Der er nok af dårlige eksempler at tage af, når talen falder på offentlige IT. “Amanda” hoster man med flakkende blik, “Polsag” mumler man, “EFI” ryster man på hovedet, “Rejsekort ” lyder ekkoet – og nogle vil nok nævne “Sundhedsplatformen” – jo der er nok at vælge imellem.
I samarbejde med Digitaliseringsstyrelsen opretter ITU nu et nyt forskningscenter, der skal undersøge hvordan offentlig IT udvikles og drives på den bedst mulige måde. Og det er der god grund til:
– Vi mangler forskningsbaseret fakta og viden, der kan gøre os endnu bedre til at udvikle og drive offentlige IT-systemer, siger direktør i Digitaliseringsstyrelsen, Rikke Hougaard Zeberg i ITU’s pressemeddelelse, og fortsætter:
– IT er i dag en integreret del af kerneforretningen. At de offentlig myndigheder styrer deres IT på en god og ansvarlig måde, er derfor helt centralt for, at vi kan udføre myndighedsopgaverne
Arbejdet på forskningscentret skal danne grundlag for nye IT-projekter og systemer i fremtiden. Med de nye systemer håber man at nedbringe antallet af fejl, der bliver begået.
– Man kender rigtig mange forskellige årsager til, at IT-projekter går galt. Som regel er der ikke en simpel forklaring på det, siger rektor på ITU, Mads Tofte i universitetets meddelelse og fortsætter:
– Det er vigtigt at have et fagligt miljø, hvor man kan blive klogere på, hvad der virker og ikke virker, så vi undgår at begå de samme fejl igen og igen.
Med det mål for øje skal forskningen bl.a. skabe viden om, hvordan IT-projekter mest effektivt etableres, ledes, gennemføres og evalueres.
Derudover er det meningen, at forskningen skal udmunde i konkrete anbefalinger til IT-fagfolk. Det kan f.eks. hjælpe med at efteruddanne offentlige ledere i IT.
Del af en større strategi
Oprettelsen af forskningscentret er en del af regeringens nye strategi for IT-styring i staten, der blev offentliggjort tirsdag.
– hvis de statslige IT-systemer skal fungere effektivt og med høj informationssikkerhed, kræver det, at alle statslige myndigheder, med topledelsen i spidsen, tager ansvar for, hvordan deres IT-systemporteføljer skal vedligeholdes og udvikles i de kommende år.
Sådan skriver regeringen i den nyligt udgivne publikation om strategien for IT-styringen.
Med sin oprettelse i starten af 2018 vil centret forhåbentligt optimere udviklingen og driften af offentlig IT.
– Derfor ser jeg også frem til, at vi i samarbejde med ITU kan komme i dybden med et område, der er så vigtigt for kvaliteten af den offentlige service, siger Rikke Hougaard Zeberg til ITU.
Forsiden lige nu:

Ekspert i forskningsfrihed om Danish Crown-sag: – Lignende kunne sagtens ske i dag
I 2022 kom Danske Universiteter med en grundig udarbejdet vejledning til regler for eksterne samarbejder. Men så længe at universiteterne fortsat er så afhængige af ekstern finansiering, er det svært for alvor at gardere sig mod lignende sager som det kritiserede samarbejde mellem Aarhus Universitet og Danish Crown, lyder det fra professor emeritus ved KU…

DTU er det bedste tekniske universitet i Europa
DTU har nået sin mission: De bliver anerkendt som talentfabrik og rugekasse for innovativ forskning og industrisamarbejder, der gavner samfundet. Derfor får de førstepladsen som det bedste tekniske universitet i Europa på den nye rangliste, EngiRank.

I top 10: Danmark river bevillinger hjem fra Det Europæiske Forskningsråd
Hver femte danske ansøger får bevilling fra Det Europæiske Forskningsråd. Med støtte til 14 danske forskere, lander Danmark i top ti over højest antal bevillinger.
Seneste artikler:

Robothænder med følelser
Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu.

Jens Lundgren: – Jeg var lægestuderende, havde kludder i mit privatliv og ønskede at tage orlov. Så fik jeg en øjenåbner
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Midt i en periode med kludder i privatlivet blev Jens Lundgren inviteret til det føderale forskningsinstitut NIH i USA. Det blev en øjenåbner for ham.

Mathias Poulsen: – Mine spørgsmål trængte sig på: Bidrager legen til samfundets demokratiske samtaler?
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Mathias Poulsen startede en international legefestival, som udviklede sig til et levende, legende fællesskab. Derfra mærkede han en længsel efter at stille store spørgsmål.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.