Nordjysk Center for Kultur og Sundhed (NOCKS) blev oprettet sidste sommer for at udvikle ny viden om kunst og kulturaktiviteter i sundhedsmæssige sammenhænge, og nu er de klar med deres første rapport.
Ifølge rapporten er der god dokumentation for, at kunst, kultur og kreative aktiviteter kan have en positiv effekt på både psykisk og fysisk sundhed, som eksempelvis forbedret fysisk tilstand, positiv terapeutisk virkning på mental sundhed, forbedret arbejdsglæde og trivsel på arbejdspladsen for sundhedsfagligt personale samt styrkelse af positive relationer mellem patienter og personalet.
Det er postdoc Anita Jensen og professor Lars Ole Bonde fra musikterapi ved Institut for Kommunikation på Aalborg, der står bag rapporten. I rapporten har de samlet og gennemgået de internationale forskningsresultater om effekterne af at bruge kulturtilbud i sundhedsmæssige sammenhænge. Det skriver Aalborg Universitet.
Brug for mere forskning
Henrik Halkier, dekan for Det Humanistiske Fakultet på AAU bemærker til rapporten, at…
– Fusionen mellem sundhed og kultur er meget spændende for vores samfund, og i Danmark er feltet endnu ikke etableret så godt som i vores nabolande. Det er derfor oplagt, at musikterapimiljøet med sine stærke forskningsfelter danner ramme om et videnscenter, der netop ønsker at samle og skabe viden på tværs af organisationer og sektorer.
Og rapporten peger da også på, at der er områder, hvor der er behov for mere forskning. Eksempelvis er der ikke nok forskning på området til at kunne konkludere om, det er muligt at spare penge i sundhedsvæsnet. Forskerne råder derfor til, at der gennemføres flere forskningsprojekter på området.
Forsiden lige nu:

Styrelse overvejer at trække støtte fra forskningsinstitutions klimaværktøj
Offentlig støtte til udvikling af et værktøj til livscyklusvurdering (LCA) af byggerier kan være i strid med EU’s statsstøtteregler. Uden støtte er det tvivlsomt, om værktøjet kan fortsætte.

Danske Space Explorers går sammen i banebrydende partnerskab
31 danske universiteter, virksomheder og andre rumaktører har etableret et samarbejde der skal udvikle dansk rumforskning.

Ekstraordinære neurotalenter tiltrækkes af dansk forskningscenter
Forskningscenteret Dandrite tilbyder som noget helt unikt 9-årige forløb til forskningstalenter inden for neurovidenskab. Det giver talenterne mulighed for langsigtet ”high risk – high gain”-forskning.
Seneste artikler:

KU kalder regering: Vi har akut brug for jeres life science-strategi
LIFE SCIENCE HAR ORDET. Vores sundhedsdata mangler muskler, forskningsinfrastrukturen halter, og der er rift om talenterne. KU giver tre forslag til løsninger.

Når køn bliver en (lille) forskningsfordel
Er det en fordel at være kvindelig forsker i mandsdominerede moskemiljøer? Ja, det kan det være, og måske har kvindelige forskere også mere blik for køn i deres forskning, antyder islamforsker Lene Kühle i dette indlæg.

Kvasir Technologies sætter kurs mod kommercielt gennembrud med støtte fra EU
Hos Kvasir Technologies i Søborg har CEO Joachim Bachman Nielsen svært ved at få armene ned for tiden. Hans virksomhed har for nylig modtaget en bevilling på godt 20 mio. kr. fra Horizon Europe. Det giver ro til at opskalere og professionalisere virksomheden.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.