Connect with us

Hvad søger du?

Science ReportScience Report

Forside

Fra ulve-dissekering til nordlysshow på Kulturnatten

En guide til de forsknings- og videnskabshungrende på Kulturnatten 2018

Foto: Maria Sattrup / Sattrup & Høst

Fredag den 12. oktober forvandles København og Frederiksberg til kulturens mekka, når Kulturnatten 2018 løber af stablen. Kulturnatten er en festlig aften, hvor hele byens kulturliv åbner sig for store som små.

Science Report har lavet en guide til, hvor de særligt forsknings- og videnskabshungrende københavnere kan begive sig hen i løbet af aftenen.

I Bredgade byder Uddannelses- og forskningsministeriet blandt andet på dissektion af en polarulv, et kemishow inspireret af insekternes superkræfter, droneflyvning igennem en forhindringsbane og et møde med robotten Pepper. Du kan også høre om rumprojektet ASIM, der lige nu jagter magiske lyn i rummet og smage på klimavenlig øl.

Københavns Universitet slår også dørene op på sine mange institutter. På Datalogisk Institut kan du blive klogere på, hvad der gemmer sig bag buzzwords som blockchain, Internet of Things og argumented reality. Hvis du derimod brænder inde med spørgsmål om menneskets DNA, kræftens gåde eller måske endda er frisk på at røre ved fisk og skaldyr, så står forskere og studerende klar på Biologisk Institut.

Kulturnatten 2017. Foto: Maria Sattrup / Sattrup & Høst

På Det Samfundsvidenskabelige Fakultet kan du få et sjældent indblik i Kommunehospitalets historier fra koleraens hærgen i 1800-tallet til kongens død i 1972 – og frem til i dag, hvor hospitalets bygninger bliver brugt til forskning i nutidens samfundsproblemer.

Også Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet har en bred palet af forskningstilbud klar henover aftenen. Du kan teste dine evner som kirurg ved en simuleret operation. Og hvis det ikke er en kirurg, men snarere end retsmediciner, du har i maven, kan du også forsøge at opklare mystiske dødsfald.

Fakultetet inviterer desuden til Science Slam, hvor tre forskere vil forklare langsom og indviklet forskning på blot tre minutter. Endeligt stiller forskere og museumsfolk skarpt på den nyeste forskning inden for reproduktion og fertilitet – lige fra forvirrede sædceller til livsfarlige fødsler.

Det store univers

Tycho Brahe Planetariet inviterer de besøgende med på rejse ud i universet og til et kig mod de planeter, hvor vi kan opleve nordlys – og hele aftenen vil bygningen være pakket ind i et nordlysshow.

Og når man taler om det store univers: Har du nogensinde overvejet, hvordan verden egentlig er skruet sammen? Hvad en neutrino er? Eller hvorfor der er støv i rummet?

Så kan du måske blive klogere på Niels Bohr Instituttet, der inviterer til foredrag om den seneste forskning i fysik fra nogle af de dygtigste forskere. Blandt andet professor og astrofysiker Anja C. Andersen, der vil fortælle om det infrarøde univers. Og hvis du ikke er alt for kuldskær, kan du tage med på rundvisning i iskernefryseren og se de 130.000 gamle iskerner fra den grønlandske Indlandsvis.

Også fremtidens digitale univers er inden for rækkevidde. På IT Universitetet i København kan du blandt andet opleve, hvordan det føles, fysisk at mærke musikken mod kroppen, du kan bygge robotter af gammelt legetøj, og du kan sågar se med, når it-forskere viser, hvor lidt det kræver at hacke det amerikanske valgsystem.

Skulle du trænge til at komme lidt ned på jorden igen, kan du slå vejen forbi Københavns Professionshøjskole, hvor studerende fortolker temaet ”kroppens indre skønhed” på catwalken.

Endeligt sætter Ingeniørforeningen IDA fokus på FN’s bæredygtighedsmål, fremtidens fødevareproduktion og indvier de besøgende i, hvad der sker med vandet, når du skyller ud i toilettet, vasker op eller går i bad.

I mere end et kvart århundrede har Kulturnatten været en af Københavns mest velbesøgte kulturbegivenheder. Mere end 250 museer, teatre, biblioteker, kirker, ministerier, parker og pladser over hele byen åbner dørene op for byens beboere denne ene aften. Det eneste, det kræver at deltage, er et Kulturpas, som blandt andet kan købes i 7-Eleven-butikker og på biblioteker og museer i København.

Kulturnattens fulde program kan ses her.

Forsiden lige nu:

– Alle ved det, men ingen siger det højt

Forskeres vidnesbyrd om kritisabel rekruttering og tavhedskultur udstiller en forkert præmis, huller i praksis og behov for mere støtte til opdelte karriereveje, mener organisationer.

CBS og kapitalfond vil nytænke kapitaltung grøn industri

CBS og Nordic Alpha Partners indgår partnerskab, der gennem forskning og praksis skal udvikle det finansielle økosystem og styrke danske HardTech-virksomheder. Det skal sikre dansk føring i milliardindustri.

Dansk professors forskning passede ikke til Harvard University

Philippe Grandjean, professor i miljømedicin ved SDU, stopper sit mangeårige virke som adjungeret professor på Harvard University. Det sker angiveligt, fordi Harvard University ønsker at distancere sig fra hans forskning i fluorid.

Seneste artikler:

Nyt center skal styrke den forsvarsteknologiske udvikling i Danmark

De danske universiteter har sammen med fem godkendte serviceinstitutter dannet Nationalt Forsvarsteknologisk Center (NFC). Centret forankres på Aalborg Universitet, og ambitionen er at styrke udviklingen af nye teknologier og øge samarbejdet mellem industrien, Forsvaret og universiteterne.

Urtidsforsker modtager årslegat på 5 mio. kroner

Donald Canfield, professor i økologi og forskningsleder på Biologisk Institut, Syddansk Universitet, modtager Villum Kann Rasmussens Årslegat til Teknisk og Naturvidenskabelig Forskning 2023 på 5 mio. kroner.

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.