Connect with us

Hi, what are you looking for?

Science ReportScience Report

Forside

Forskere får hjælp til datadeling

Ny skabelon gør det nemmere at lave aftaler om databeskyttelse i forskningsprojekter

Aftalemodel kan gøre det nemmere for forskere at sikre deres rettigheder og data i forskningssamarbejder

Når forskere indgår i et samarbejde med hinanden, er det vigtigt at overveje en række praktiske og juridiske forhold vedrørende de data, de hver især bringer med ind i projektet.

Af samme grund, har Aarhus Universitet og Det Kongelige Bibliotek i Aarhus, i forbindelse med Nationalt Forum for Forskningsdata Management, udviklet en skabelon til formålet, skriver DeiC (Danish einfrastructure Cooperation).

Den nye skabelon er et godt udgangspunkt for samarbejdsaftaler mellem forskere, da den tager højde for vigtige parametre som fx, hvordan projektets data må bruges undervejs, og når det er afsluttet.

Skabelonen er frit tilgængelig og kan benyttes af alle forskere og universitetsjurister, som måtte have glæde af den. Dog er den primært tænkt til forskning inden for samfundsfag og humaniora, da disse områder ikke har haft lignende modelaftaler, der specifikt fokuserede på databeskyttelse i forskningssamarbejder.

Desuden er kravene i EU’s databeskyttelsesforordning implementeret i aftalen i form af et afsnit om behandling af persondata.

Siden aftaleskabelonen blev udarbejdet, har den været i høring hos seks forskere, der alle oplevede et behov for en guideline på området:

– Det viste sig, at forskerne er meget bevidste om, at datasikkerhed er vigtig. Det kan være inden for persondata eller spørgsmål om rettigheder. Men de savner et sted at gå hen, når de har spørgsmål, siger Filip Kruse seniorrådgiver på Det Kongelige Bibliotek i Aarhus, der praktiserede høringen.

Forsiden lige nu:

Ekspert i forskningsfrihed om Danish Crown-sag: – Lignende kunne sagtens ske i dag

I 2022 kom Danske Universiteter med en grundig udarbejdet vejledning til regler for eksterne samarbejder. Men så længe at universiteterne fortsat er så afhængige af ekstern finansiering, er det svært for alvor at gardere sig mod lignende sager som det kritiserede samarbejde mellem Aarhus Universitet og Danish Crown, lyder det fra professor emeritus ved KU…

DTU er det bedste tekniske universitet i Europa

DTU har nået sin mission: De bliver anerkendt som talentfabrik og rugekasse for innovativ forskning og industrisamarbejder, der gavner samfundet. Derfor får de førstepladsen som det bedste tekniske universitet i Europa på den nye rangliste, EngiRank.

Seneste artikler:

Robothænder med følelser

Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu. 

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.