Connect with us

Hvad søger du?

Science ReportScience Report

Forside

Nyt center skal undersøge regional ulighed

NYT CENTER: Ålborg Universitet åbner et nyt forskningscenter, der skal undersøge de regionale uligheder i danskernes arbejds- og levevilkår.

Det nye center skal forske i udviklingen af de regionale forskelle i Danmark.

Selvom Danmark er et lille land, er det bestemt ikke ligegyldigt hvor i landet man bor. Der er nemlig store regionale uligheder i både danskernes arbejdsmarkedsforhold, økonomi, bosætning, uddannelsesforhold og måske endda sundhedsforsikring. Men hvordan udvikler uligheden sig, og er den vokset i løbet af de sidste 30 år? Det skal det nye Center for Forskning i Regional Dynamik og Ulighed på Aalborg Universitet nu til at undersøge.

En af de tendenser som centeret vil stille skarpt på, er forskelle i vækst, og den indflydelse det har på regionernes befolkning.

– På Bornholm har der fx siden 2008 været tale om en tocifret vækst pr. indbygger, og det drives af en af landets højeste produktivitetsstigninger, fortæller Ina Drejer som er lektor fra Institut for Økonomi og Ledelse og en af forskerne på det nye center, til AAU.

Hun forklarer, at det modsatte tendens gør sig gældende i Syd- og Vestsjælland, hvor både arbejdsstyrken og antallet af jobs er faldende, og udviklingen i den samlede værditilvækst derfor også halter bagefter.

– Man kan på den baggrund stille spørgsmålet, om det koster for et lokalsamfund, snarere end det smitter af, hvis man ligger tæt på et vækstcentrum som København og omegn, der faktisk er den eneste danske landsdel, som har positiv vækst på alle parametre, siger hun til AAU.

I forbindelse med åbningen af det nye center holder AAU en konference, som skal danne grundlag for forskningsprojekterne. Den hedder ”Danmark i balance?” og finder sted på Utzon Center i Aalborg den 16. maj kl. 13.00-16.00.

 

Forsiden lige nu:

Seneste artikler:

Når køn bliver en (lille) forskningsfordel

Er det en fordel at være kvindelig forsker i mandsdominerede moskemiljøer? Ja, det kan det være, og måske har kvindelige forskere også mere blik for køn i deres forskning, antyder islamforsker Lene Kühle i dette indlæg.

Nyt center skal styrke den forsvarsteknologiske udvikling i Danmark

De danske universiteter har sammen med fem godkendte serviceinstitutter dannet Nationalt Forsvarsteknologisk Center (NFC). Centret forankres på Aalborg Universitet, og ambitionen er at styrke udviklingen af nye teknologier og øge samarbejdet mellem industrien, Forsvaret og universiteterne.

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.