Connect with us

Hi, what are you looking for?

Science ReportScience Report

Forside

Nobelprisen i fysiologi eller medicin går til det indre ur

Kroppens indre ur har stor betydning for hele vores liv

Nobelprisen i fysiologi eller medicin går til det indre ur

De mulige nobelprisvindere lader jo nok som ingenting, men har alligevel lagt sig til at sove i håbet om at blive vækket af telefonens kimen. Stemmen i den anden ende skal helst tale med umiskendelig svensk accent og have den korte besked om at man har modtaget årets nobelpris.

Denne morgen blev mange skuffede og et par stykker glade. Især de tre amerikanere, der har været med til at beskrive den biokemiske og genetiske baggrund bag vores indre ur – den cirkadiske rytme. De smilende forskere er Jeffrey C. Hall, Michael Rasbash og Michael W. Young. Micahel Rasbash – responderede i øvrigt til opkaldet med ordene: You are kidding me!

Vores indre rytme kører i en ca. 24 timers cyklus og styrer store dele af vores organisme, fx kroppens temperatur, hormonudskillelse og søvnrytme og er en forudsætning for mange af de biokemiske processer, der foregår i kroppen. Dermed har mekanismen også stor betydning for sygdomme relateret til fx søvn. Forskerne bag har beskrevet de molekylære og genetiske mekanismerne og skabt en forståelse af at det samlede system.

Forsiden lige nu:

Stor forskningsbevilling skal få danskerne op af sofaen

Forskere fra Syddansk Universitet har modtaget støtte fra Nordea-fonden til at videreføre den nationale måling ’Danmark i Bevægelse’ og blive klogere på børn, unge og voksnes bevægelsesvaner. Målet er at skabe et mere fysisk aktivt Danmark.

Seneste artikler:

Robothænder med følelser

Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu. 

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.