Connect with us

Hi, what are you looking for?

Science ReportScience Report

Forside

Novo Nordisk Fonden sætter uddelingsrekord

Fonden uddelte sidste år i alt 5,8 mia. kr. i støtte til projekter. Det er ny rekord

Foto: Novo Nordisk Fonden

Novo Nordisk Fondens uddelinger til projekter og forskning rundede for første gang 5 mia. kr. i 2017, som blev et rekordår for fondens uddelinger. Sammenlagt blev der uddelt 5.6 mia. kr.

Bestyrelsesformand Sten Scheibye glæder sig over det gode resultat:

– Det er i høj grad de økonomiske resultater i de virksomheder, vi er ejere eller medejere af, herunder særligt Novo Holdings A/S, Novo Nordisk A/S og Novozymes A/S, der har muliggjort, at vi igen i 2017 har kunnet hæve vores uddelinger betragteligt. Når virksomhederne leverer gode resultater, kan vi dele flere penge ud til gavn for samfundet, siger Sten Scheibye, bestyrelsesformand i Novo Nordisk Fonden.

Uddelingerne på 5.8 mia. er en stigning på 38 procent i forhold til året før, hvor der “kun” blev uddelt 4.2 mia. kr. – og ser man på det historisk er støtten nærmest eksploderet. For ti år siden uddelte Novo Nordisk Fonden fx. bare 176 mio. kr.

Novo Nordisk Fonden støttede i 2017 i alt 435 projekter inden for en lang række områder, bl.a. lægevidenskab, bioteknologi, diabetesbehandling, uddannelse og innovation samt humanitære og sociale formål.

– Størstedelen af vores bevillinger går til forskningsprojekter ved universiteter og hospitaler. Vi støtter store såvel som mindre projekter og forskere på alle karrieretrin, hvilket styrker udviklingen og kvaliteten af dansk forskning, siger Birgitte Nauntofte, adm. direktør i Novo Nordisk Fonden.

Blandt fondens største bevillinger i 2017 var støtte til specialiserede diabetescentre i Odense, Aarhus og Aalborg der skal være med til at forebygge følgesygdomme af diabetes.

Fonden lancerede også sin hidtil største satsning på innovationsområdet, da fonden besluttede at støtte etablering af BioInnovation Institute, der skal have fokus på at understøtte ideer og udvikling af nye virksomheder inden for life-science – og derved også flere arbejdspladser.

– Formålet er at give forskere og iværksættere med de bedste og mest lovende projekter hjælp til at udvikle nye løsninger og produkter, der har potentiale til at bekæmpe sygdomme, forbedre sundhed eller bevare naturens ressourcer, siger Birgitte Nauntofte.

Hos Novo forventer man at det nuværende høje niveau kan fortsætte:

– Vi har ambitioner om at fortsætte et højt uddelingsniveau i de kommende år,” siger Sten Scheibye.

Udvalgte bevillinger i 2017:

Challenge programme                                                                               359,4 mio.

Novo Nordisk Fonden uddelte seks bevillinger af hver ca. 60 mio. kr. i sit Challenge Programme, der søger svar på globale udfordringer inden for teknologi eller sundhed.

 

Ny uddannelse inden for fermentering                                               187 mio. kr.

En bevillingen på 187 mio. kr. til etablering af et nyt uddannelsesprogram ved Danmarks Tekniske Universitet skal sikre topkvalificerede kandidater inden for fermentering (gæringsteknologi). Fermentering benyttes i fremstilling af bl.a. lægemidler, vitaminer og fødevarer og er en af Danmarks vigtigste industrier.

 

Supermikroskop i Lund                                                                                 255 mio. kr.

Fonden bevilgede 255 mio. kr. til udvidelse af MAX IV, et svensk nationalt forskningslaboratorium i Lund, med et nyt strålerør kaldet MicroMAX, der vil gøre det muligt at studere proteiner i en hidtil uset detaljegrad. Platformen vil markant styrke Øresundsregionens position inden for life-science-forskning.

Verdens bedste diabetesbehandling                                               3.577,9 mio. kr.

Bevillinger på i alt knap 3,6 mia. kr. til etablering af specialiserede Steno Diabetes Centre i hhv. Odense, Aarhus og Aalborg skal være med til at sikre verdens bedste forskningsbaserede behandling inden for diabetes til patienter i hele Danmark. Fonden har tidligere støttet etableringen af Steno Diabetes Center Copenhagen. Centrene etableres i partnerskab med de danske regioner.

Tilbage på arbejdsmarkedet                                                                                                  25 mio. kr.

Fonden har bevilget 25 mio. kr. til medfinansiering af en ny fond, Den Sociale Kapitalfond Invest. Fonden skal investere i sociale virksomheder, der fremmer beskæftigelsesmuligheder, aktivt medborgerskab og en fast tilknytning til arbejdsmarkedet for marginaliserede grupper i samfundet.

 

Forsiden lige nu:

Stort millionbeløb til forskning i menneskets opfindelse af ’værdi’

Nyt forskningsprojekt skal undersøge, hvordan værdi opstod som koncept for første gang i menneskets historie. Det sker, efter at seniorforsker Lasse Vilien Sørensen fra Nationalmuseet modtager en bevilling på 15 millioner kroner fra Det Europæiske Forskningsråd.

Forskningsmagten er blevet placeret i skødet på fondene

I SPORENE PÅ MAGTEN. Staten har svigtet som forskningspolitisk anker og finansierende myndighed. Særligt de erhvervsdrivende fonde udfylder tomrummet med mere produkt- og patentorienterer forskning, vurderer magtforskere.

Seneste artikler:

Robothænder med følelser

Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu. 

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.