Fredag den 12. oktober forvandles København og Frederiksberg til kulturens mekka, når Kulturnatten 2018 løber af stablen. Kulturnatten er en festlig aften, hvor hele byens kulturliv åbner sig for store som små.
Science Report har lavet en guide til, hvor de særligt forsknings- og videnskabshungrende københavnere kan begive sig hen i løbet af aftenen.
I Bredgade byder Uddannelses- og forskningsministeriet blandt andet på dissektion af en polarulv, et kemishow inspireret af insekternes superkræfter, droneflyvning igennem en forhindringsbane og et møde med robotten Pepper. Du kan også høre om rumprojektet ASIM, der lige nu jagter magiske lyn i rummet og smage på klimavenlig øl.
Københavns Universitet slår også dørene op på sine mange institutter. På Datalogisk Institut kan du blive klogere på, hvad der gemmer sig bag buzzwords som blockchain, Internet of Things og argumented reality. Hvis du derimod brænder inde med spørgsmål om menneskets DNA, kræftens gåde eller måske endda er frisk på at røre ved fisk og skaldyr, så står forskere og studerende klar på Biologisk Institut.

Kulturnatten 2017. Foto: Maria Sattrup / Sattrup & Høst
På Det Samfundsvidenskabelige Fakultet kan du få et sjældent indblik i Kommunehospitalets historier fra koleraens hærgen i 1800-tallet til kongens død i 1972 – og frem til i dag, hvor hospitalets bygninger bliver brugt til forskning i nutidens samfundsproblemer.
Også Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet har en bred palet af forskningstilbud klar henover aftenen. Du kan teste dine evner som kirurg ved en simuleret operation. Og hvis det ikke er en kirurg, men snarere end retsmediciner, du har i maven, kan du også forsøge at opklare mystiske dødsfald.
Fakultetet inviterer desuden til Science Slam, hvor tre forskere vil forklare langsom og indviklet forskning på blot tre minutter. Endeligt stiller forskere og museumsfolk skarpt på den nyeste forskning inden for reproduktion og fertilitet – lige fra forvirrede sædceller til livsfarlige fødsler.
Det store univers
Tycho Brahe Planetariet inviterer de besøgende med på rejse ud i universet og til et kig mod de planeter, hvor vi kan opleve nordlys – og hele aftenen vil bygningen være pakket ind i et nordlysshow.
Og når man taler om det store univers: Har du nogensinde overvejet, hvordan verden egentlig er skruet sammen? Hvad en neutrino er? Eller hvorfor der er støv i rummet?
Så kan du måske blive klogere på Niels Bohr Instituttet, der inviterer til foredrag om den seneste forskning i fysik fra nogle af de dygtigste forskere. Blandt andet professor og astrofysiker Anja C. Andersen, der vil fortælle om det infrarøde univers. Og hvis du ikke er alt for kuldskær, kan du tage med på rundvisning i iskernefryseren og se de 130.000 gamle iskerner fra den grønlandske Indlandsvis.
Også fremtidens digitale univers er inden for rækkevidde. På IT Universitetet i København kan du blandt andet opleve, hvordan det føles, fysisk at mærke musikken mod kroppen, du kan bygge robotter af gammelt legetøj, og du kan sågar se med, når it-forskere viser, hvor lidt det kræver at hacke det amerikanske valgsystem.
Skulle du trænge til at komme lidt ned på jorden igen, kan du slå vejen forbi Københavns Professionshøjskole, hvor studerende fortolker temaet ”kroppens indre skønhed” på catwalken.
Endeligt sætter Ingeniørforeningen IDA fokus på FN’s bæredygtighedsmål, fremtidens fødevareproduktion og indvier de besøgende i, hvad der sker med vandet, når du skyller ud i toilettet, vasker op eller går i bad.
I mere end et kvart århundrede har Kulturnatten været en af Københavns mest velbesøgte kulturbegivenheder. Mere end 250 museer, teatre, biblioteker, kirker, ministerier, parker og pladser over hele byen åbner dørene op for byens beboere denne ene aften. Det eneste, det kræver at deltage, er et Kulturpas, som blandt andet kan købes i 7-Eleven-butikker og på biblioteker og museer i København.
Kulturnattens fulde program kan ses her.
Forsiden lige nu:

Spionagetruslen mod dansk forskning er markant og kompleks
Danmark er verdensførende på en række områder, og det øger spionagetruslen mod dansk forskning, fortæller Anders Henriksen, chef for kontraspionage hos PET.

Forskeres muligheder for at deltage i den offentlige debat skal undersøges
Professor Jacob Dahl Rendtorff fra Roskilde Universitet har modtaget en bevilling fra Danmarks Frie Forskningsfond til at undersøge forskerens rolle i samfundet set i lyset af den seneste tids debat om forskningsfrihed.

KU-forsker vil bygge matematisk model der skal stoppe pandemier
Professor Samir Bhatt fra Københavns Universitet har fået The Schmidt Science Polymaths Award, så han kan forfølge sin ambition om at bygge en matematisk model der skal stoppe pandemier.
Seneste artikler:

Kunsten at huske, vi ser på verden med forskellige briller
Tre bøger har spillet en særlig rolle for lektor og forsker, Lone Koefoed Hansen. To bøger om menneskets forhold til teknologien og en tredje, som påminder os om altid at have andres perspektiver for øje.

Finn Foton skal lære børn – og deres forældre – om naturvidenskaben
Ny børnebog skal inspirere hele familien til at snakke om kvantefysik og andre avancerede naturvidenskabelige emner.

Danmarks grønne godfather: – Når det gælder forskning, er det piskende nødvendigt, at vi får toptrimmet systemet
På centrale teknologier står vi stærkt i Danmark og potentialerne er store. Men vi skal oppe os i fremtiden, lyder det fra Anders Eldrup.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.