Det var en kæmpe videnskabelig begivenhed, da det langt om længe lykkedes at bevise gravitationsbølger fra rummet i 2015. Forskerne på LIGO havde med deres kilometerstore monstrum endelig bevist noget, mange havde regnet sig frem til burde findes – ikke mindst Einstein for over 100 år siden. Men det var aldrig blevet bevist. Og i øvrigt regnede Einstein aldrig med det kunne bevises. Men det kunne det.
Det årelange arbejde, som startede for over 40 år siden boner nu ud med en nobelpris til Rainer Weiss, Barry C. Barish og Kip S. Thorne fra LIGO/VIRGO collaboration – for: “decisive contributions to the LIGO detector and the observation of gravitational waves”.
De tre mænd har alle været ledende i arbejdet om end LIGO er et samarbejde med over 1000 forskere fra 20 forskellige lande
Nye opdagelse venter for enden af bølgerne…
Gravitationsbølger bevæger sig med lysets hast og bliver skabt, når en masse bevæger sig, som fx når to sorte huller støder sammen. Dermed kan de fortælle om store begivenheder i rummet. Tidligere har fx neutrinoer eller stråling kunne fortælle om begivenheder i rummet, men med gravitationsbølgerne får vi endnu en måde at aflæse begivenheder, vi ellers ikke har opdaget i rummet og dermed få en større forståelse af det univers, vi ved så lidt om.
Forsiden lige nu:

Pionerforskere vinder verdens største hjerneforskningspris for molekylære afsløringer
Tre internationale pionerforskere vinder The Barin Prize 2023 for at have afsløret de molekylære mekanismer bag hjernens udvikling og plasticitet. Det understreger basalforskningens store betydning, fremhæver Lundbeckfondens forskningsdirektør og sidste års danske prisvinder.

IDA: Medlemskabet af det europæiske forsvar skal give forskningen den ekstra milliard
Danmark er blevet en del af Det Europæiske Forsvarsagentur, og det bør kaste en milliard ekstra kroner af til dansk forskning i det kommende forsvarsforlig, mener IDA.

’Det danske forskningsmirakel’ er på tilbagetog
Forskningskonference og ny rapport har taget temperaturen på dansk forsknings internationale gennemslagskraft. Konklusionen er entydig: Temperaturen falder.
Seneste artikler:

Når køn bliver en (lille) forskningsfordel
Er det en fordel at være kvindelig forsker i mandsdominerede moskemiljøer? Ja, det kan det være, og måske har kvindelige forskere også mere blik for køn i deres forskning, antyder islamforsker Lene Kühle i dette indlæg.

Kvasir Technologies sætter kurs mod kommercielt gennembrud med støtte fra EU
Hos Kvasir Technologies i Søborg har CEO Joachim Bachman Nielsen svært ved at få armene ned for tiden. Hans virksomhed har for nylig modtaget en bevilling på godt 20 mio. kr. fra Horizon Europe. Det giver ro til at opskalere og professionalisere virksomheden.

Nyt center skal styrke den forsvarsteknologiske udvikling i Danmark
De danske universiteter har sammen med fem godkendte serviceinstitutter dannet Nationalt Forsvarsteknologisk Center (NFC). Centret forankres på Aalborg Universitet, og ambitionen er at styrke udviklingen af nye teknologier og øge samarbejdet mellem industrien, Forsvaret og universiteterne.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.
