Connect with us

Hvad søger du?

Science ReportScience Report

Forside

Nyt ITU-center skal forbedre statens arbejde med IT

Det nye forskningscenter skal undersøge udvikling og drift af offentlige it-systemer

Developing programming and coding technologies. Website design. Programmer working in a software develop company office.

Der er nok af dårlige eksempler at tage af, når talen falder på offentlige IT. “Amanda” hoster man med flakkende blik, “Polsag” mumler man, “EFI” ryster man på hovedet, “Rejsekort ” lyder ekkoet – og nogle vil nok nævne “Sundhedsplatformen” – jo der er nok at vælge imellem.

I samarbejde med Digitaliseringsstyrelsen opretter ITU nu et nyt forskningscenter, der skal undersøge hvordan offentlig IT udvikles og drives på den bedst mulige måde. Og det er der god grund til:

– Vi mangler forskningsbaseret fakta og viden, der kan gøre os endnu bedre til at udvikle og drive offentlige IT-systemer, siger direktør i Digitaliseringsstyrelsen, Rikke Hougaard Zeberg i ITU’s pressemeddelelse, og fortsætter:

– IT er i dag en integreret del af kerneforretningen. At de offentlig myndigheder styrer deres IT på en god og ansvarlig måde, er derfor helt centralt for, at vi kan udføre myndighedsopgaverne

Arbejdet på forskningscentret skal danne grundlag for nye IT-projekter og systemer i fremtiden. Med de nye systemer håber man at nedbringe antallet af fejl, der bliver begået.

– Man kender rigtig mange forskellige årsager til, at IT-projekter går galt. Som regel er der ikke en simpel forklaring på det, siger rektor på ITU, Mads Tofte i universitetets meddelelse og fortsætter:

– Det er vigtigt at have et fagligt miljø, hvor man kan blive klogere på, hvad der virker og ikke virker, så vi undgår at begå de samme fejl igen og igen.

Med det mål for øje skal forskningen bl.a. skabe viden om, hvordan IT-projekter mest effektivt etableres, ledes, gennemføres og evalueres.

Derudover er det meningen, at forskningen skal udmunde i konkrete anbefalinger til IT-fagfolk. Det kan f.eks. hjælpe med at efteruddanne offentlige ledere i IT.

Del af en større strategi
Oprettelsen af forskningscentret er en del af regeringens nye strategi for IT-styring i staten, der blev offentliggjort tirsdag.

– hvis de statslige IT-systemer skal fungere effektivt og med høj informationssikkerhed, kræver det, at alle statslige myndigheder, med topledelsen i spidsen, tager ansvar for, hvordan deres IT-systemporteføljer skal vedligeholdes og udvikles i de kommende år.

Sådan skriver regeringen i den nyligt udgivne publikation om strategien for IT-styringen.

Med sin oprettelse i starten af 2018 vil centret forhåbentligt optimere udviklingen og driften af offentlig IT.

– Derfor ser jeg også frem til, at vi i samarbejde med ITU kan komme i dybden med et område, der er så vigtigt for kvaliteten af den offentlige service, siger Rikke Hougaard Zeberg til ITU.

Forsiden lige nu:

Seneste artikler:

Når køn bliver en (lille) forskningsfordel

Er det en fordel at være kvindelig forsker i mandsdominerede moskemiljøer? Ja, det kan det være, og måske har kvindelige forskere også mere blik for køn i deres forskning, antyder islamforsker Lene Kühle i dette indlæg.

Nyt center skal styrke den forsvarsteknologiske udvikling i Danmark

De danske universiteter har sammen med fem godkendte serviceinstitutter dannet Nationalt Forsvarsteknologisk Center (NFC). Centret forankres på Aalborg Universitet, og ambitionen er at styrke udviklingen af nye teknologier og øge samarbejdet mellem industrien, Forsvaret og universiteterne.

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.