Det var med stor tilfredshed at direktør for KU, Jesper Olesen, i går modtog meddelelsen om at KU får nedsat en bøde for at bruge en udenlandsk forsker som censor, på trods af han kun havde tilladelse til at arbejde på et andet dansk universitet:
– Jeg er glad for, at dommen er gået i denne retning. Den giver os ret i, at bøden var ude af proportioner, siger han ifølge Ritzau
KU har selv erkendt at bøden er berettiget, da universitetet har været for langsomme til at forny hans arbejdstilladelse. Imidlertid var bødens størrelse på 60.000 kr. et stort problem.
Hvis man får bøder på over 20.000 kr., mister man nemlig sin licens til at få behandlet ansøgninger om udenlandsk arbejdskraft særligt hurtigt, ud fra den såkaldt fast-track ordning. Når KU nu får nedsat bøden til 10.000, står de ikke til at miste deres licens.
Paradoksalt problem for universiteter
Kritikken er på det seneste haglet ned over de stadigt strammere regler, der besværliggør ansættelsen af udenlandske medarbejdere. Ikke bare fra KU, men også fra DTU og det private erhvevsliv.
For Novo Nordisk, der ikke har licens til fasttrackordningen, tager det ca. 3 mdr at få en godkendelse igennem. Det skaber store problemer for virksomheden, så det er forståeligt nok, at KU er glad for afgørelsen.
Forhindringerne for udenlandsk arbejdskraft kan desuden virke paradoksale, når regeringen ellers gør en del for at fastholde udenlandske forskere. For eksempel har Erhvervsministeren for nylig ytret ønske om, at udbygge de skattelettelser man har som udenlandsk forsker i Danmark, hvor man kan slippe med at betale mindre i skat fra 5 til 7 år under henvisning til, at det vil trække 2000 ekstra forskere til landet.
En beslutning, der kan ses i lyset af, at Finansministeriet har vist, at hver udenlandsk medarbejder fra et andet EU-land årligt bidrager med hver 84.000 kr. til den danske statskasse
Og hvad gør vi så?
Et andet universitet, der har været ramt af bøder pga. udenlandske medarbejdere, er DTU, hvor der har været flere sager, blandt andet i foråret hvor universitetet modtog en bøde på 60.000 kr.
Senest har direktør på DTU Claus Nielsen sammen med sin universitetsdirektørkollega fra KU Jesper Olesen og Jacob Holbraad, der er administrerende direktør, Dansk Arbejdsgiverforening i en klumme i Altinget slået på tromme for, at politikerne må begynde at se udenlandsk arbejdskraft som et plus for Danmark.
Desuden mener de, at vi bør udbygge vores arbejde for at få fat på de bedste udenlandske forskere, som der er stor rift om – meget gerne med fokus på de dygtigste unge forsker. Og endelige foreslår de at luge ud i reglerne, som er alt for uigennemskuelige.
Forsiden lige nu:

Styrelse overvejer at trække støtte fra forskningsinstitutions klimaværktøj
Offentlig støtte til udvikling af et værktøj til livscyklusvurdering (LCA) af byggerier kan være i strid med EU’s statsstøtteregler. Uden støtte er det tvivlsomt, om værktøjet kan fortsætte.

Danske Space Explorers går sammen i banebrydende partnerskab
31 danske universiteter, virksomheder og andre rumaktører har etableret et samarbejde der skal udvikle dansk rumforskning.

Ekstraordinære neurotalenter tiltrækkes af dansk forskningscenter
Forskningscenteret Dandrite tilbyder som noget helt unikt 9-årige forløb til forskningstalenter inden for neurovidenskab. Det giver talenterne mulighed for langsigtet ”high risk – high gain”-forskning.
Seneste artikler:

KU kalder regering: Vi har akut brug for jeres life science-strategi
LIFE SCIENCE HAR ORDET. Vores sundhedsdata mangler muskler, forskningsinfrastrukturen halter, og der er rift om talenterne. KU giver tre forslag til løsninger.

Når køn bliver en (lille) forskningsfordel
Er det en fordel at være kvindelig forsker i mandsdominerede moskemiljøer? Ja, det kan det være, og måske har kvindelige forskere også mere blik for køn i deres forskning, antyder islamforsker Lene Kühle i dette indlæg.

Kvasir Technologies sætter kurs mod kommercielt gennembrud med støtte fra EU
Hos Kvasir Technologies i Søborg har CEO Joachim Bachman Nielsen svært ved at få armene ned for tiden. Hans virksomhed har for nylig modtaget en bevilling på godt 20 mio. kr. fra Horizon Europe. Det giver ro til at opskalere og professionalisere virksomheden.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.
