Connect with us

Hvad søger du?

Science ReportScience Report

Forside

Nobelprisen i fysiologi eller medicin går til det indre ur

Kroppens indre ur har stor betydning for hele vores liv

Nobelprisen i fysiologi eller medicin går til det indre ur

De mulige nobelprisvindere lader jo nok som ingenting, men har alligevel lagt sig til at sove i håbet om at blive vækket af telefonens kimen. Stemmen i den anden ende skal helst tale med umiskendelig svensk accent og have den korte besked om at man har modtaget årets nobelpris.

Denne morgen blev mange skuffede og et par stykker glade. Især de tre amerikanere, der har været med til at beskrive den biokemiske og genetiske baggrund bag vores indre ur – den cirkadiske rytme. De smilende forskere er Jeffrey C. Hall, Michael Rasbash og Michael W. Young. Micahel Rasbash – responderede i øvrigt til opkaldet med ordene: You are kidding me!

Vores indre rytme kører i en ca. 24 timers cyklus og styrer store dele af vores organisme, fx kroppens temperatur, hormonudskillelse og søvnrytme og er en forudsætning for mange af de biokemiske processer, der foregår i kroppen. Dermed har mekanismen også stor betydning for sygdomme relateret til fx søvn. Forskerne bag har beskrevet de molekylære og genetiske mekanismerne og skabt en forståelse af at det samlede system.

Forsiden lige nu:

Seneste artikler:

Urtidsforsker modtager årslegat på 5 mio. kroner

Donald Canfield, professor i økologi og forskningsleder på Biologisk Institut, Syddansk Universitet, modtager Villum Kann Rasmussens Årslegat til Teknisk og Naturvidenskabelig Forskning 2023 på 5 mio. kroner.


Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.