for vores samfund, og i Danmark er feltet endnu ikke etableret så godt som i vores nabolande. Det er derfor oplagt, at musikterapimiljøet med sine stærke forskningsfelter danner ramme om et videnscenter, der netop ønsker at samle og skabe viden på tværs af organisationer og sektorer.

Og rapporten peger da også på, at der er områder, hvor der er behov for mere forskning. Eksempelvis er der ikke nok forskning på området til at kunne konkludere om, det er muligt at spare penge i sundhedsvæsnet. Forskerne råder derfor til, at der gennemføres flere forskningsprojekter på området.

Forsiden lige nu:

Forskningsmagten er blevet placeret i skødet på fondene

I SPORENE PÅ MAGTEN. Staten har svigtet som forskningspolitisk anker og finansierende myndighed. Særligt de erhvervsdrivende fonde udfylder tomrummet med mere produkt- og patentorienterer forskning, vurderer magtforskere.

I vesten forsker vi mest i egen navle – det former vores forståelse for verden

Et nyt studie fra SDU viser, at vi har et skævvredet billede af verdens plantedata, fordi den fortrinsvis er indsamlet i og af rige lande, hvilket gør os mindre modstandsdygtige over for klimaforandringernes effekter. Det er et eksempel på et større problem med en strukturel, global ulighed akademia, mener forskere fra DIIS.

Ny evaluering viser stor tilfredshed med GTS-institutterne

GTS-institutternes tilbud til dansk erhvervsliv skaber værdi for alle typer af virksomheder, viser en ny evaluering, som Uddannelses- og Forskningsstyrelsen står bag. Særligt yder institutterne et vigtigt bidrag til en grøn omstilling.

Seneste artikler:

Robothænder med følelser

Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu. 

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.