Selvom Danmark er et lille land, er det bestemt ikke ligegyldigt hvor i landet man bor. Der er nemlig store regionale uligheder i både danskernes arbejdsmarkedsforhold, økonomi, bosætning, uddannelsesforhold og måske endda sundhedsforsikring. Men hvordan udvikler uligheden sig, og er den vokset i løbet af de sidste 30 år? Det skal det nye Center for Forskning i Regional Dynamik og Ulighed på Aalborg Universitet nu til at undersøge.
En af de tendenser som centeret vil stille skarpt på, er forskelle i vækst, og den indflydelse det har på regionernes befolkning.
– På Bornholm har der fx siden 2008 været tale om en tocifret vækst pr. indbygger, og det drives af en af landets højeste produktivitetsstigninger, fortæller Ina Drejer som er lektor fra Institut for Økonomi og Ledelse og en af forskerne på det nye center, til AAU.
Hun forklarer, at det modsatte tendens gør sig gældende i Syd- og Vestsjælland, hvor både arbejdsstyrken og antallet af jobs er faldende, og udviklingen i den samlede værditilvækst derfor også halter bagefter.
– Man kan på den baggrund stille spørgsmålet, om det koster for et lokalsamfund, snarere end det smitter af, hvis man ligger tæt på et vækstcentrum som København og omegn, der faktisk er den eneste danske landsdel, som har positiv vækst på alle parametre, siger hun til AAU.
I forbindelse med åbningen af det nye center holder AAU en konference, som skal danne grundlag for forskningsprojekterne. Den hedder ”Danmark i balance?” og finder sted på Utzon Center i Aalborg den 16. maj kl. 13.00-16.00.
Forsiden lige nu:

Pionerforskere vinder verdens største hjerneforskningspris for molekylære afsløringer
Tre internationale pionerforskere vinder The Barin Prize 2023 for at have afsløret de molekylære mekanismer bag hjernens udvikling og plasticitet. Det understreger basalforskningens store betydning, fremhæver Lundbeckfondens forskningsdirektør og sidste års danske prisvinder.

IDA: Medlemskabet af det europæiske forsvar skal give forskningen den ekstra milliard
Danmark er blevet en del af Det Europæiske Forsvarsagentur, og det bør kaste en milliard ekstra kroner af til dansk forskning i det kommende forsvarsforlig, mener IDA.

’Det danske forskningsmirakel’ er på tilbagetog
Forskningskonference og ny rapport har taget temperaturen på dansk forsknings internationale gennemslagskraft. Konklusionen er entydig: Temperaturen falder.
Seneste artikler:

Når køn bliver en (lille) forskningsfordel
Er det en fordel at være kvindelig forsker i mandsdominerede moskemiljøer? Ja, det kan det være, og måske har kvindelige forskere også mere blik for køn i deres forskning, antyder islamforsker Lene Kühle i dette indlæg.

Kvasir Technologies sætter kurs mod kommercielt gennembrud med støtte fra EU
Hos Kvasir Technologies i Søborg har CEO Joachim Bachman Nielsen svært ved at få armene ned for tiden. Hans virksomhed har for nylig modtaget en bevilling på godt 20 mio. kr. fra Horizon Europe. Det giver ro til at opskalere og professionalisere virksomheden.

Nyt center skal styrke den forsvarsteknologiske udvikling i Danmark
De danske universiteter har sammen med fem godkendte serviceinstitutter dannet Nationalt Forsvarsteknologisk Center (NFC). Centret forankres på Aalborg Universitet, og ambitionen er at styrke udviklingen af nye teknologier og øge samarbejdet mellem industrien, Forsvaret og universiteterne.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.