Danmark står stærkt på det grønne område. Vi er både gode til grøn omstilling herhjemme – men også til at skabe viden og teknologier, der kan bidrage til grøn omstilling globalt.
En analyse fra Ingeniørforeningen i Danmark (IDA) viser dog, at vi skal styrke området, hvis vi vil beholde vores internationale førertrøje – selvom det fortsat går godt for cleantech i Danmark.
God for dansk økonomi – men eksporten er udfordret
Cleantech er en rigtig god forretning for dansk økonomi. Når man regner udgifter til råvarer og drift fra, havde branchen samlet set 60 mia. kroner tilbage på bundlinjen i 2016 – den såkaldte ”værditilvækst”. Med dét beløb står cleantech for 3,4 procent af Danmarks samlede værditilvækst.
Langt størstedelen af de 60 mia. kommer fra energiteknologi, vandteknologi samt affaldshåndtering – og genindvinding.
Dét er nogle af resultaterne af analysen, som IDA har lavet på baggrund af Nationalregnskabet og Grønt nationalregnskab fra Danmarks Statistik.
Analysen viser også, at der bliver mere og mere arbejde inden for cleantech: I perioden 2012-2016 steg beskæftigelsen markant mere i branchen, end i resten af Danmark. Det betyder, at i alt 2,5 procent af Danmarks samlede beskæftigelse ligger på cleantech-området – og dermed kan IDA konkludere, at cleantech skaber større værdi (de 3,4 procent), end beskæftigelsen (2,5 procent) ellers tilsiger.
Til gengæld er der advarselslamper på eksportområdet. I 2015 eksporterede den danske cleantech-branche for omkring 72 milliarder – dét svarer til 6,5 procent af den samlede danske eksport. Og selvom det lyder af meget – så er det faktisk et fald, hvis man sammenligner med perioden fra 2012-2015.
Det er bl.a. dén udvikling, der får IDAs formand, Thomas Damkjær Petersen, til at opfordre til en styrkelse af cleantech i Danmark:
-Selvom vi har været vant til, at eksporten af dansk cleantech har ligget stabilt, viser vores analyse en tendens til stagnerende eksport, når man ser på cleantech-området bredt. Så der er rigtig mange gode grunde til at styrke indsatsen, fortæller han i et interview på IDA´s hjemmeside.
Viden, offentlige samarbejder og mere eksport skal bane vejen
IDA kommer med 29 anbefalinger til, hvordan indsatsen bør forbedres. Én af anbefalingerne lyder, at vi skal have endnu mere viden inden for cleantech-området. IDA opfordrer derfor til at øge støtten til forskningen på området og til at forstørre optaget på de tekniske og naturvidenskabelige uddannelser.
Og så skal man bane vejen for flere samarbejder, fx mellem offentlige forsyningsselskaber og universiteter og virksomheder, lyder en anden anbefaling. Thomas Damkjær uddyber:
-Danmark står rigtig stærkt, når det gælder cleantech-teknologier, men hvis vi skal bevare og udbygge positionen, er det afgørende, at vi går nye veje for at styrke innovationen. For eksempel ved at bruge de offentlige forsyningsselskaber som aktive partnere i udviklingen af nye cleantech-teknologier.
En tredje anbefaling går på cleantechs eksportudfordring. Her foreslår IDA, at man bruger udviklingsbistanden til på én og samme tid at øge eksporten af danske cleantech-teknologier og at bidrage til grøn omstilling på kloden:
-Cleantech rammer jo ganske mange af FN’s verdensmål, og på den måde kan dansk produktion og danske arbejdspladser være med til at understøtte verdensmålene – ikke blot i Danmark, men over hele kloden, påpeger Thomas Damkjær Petersen.
IDA´s analyse og udspil kommer, fordi der lige nu finder flere bevægelser sted, som foreningen vurderer, vil få indflydelse på den danske cleantech-branche. Udviklingen af kunstig intelligens og overgangen til cirkulær økonomi er to af dem.
Og skal den danske cleantech-branche fortsat være i den internationale fortrop, så er det vigtigt at være på forkant.
Du kan finde IDA´s analyse her
Og her kan du læse IDA´s 29 anbefalinger.
Forsiden lige nu:

Thomas Sinkjær: – Vi får en udfordring, hvis forskningsberedskabet bliver kompromitteret
Nye tal fra DFiR’s årsrapport viser yderligere stigning af universiteternes eksterne forskningsmidler. Thomas Sinkjær frygter for det, han kalder ’det brede forskningsberedskab’.

Røverhistorier, løgnhalse og snørklede fortællinger inspirerer DTU-forsker
Anne Ladegaard Skov peger på tre bøger, der har formet hende som forsker, og det er den ene røverhistorie efter den anden.

Ida Willig bliver dekan for Humaniora på RUC
Professor i journalistik Ida Willig bliver dekan på Institut for Kommunikation og Humanistisk Videnskab på Roskilde Universitet. Hun har mangeårig erfaring med at skabe gode forskningsmiljøer og brænder for de store dagsordener.
Seneste artikler:

Kunsten at huske, vi ser på verden med forskellige briller
Tre bøger har spillet en særlig rolle for lektor og forsker, Lone Koefoed Hansen. To bøger om menneskets forhold til teknologien og en tredje, som påminder os om altid at have andres perspektiver for øje.

Finn Foton skal lære børn – og deres forældre – om naturvidenskaben
Ny børnebog skal inspirere hele familien til at snakke om kvantefysik og andre avancerede naturvidenskabelige emner.

Danmarks grønne godfather: – Når det gælder forskning, er det piskende nødvendigt, at vi får toptrimmet systemet
På centrale teknologier står vi stærkt i Danmark og potentialerne er store. Men vi skal oppe os i fremtiden, lyder det fra Anders Eldrup.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.
