Danmark står stærkt på det grønne område. Vi er både gode til grøn omstilling herhjemme – men også til at skabe viden og teknologier, der kan bidrage til grøn omstilling globalt.
En analyse fra Ingeniørforeningen i Danmark (IDA) viser dog, at vi skal styrke området, hvis vi vil beholde vores internationale førertrøje – selvom det fortsat går godt for cleantech i Danmark.
God for dansk økonomi – men eksporten er udfordret
Cleantech er en rigtig god forretning for dansk økonomi. Når man regner udgifter til råvarer og drift fra, havde branchen samlet set 60 mia. kroner tilbage på bundlinjen i 2016 – den såkaldte ”værditilvækst”. Med dét beløb står cleantech for 3,4 procent af Danmarks samlede værditilvækst.
Langt størstedelen af de 60 mia. kommer fra energiteknologi, vandteknologi samt affaldshåndtering – og genindvinding.
Dét er nogle af resultaterne af analysen, som IDA har lavet på baggrund af Nationalregnskabet og Grønt nationalregnskab fra Danmarks Statistik.
Analysen viser også, at der bliver mere og mere arbejde inden for cleantech: I perioden 2012-2016 steg beskæftigelsen markant mere i branchen, end i resten af Danmark. Det betyder, at i alt 2,5 procent af Danmarks samlede beskæftigelse ligger på cleantech-området – og dermed kan IDA konkludere, at cleantech skaber større værdi (de 3,4 procent), end beskæftigelsen (2,5 procent) ellers tilsiger.
Til gengæld er der advarselslamper på eksportområdet. I 2015 eksporterede den danske cleantech-branche for omkring 72 milliarder – dét svarer til 6,5 procent af den samlede danske eksport. Og selvom det lyder af meget – så er det faktisk et fald, hvis man sammenligner med perioden fra 2012-2015.
Det er bl.a. dén udvikling, der får IDAs formand, Thomas Damkjær Petersen, til at opfordre til en styrkelse af cleantech i Danmark:
-Selvom vi har været vant til, at eksporten af dansk cleantech har ligget stabilt, viser vores analyse en tendens til stagnerende eksport, når man ser på cleantech-området bredt. Så der er rigtig mange gode grunde til at styrke indsatsen, fortæller han i et interview på IDA´s hjemmeside.
Viden, offentlige samarbejder og mere eksport skal bane vejen
IDA kommer med 29 anbefalinger til, hvordan indsatsen bør forbedres. Én af anbefalingerne lyder, at vi skal have endnu mere viden inden for cleantech-området. IDA opfordrer derfor til at øge støtten til forskningen på området og til at forstørre optaget på de tekniske og naturvidenskabelige uddannelser.
Og så skal man bane vejen for flere samarbejder, fx mellem offentlige forsyningsselskaber og universiteter og virksomheder, lyder en anden anbefaling. Thomas Damkjær uddyber:
-Danmark står rigtig stærkt, når det gælder cleantech-teknologier, men hvis vi skal bevare og udbygge positionen, er det afgørende, at vi går nye veje for at styrke innovationen. For eksempel ved at bruge de offentlige forsyningsselskaber som aktive partnere i udviklingen af nye cleantech-teknologier.
En tredje anbefaling går på cleantechs eksportudfordring. Her foreslår IDA, at man bruger udviklingsbistanden til på én og samme tid at øge eksporten af danske cleantech-teknologier og at bidrage til grøn omstilling på kloden:
-Cleantech rammer jo ganske mange af FN’s verdensmål, og på den måde kan dansk produktion og danske arbejdspladser være med til at understøtte verdensmålene – ikke blot i Danmark, men over hele kloden, påpeger Thomas Damkjær Petersen.
IDA´s analyse og udspil kommer, fordi der lige nu finder flere bevægelser sted, som foreningen vurderer, vil få indflydelse på den danske cleantech-branche. Udviklingen af kunstig intelligens og overgangen til cirkulær økonomi er to af dem.
Og skal den danske cleantech-branche fortsat være i den internationale fortrop, så er det vigtigt at være på forkant.
Du kan finde IDA´s analyse her
Og her kan du læse IDA´s 29 anbefalinger.
Forsiden lige nu:

Ny evaluering viser stor tilfredshed med GTS-institutterne
GTS-institutternes tilbud til dansk erhvervsliv skaber værdi for alle typer af virksomheder, viser en ny evaluering, som Uddannelses- og Forskningsstyrelsen står bag. Særligt yder institutterne et vigtigt bidrag til en grøn omstilling.

Ny formand for ph.d.-råd skal kombinere forskning og folkeskole
Professor Nikolaj Elf træder til som ny formand for Ph.d.-rådet for Uddannelsesforskning, som årligt uddeler 30 millioner kroner til ph.d.’er.

Nye bevillinger skal finde konkrete løsninger på aktuelle samfundsudfordringer
Fra konstruktiv klimajournalistik til indsats for hjemløse. Fem nye forskningsprojekter har modtaget bevillinger fra Velux Fondens HUMpraxis-program.
Seneste artikler:

Robothænder med følelser
Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu.

Jens Lundgren: – Jeg var lægestuderende, havde kludder i mit privatliv og ønskede at tage orlov. Så fik jeg en øjenåbner
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Midt i en periode med kludder i privatlivet blev Jens Lundgren inviteret til det føderale forskningsinstitut NIH i USA. Det blev en øjenåbner for ham.

Mathias Poulsen: – Mine spørgsmål trængte sig på: Bidrager legen til samfundets demokratiske samtaler?
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Mathias Poulsen startede en international legefestival, som udviklede sig til et levende, legende fællesskab. Derfra mærkede han en længsel efter at stille store spørgsmål.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.