Connect with us

Hvad søger du?

Science ReportScience Report

Forside

Samarbejde mellem kommune, forskningsinstitutioner og virksomheder giver pote

Lyngby-Taarbæks “Vidensby” er blevet en succes. Bestyrelsesformanden fortæller, hvordan.

Bestyrelsesformand for foreningen Vidensby, Claus Nielsen. Kreditering: Jan Juel

Hvad tænker du, når du hører ”Lyngby-Taarbæk Kommune”? En forstadskommune som så mange andre? Eller et vækstcenter for innovation og viden i europæisk topklasse?

Ifølge bestyrelsesformand i foreningen ”Vidensby” og direktør på Danmarks Tekniske Universitet (DTU), Claus Nielsen, er kommunen godt på vej mod sidstnævnte.

Med foreningen har Lyngby-Taarbæk nemlig skabt et tæt samarbejde mellem forsknings – og uddannelsesinstitutioner, private virksomheder og kommune – et samarbejde, der er guld værd.

Når samarbejde skaber synergi          

-Vi er i stigende grad inspirationskilde for andre byer og områder i Danmark.

Sådan begyndte Claus Nielsen sin beretning på Vidensbyens generalforsamling i april. Foreningen blev etableret i 2012, og er siden da vokset til 70 virksomheder og 10 forsknings – og uddannelsesinstitutioner, foruden Lyngby-Taarbæk Kommune.

Og Claus Nielsen kan godt forstå, at der falder en del misundelige blikke på Vidensbyen og Lyngby-Taarbæk. Det tætte samarbejde mellem kommune, forskningsinstitutioner og virksomheder skaber nemlig værdi for alle parter.

For kommunen er det først og fremmest fantastisk at have virksomhederne så tæt på, fortæller han:

– Rent praktisk betyder samarbejdet, at virksomhederne nu involverer sig meget mere i bl.a. kommunens uddannelsesinstitutioner. Men det helt afgørende outcome er selvfølgelig, at hvis virksomhederne har det godt, og vi tiltrækker og skaber flere arbejdspladser – så går det godt for byen i al almindelighed.

Og trives – dét gør virksomhederne. Samarbejdet betyder bl.a., at de får kortere vej til forskningsinstitutionerne – og mulighed for at afprøve nye teknologier direkte på kommunens institutioner.

For forskningsinstitutionerne er Vidensbyen også en gevinst – fx er en af foreningens målsætninger at udvikle et universitetsnært erhvervs – og vækstcentrum ved DTU.

Virksomhederne skal ikke bare være der for deres blå øjnes skyld, men for at skabe et udbytte

Foreningen har 11 målsætninger mere. De handler bl.a. om at skabe flere virksomheder i Lyngby-Taarbæk; at fastholde DTUs position som et af Europas førende tekniske universiteter; og at udvikle et attraktivt byliv i kommunen.

Alt i alt har foreningen dog en meget bred tilgang til samarbejdet, påpeger Claus Nielsen:

-Hovedsagen er: Hvad skal der til, for at en by er et hub, hvor virksomheder gerne vil være, og hvor man skaber værdi?

Ét af svarene er at skabe et såkaldt ”innovation district”, – et område, hvor virksomheder, forskningsinstitutioner og indbyggere bor side om side – mener foreningen. Derfor bygges der nye bygninger og uddannelsesinstitutioner i universitetsområdet og Lyngby centrum.

Vejen mod målet går derudover gennem en række netværk, hvor foreningens tre parter drøfter, udvikler – og afprøver ideer. Dét sker fx under overskrifter som ”Grøn Teknologi”, ”Byudvikling” – eller ”Entreprenør”.

Kræver engagement og ligeværd

Men der skal mere til end bygninger og netværk, hvis man gerne vil stable et succesfuldt samarbejde på benene, mener Claus Nielsen.

Vil man gøre Lyngby-Taarbæk kunsten efter, handler det hele om engagement:

-Det allervigtigste – og dét, der har været bærende for vores Vidensby, er et stort engagement fra virksomhedernes side. Virksomhederne skal ikke bare være der for deres blå øjnes skyld, men for at skabe et udbytte, fortæller han.

På den måde bliver samarbejdet nemlig ligeværdigt – og dét er helt centralt.

-Jeg tror personligt meget på, at et projekt som Vidensbyen ikke skal være offentligt finansieret; det skal ikke være et ”ensporet” foretagende, hvor det offentlige bare rækker hånden ud – og der skal være et ”intensive to exit”, hvis virksomhederne ikke synes, de får det, de forventer, påpeger Claus Nielsen.

Der er allerede flere danske byer, der har ladet sig inspirere af Lyngby-Taarbæks Vidensby: Aarhus, Frederiksberg, Roskilde og Næstved er blot nogle af dem.

Det trebenede samarbejde er i en vis forstand også oplagt – dét vurderer ét af Vidensbyens medlemmer, Kim Sillemann, adm. Direktør i GEO, på Vidensbyens hjemmeside:

-Det er nyt og samtidig helt naturligt at tænke byudvikling på Vidensby-måden. Det er klart, at jo bedre vi forstår hinandens interesser, jo bedre kan vi udvikle de fælles rammer, som vi alle er en del af.

 

Du kan læse mere om Lyngby Taarbæk Kommunes Vidensby her

 

Faktaboks
– Virksomheder samt uddannelses – og forskningsinstitutioner betaler mellem 5.000 o g 150.000 kroner om året i medlemsbidrag. – Bl.a. COWI, Novozymes og Jyske Bank er medlemmer af Vidensbyen. På uddannelses – og forskningsfronten gælder det DTU, CPHBusiness og flere gymnasier i området.

Forsiden lige nu:

Seneste artikler:

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.