Flere unge forlader udkantsområderne for at studere i de større byer, men en ny undersøgelse fra Statens Byggeforskningsinstitut (SBI) viser, at kun hver femte flytter tilbage til deres opvækststed, når de er færdiguddannet.
– Årsagen er ikke kun, at der er bedre jobmuligheder og en anden livsstil i byerne, men også at mennesker med tiden slår rod i det lokalområde, de bor i. De unge der er flyttet til byerne, får ofte en partner og et socialt netværk, som gør, at de føler sig knyttet til deres nye bosted, og derfor er de mindre tilbøjelige til at vende tilbage til deres opvækststed, fortæller Hans Skifter Andersen fra SBI, der står bag undersøgelsen til Ritzau.
Centralisering af udannelserne
De senere år er uddannelserne i stigende grad blevet centraliseret i de større byer. Det gælder for alle uddannelserne, både de videregående uddannelser, og de mellemlange og kortere uddannelser.
Afstanden til uddannelsesstederne har en stor betydning for om de unge fra udkantsområderne vender tilbage til deres opvækststed. Undersøgelsen viste bl.a., at de unge som boede langt væk fra uddannelsesstedet sjældnere vendte tilbage efter endt uddannelse.
Hans Skifter Andersen bemærker, at – Centraliseringen af uddannelserne gennem de seneste 25 år har haft store konsekvenser for den geografiske befolkningsskævhed.
Den geografiske skævhed skyldes dog kun i mindre grad, at uddannelserne i udkantsområderne er blevet nedlagt. I stedet er den store vækst i uddannelserne som er placeret i byen en afgørende faktor.
Forsiden lige nu:

Nedlægning af engelsksprogede uddannelser rammer STEM-optagelser
Optaget på engelsksprogede STEM-uddannelser er faldet med 46 %. Flere interessenter mener, at regeringens beslutning om at nedlægge et stort antal engelsksprogede uddannelser skal genovervejes.

Ny teknologi finder de skjulte lag i antikke tekster
Digitalisering og ny teknologi skaber nye muligheder for antikforskningen, og nu har SDU modtaget en bevilling på 20 mio. kr. fra EU til at forske i antikke teksters skjulte lag.

Verdens ældste forskningsstation genåbner: Forskere strømmer til for enestående klimaforskning
Arktisk Station er et forskningsknudepunkt, der tilbyder en unik datatidsrejse gennem 100 års klimaforandringer. Nu er stationen genåbnet med ny kapacitet til at huse forskere fra hele verden, der dykker ned i løsninger på klimadommedagsprofetier, fortæller stationens ledere.
Seneste artikler:

Kunsten at huske, vi ser på verden med forskellige briller
Tre bøger har spillet en særlig rolle for lektor og forsker, Lone Koefoed Hansen. To bøger om menneskets forhold til teknologien og en tredje, som påminder os om altid at have andres perspektiver for øje.

Finn Foton skal lære børn – og deres forældre – om naturvidenskaben
Ny børnebog skal inspirere hele familien til at snakke om kvantefysik og andre avancerede naturvidenskabelige emner.

Danmarks grønne godfather: – Når det gælder forskning, er det piskende nødvendigt, at vi får toptrimmet systemet
På centrale teknologier står vi stærkt i Danmark og potentialerne er store. Men vi skal oppe os i fremtiden, lyder det fra Anders Eldrup.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.