Der er nok af dårlige eksempler at tage af, når talen falder på offentlige IT. “Amanda” hoster man med flakkende blik, “Polsag” mumler man, “EFI” ryster man på hovedet, “Rejsekort ” lyder ekkoet – og nogle vil nok nævne “Sundhedsplatformen” – jo der er nok at vælge imellem.
I samarbejde med Digitaliseringsstyrelsen opretter ITU nu et nyt forskningscenter, der skal undersøge hvordan offentlig IT udvikles og drives på den bedst mulige måde. Og det er der god grund til:
– Vi mangler forskningsbaseret fakta og viden, der kan gøre os endnu bedre til at udvikle og drive offentlige IT-systemer, siger direktør i Digitaliseringsstyrelsen, Rikke Hougaard Zeberg i ITU’s pressemeddelelse, og fortsætter:
– IT er i dag en integreret del af kerneforretningen. At de offentlig myndigheder styrer deres IT på en god og ansvarlig måde, er derfor helt centralt for, at vi kan udføre myndighedsopgaverne
Arbejdet på forskningscentret skal danne grundlag for nye IT-projekter og systemer i fremtiden. Med de nye systemer håber man at nedbringe antallet af fejl, der bliver begået.
– Man kender rigtig mange forskellige årsager til, at IT-projekter går galt. Som regel er der ikke en simpel forklaring på det, siger rektor på ITU, Mads Tofte i universitetets meddelelse og fortsætter:
– Det er vigtigt at have et fagligt miljø, hvor man kan blive klogere på, hvad der virker og ikke virker, så vi undgår at begå de samme fejl igen og igen.
Med det mål for øje skal forskningen bl.a. skabe viden om, hvordan IT-projekter mest effektivt etableres, ledes, gennemføres og evalueres.
Derudover er det meningen, at forskningen skal udmunde i konkrete anbefalinger til IT-fagfolk. Det kan f.eks. hjælpe med at efteruddanne offentlige ledere i IT.
Del af en større strategi
Oprettelsen af forskningscentret er en del af regeringens nye strategi for IT-styring i staten, der blev offentliggjort tirsdag.
– hvis de statslige IT-systemer skal fungere effektivt og med høj informationssikkerhed, kræver det, at alle statslige myndigheder, med topledelsen i spidsen, tager ansvar for, hvordan deres IT-systemporteføljer skal vedligeholdes og udvikles i de kommende år.
Sådan skriver regeringen i den nyligt udgivne publikation om strategien for IT-styringen.
Med sin oprettelse i starten af 2018 vil centret forhåbentligt optimere udviklingen og driften af offentlig IT.
– Derfor ser jeg også frem til, at vi i samarbejde med ITU kan komme i dybden med et område, der er så vigtigt for kvaliteten af den offentlige service, siger Rikke Hougaard Zeberg til ITU.
Forsiden lige nu:

Thomas Sinkjær: – Vi får en udfordring, hvis forskningsberedskabet bliver kompromitteret
Nye tal fra DFiR’s årsrapport viser yderligere stigning af universiteternes eksterne forskningsmidler. Thomas Sinkjær frygter for det, han kalder ’det brede forskningsberedskab’.

Røverhistorier, løgnhalse og snørklede fortællinger inspirerer DTU-forsker
Anne Ladegaard Skov peger på tre bøger, der har formet hende som forsker, og det er den ene røverhistorie efter den anden.

Ida Willig bliver dekan for Humaniora på RUC
Professor i journalistik Ida Willig bliver dekan på Institut for Kommunikation og Humanistisk Videnskab på Roskilde Universitet. Hun har mangeårig erfaring med at skabe gode forskningsmiljøer og brænder for de store dagsordener.
Seneste artikler:

Kunsten at huske, vi ser på verden med forskellige briller
Tre bøger har spillet en særlig rolle for lektor og forsker, Lone Koefoed Hansen. To bøger om menneskets forhold til teknologien og en tredje, som påminder os om altid at have andres perspektiver for øje.

Finn Foton skal lære børn – og deres forældre – om naturvidenskaben
Ny børnebog skal inspirere hele familien til at snakke om kvantefysik og andre avancerede naturvidenskabelige emner.

Danmarks grønne godfather: – Når det gælder forskning, er det piskende nødvendigt, at vi får toptrimmet systemet
På centrale teknologier står vi stærkt i Danmark og potentialerne er store. Men vi skal oppe os i fremtiden, lyder det fra Anders Eldrup.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.
