Connect with us

Hi, what are you looking for?

Science ReportScience Report

Forside

Lundbeckfonden uddeler knap 100 mio. til 10 originale projekter

Fonden lagde med succes op til originale ideer indenfor sundhedsvidenskabelig forskning

Rammebevillinger til den kreative ide

Projekterne spænder vidt. Fra undersøgelse af særlige planters egenskaber i behandling af forskellige hjernesygdomme som Parkinsons og Demens (Professor Birger Lindberg Møller Københavns Universitet), over mutationer i natrium-kaliumpumpen (Professor Bente Vilsen Aarhus Universitet), til kortlægningen af proteinnetværk i hjernen koblet til skizofreni (lektor Kasper Lage, Psykiatrisk Center Sct. Hans).

Og sørme om ikke også et studie om sekventering af mikrobiomet har sneget sig ind. Professor Hans Bisgaard fra DSI Dansk BørneAstma Center har fået 10. mio til at undersøge om årsagen til stigningen i astma og allergi gennem de senere år, kan findes i hvilke bakterier, der eksisterer på og i kroppen. Forskere har gennem de seneste år fået øjnene op for at tarmfloraen kan spille en betydelig rolle i alt fra angst til fedme, ligesom nyere studier peger på at kroppens bakteriesamfund kan have betydning for udviklingen af astma og allergi. Med prøver fra et stort antal børn og deres mødre vil han undersøge sagen.

Bevillingerne gives som rammebevillinger, hvor der ikke stilles specifikke krav til emnet, og det er 2. gang at de uddeles til nyskabende og banebrydende sundhedsvidenskabelige forskningsprojekter, som dog skal ledes af en forsker med tilknytning til Danmark.

Med den mere frie tilgang og fokus på ide og kreativitet lægger Lundbeckfonden sig i retning af samme boldgade som Villumfonden, der i foråret for første gang uddelte bevillinger på baggrund af anonyme ansøgninger, hvor det ikke var et tungt CV der gjaldt, men deri mod den originale ide.

– Når en forsker vil søge om støtte til et forskningsprojekt, skal det ofte leve op til en lang række krav, og dermed risikerer rigtig gode og spændende idéer aldrig at blive til noget, fordi de ikke lige passer ind i diverse ansøgningsrunder. Vi ville gerne se, hvad det betød for forskernes kreativitet og projekternes originalitet, hvis vi i stedet lagde op til mere fri leg, og det viste sig som ventet, at der var en guldgrube af nyskabende idéer, som vi nu med vores støtte kan være med til at hjælpe godt på vej, siger Anne-Marie Engel, der er forskningschef i Lundbeckfonden i en pressemeddelelse.

Lundbeckfondens bevillinger til de 10 projekter svinger mellem 4 og 10 mio. kroner. Fonden modtog i alt 145 ansøgninger, hvoraf 21 gik videre til anden runde og altså 10 endte med penge.

Forsiden lige nu:

Øget fokus og nye mål skal løfte “overset perle”

Danmark bruger 640 millioner kroner om året på ni internationale forskningsfaciliteter. Med en ny rapport udarbejdet af Uddannelses- og Forskningsministeriet og National Udvalg for Forskningsinfrastruktur vil Danmark med fire overordnede temaer have endnu mere gavn og udbytte af faciliteterne og samarbejdet.

Seneste artikler:

Robothænder med følelser

Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu. 

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.