Connect with us

Hvad søger du?

Science ReportScience Report

Forside

Nobelpris i fysik til bølger fra rummet

Einstein tog fejl, og det gav en nobelpris

NOBELpris til gravitationsbølger

Det var en kæmpe videnskabelig begivenhed, da det langt om længe lykkedes at bevise gravitationsbølger fra rummet i 2015. Forskerne på LIGO havde med deres kilometerstore monstrum endelig bevist noget, mange havde regnet sig frem til burde findes – ikke mindst Einstein for over 100 år siden. Men det var aldrig blevet bevist. Og i øvrigt regnede Einstein aldrig med det kunne bevises. Men det kunne det.

Det årelange arbejde, som startede for over 40 år siden boner nu ud med en nobelpris til Rainer Weiss, Barry C. Barish  og Kip S. Thorne fra LIGO/VIRGO collaboration – for: “decisive contributions to the LIGO detector and the observation of gravitational waves”.

De tre mænd har alle været ledende i arbejdet om end LIGO er et samarbejde med over 1000 forskere fra 20 forskellige lande

Nye opdagelse venter for enden af bølgerne…
Gravitationsbølger bevæger sig med lysets hast og bliver skabt, når en masse bevæger sig, som fx når to sorte huller støder sammen. Dermed kan de fortælle om store begivenheder i rummet. Tidligere har fx neutrinoer eller stråling kunne fortælle om begivenheder i rummet, men med gravitationsbølgerne får vi endnu en måde at aflæse begivenheder, vi ellers ikke har opdaget i rummet og dermed få en større forståelse af det univers, vi ved så lidt om.

Forsiden lige nu:

Forskningen i Region Sjælland har vokseværk

På seks år er Regions Sjællands samlede antal af forskningsartikler steget med over 50 procent. ​Særligt to forskningsområder og et hospital høster gode resultater.

Seneste artikler:

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.