Connect with us

Hvad søger du?

Science ReportScience Report

Andre skriver

En ny fondsmodel for fremtiden

POLITIK: Dansk Industri og Lundbeckfonden opfordrer folketingets partier til at ændre skattereglerne for sikre flere erhvervsdrevne fonde.

Lene Skole som er administrerende direktør for Lundbeckfonden, er en af afsenderne på debatindlægget som opfordrer politikerne til at rulle skattereformerne for fonde tilbage.

Dansk forskning støttes årligt med næsten ti milliarder kroner fra almennyttige, erhvervsdrivende fonde. Men siden de danske skatteregler blev lavet om i starten af 1990’erne, er der ikke kommet nye fonde til. Det får nu Dansk Industri og Lundbeckfonden til at opfordre politikerne til at ændre reglerne.

… mange af Danmarks store virksomheder er ejet af fonde, hvilket er til stor gavn for Danmark.

Politikerne bør sikre, at det bliver afgiftsfrit at overdrage en virksomhed til en fond. Sådan skriver direktøren for Dansk Industri, Tine Roed, og adm. Direktør for Lundbeckfonden, Lene Skole, i et fælles debatindlæg i Berlingske Business.

I debatindlægget forklarer de, at mange af Danmarks store virksomheder er ejet af fonde, hvilket er til stor gavn for Danmark. Fondene skaber nemlig værdi i form af eksportindtægter og ved at fastholde arbejdspladser og dermed skattebetalinger i Danmark, mener de.

– Desværre gør vores nuværende skattelovgivning det meget lidt attraktivt at skabe nye store erhvervsdrivende fonde. I værste fald kan man risikere, at både personen, der donerer en virksomhed til en fond og den modtagende fond ender med at betale skat af overdragelsen, skriver de i debatindlægget.

De forklarer, at siden man indførte nye skatteregler for fonde i 90’erne, har der slet ikke været nogle overdragelser af virksomheder til de almennyttige fonde. Alle de store erhvervsdrivende fonde, vi kender i dag, blev derfor oprettet før skattereformerne trådte i kraft, skriver de, og det kan være et problem for Danmark.

Virksomheder med mange arbejdspladser i både produktion og forskning er centrale for vores velfærdssamfund

I brevet argumenterer de to direktører nemlig for at fondene har haft stor betydning for Danmark, og de nævner Sverige som et eksempel på, hvordan det kunne have gået uden fondene.

– Mens den svenske medicinalindustri i stort omfang er blevet opkøbt og forsvundet ud af Sverige, har vi i Danmark bevaret store og vigtige medicinalvirksomheder her i landet. Virksomheder med mange arbejdspladser i både produktion og forskning er centrale for vores velfærdssamfund, skriver de.

Danmark nyder godt af nogle fonde, som tilsyneladende ikke kunne være opstået med de nuværende skatteregler. Derfor bør vi ændre systemet, så det igen kan betale sig at overdrage en virksomhed til fondene, mener Tine Roed og Lene Skole. De påpeger slutteligt, at fondene ikke bare er vigtige for vores vækst og arbejdspladser, men også for vores kultur, forskning, uddannelse og andre almennyttige formål.

– Hvert år uddeler fondene milliarder af kroner til vigtige samfundsmæssige aktiviteter, der er med til at fastholde Danmark som et godt samfund at leve og bo i, skriver de til sidst.

Debatindlægget kommer i forbindelse med Dansk Industri’s konference d. 16. maj, som skulle stille fokus på Danmarks fonde og deres værdi for Danmark.

Forsiden lige nu:

Seneste artikler:

Når køn bliver en (lille) forskningsfordel

Er det en fordel at være kvindelig forsker i mandsdominerede moskemiljøer? Ja, det kan det være, og måske har kvindelige forskere også mere blik for køn i deres forskning, antyder islamforsker Lene Kühle i dette indlæg.

Nyt center skal styrke den forsvarsteknologiske udvikling i Danmark

De danske universiteter har sammen med fem godkendte serviceinstitutter dannet Nationalt Forsvarsteknologisk Center (NFC). Centret forankres på Aalborg Universitet, og ambitionen er at styrke udviklingen af nye teknologier og øge samarbejdet mellem industrien, Forsvaret og universiteterne.

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.