Det teoretiske arbejde omkring Smart cities er gået i stå, mener Programchef for Realdania, Lennie Clausen. Sammen med Innovationsfonden har han derfor afsat 20 mio. kr. til at accellere udviklingen på området:
– Vores forståelse af feltet har stået stille de seneste år. For 6-10 år siden var der en bølge, hvor man havde fokus på smarte byer og blandt andet udviklede intelligente skraldespande og trafiklys. Men vi er ikke kommet videre i den teoretiske forståelse af, hvad det vil betyde, at byerne bliver mere intelligente.
Opslaget fra Innovationsfonden og Realdania har tre forskellige temaer, som nye forskningsprojekter kan tage afsæt i.
Forskere kan fx beskæftige sig med hvilke bæredygtige forretningsmodeller, der opstår på baggrund af de teknologiske løsninger, der indgår i Smart cities, eller de kan undersøge, hvordan menneskets adfærdsmønstre ændrer sig i intelligente byer, hvor teknologien skaber nye vilkår for færden i byrummet.
Samarbejdet mellem Innovationsfonden og Realdania bygger på en fælles ambition om at forbedre innovationspraksissen inden for byggeriet.
– Der har været en tendens til, at udviklingen i byggeriet har været drevet af praksis frem for en forskningsbaseret udvikling. Opstod der et problem på byggepladsen, blev det udgangspunkt for udviklingsindsatsen, hvor man andre steder har en videnskabeligt drevet innovationspraksis. Håbet er at kunne kombinere de to ting bedre i fremtiden.
Realdania arbejder overordnet med projekter, der orienterer sig mod en bæredygtig byudvikling, og forskning i Smart Cities og Smart Buildings kan betragtes som et bidrag til den samlede indsats.
– Vi arbejder for at skabe livskvalitet for alle gennem det byggede miljø. Derfor er det naturligt for os at være med til at arbejde hen imod en intelligent byudvikling, siger Lennie Clausen
Der er ansøgningsfrist på opslaget d. 25. september. Hele opslaget kan læses her
Forsiden lige nu:

Ny magtudredning skal undersøge demokratiets kapløb med tiden
Professor i statskundskab Michael Bang Petersen er forskningsleder af en ny magtudredning, som skal undersøge demokratiets tilstand og videnskabens rolle i et samfund udfordret af tid og teknologi. Det er første gang i 20 år.

Ny alliance skal veksle viden til biodiversitet i erhvervslivet
Lyttebøfferne er slået ud i det såkaldte “Biodiversitetspartnerskab”. Miljøministeriet, organisationer og forskere skal det næste år samle anbefalinger til danske virksomheder indsatser for at beskytte verdens natur.

Novo Nordisk Fondens fem nye forskningsgrupper arbejder med innovativ CO2-fangst
Novo Nordisk Fonden går ind i nye, uudforskede områder og støtter fem nye CO₂-projekter. Projekterne skal skabe innovativ, tværfaglig forskning inden for områder, der supplerer centrets eksisterende forskning i CO₂-fangst.
Seneste artikler:

‘Det danske forskningsmirakel’ skranter – tiden er inde til en ny universitetslov
Universitetsloven og strukturen for dansk forskning kan være en vigtig faktor for nedgangen i ‘det danske forskningsmirakel’, vurderer professor og overlæge Jens Frederik Rehfeldt.

KU kalder regering: Vi har akut brug for jeres life science-strategi
LIFE SCIENCE HAR ORDET. Vores sundhedsdata mangler muskler, forskningsinfrastrukturen halter, og der er rift om talenterne. KU giver tre forslag til løsninger.

Lemvigh-Müller går i kødet på scope 3 med Science Based Targets
Lemvigh-Müller slår hul på udfordringen med særligt scope 3 udledninger. Videnskabeligt baserede standarder og datasystematik er afgørende for at hæve den bæredygtige barre, mener bæredygtighedschef Pernille Kiær.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.