Connect with us

Hi, what are you looking for?

Science ReportScience Report

Forside

Nyt center skal undersøge regional ulighed

NYT CENTER: Ålborg Universitet åbner et nyt forskningscenter, der skal undersøge de regionale uligheder i danskernes arbejds- og levevilkår.

Det nye center skal forske i udviklingen af de regionale forskelle i Danmark.

Selvom Danmark er et lille land, er det bestemt ikke ligegyldigt hvor i landet man bor. Der er nemlig store regionale uligheder i både danskernes arbejdsmarkedsforhold, økonomi, bosætning, uddannelsesforhold og måske endda sundhedsforsikring. Men hvordan udvikler uligheden sig, og er den vokset i løbet af de sidste 30 år? Det skal det nye Center for Forskning i Regional Dynamik og Ulighed på Aalborg Universitet nu til at undersøge.

En af de tendenser som centeret vil stille skarpt på, er forskelle i vækst, og den indflydelse det har på regionernes befolkning.

– På Bornholm har der fx siden 2008 været tale om en tocifret vækst pr. indbygger, og det drives af en af landets højeste produktivitetsstigninger, fortæller Ina Drejer som er lektor fra Institut for Økonomi og Ledelse og en af forskerne på det nye center, til AAU.

Hun forklarer, at det modsatte tendens gør sig gældende i Syd- og Vestsjælland, hvor både arbejdsstyrken og antallet af jobs er faldende, og udviklingen i den samlede værditilvækst derfor også halter bagefter.

– Man kan på den baggrund stille spørgsmålet, om det koster for et lokalsamfund, snarere end det smitter af, hvis man ligger tæt på et vækstcentrum som København og omegn, der faktisk er den eneste danske landsdel, som har positiv vækst på alle parametre, siger hun til AAU.

I forbindelse med åbningen af det nye center holder AAU en konference, som skal danne grundlag for forskningsprojekterne. Den hedder ”Danmark i balance?” og finder sted på Utzon Center i Aalborg den 16. maj kl. 13.00-16.00.

 

Forsiden lige nu:

Forskningsmagten er blevet placeret i skødet på fondene

I SPORENE PÅ MAGTEN. Staten har svigtet som forskningspolitisk anker og finansierende myndighed. Særligt de erhvervsdrivende fonde udfylder tomrummet med mere produkt- og patentorienterer forskning, vurderer magtforskere.

I vesten forsker vi mest i egen navle – det former vores forståelse for verden

Et nyt studie fra SDU viser, at vi har et skævvredet billede af verdens plantedata, fordi den fortrinsvis er indsamlet i og af rige lande, hvilket gør os mindre modstandsdygtige over for klimaforandringernes effekter. Det er et eksempel på et større problem med en strukturel, global ulighed akademia, mener forskere fra DIIS.

Ny evaluering viser stor tilfredshed med GTS-institutterne

GTS-institutternes tilbud til dansk erhvervsliv skaber værdi for alle typer af virksomheder, viser en ny evaluering, som Uddannelses- og Forskningsstyrelsen står bag. Særligt yder institutterne et vigtigt bidrag til en grøn omstilling.

Seneste artikler:

Robothænder med følelser

Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu. 

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.