Connect with us

Hvad søger du?

Science ReportScience Report

Forside

Unge bliver i storbyerne efter endt uddannelse

NY RAPPORT: En ny rapport fra SBI viser, at en af hovedårsagerne til den skævebefolkningsudvikling i Danmark skyldes centralisering af uddannelserne.

Kun hver femte flytter tilbage til deres opvækststed efter endt uddannelse

Flere unge forlader udkantsområderne for at studere i de større byer, men en ny undersøgelse fra Statens Byggeforskningsinstitut (SBI) viser, at kun hver femte flytter tilbage til deres opvækststed, når de er færdiguddannet.

– Årsagen er ikke kun, at der er bedre jobmuligheder og en anden livsstil i byerne, men også at mennesker med tiden slår rod i det lokalområde, de bor i. De unge der er flyttet til byerne, får ofte en partner og et socialt netværk, som gør, at de føler sig knyttet til deres nye bosted, og derfor er de mindre tilbøjelige til at vende tilbage til deres opvækststed, fortæller Hans Skifter Andersen fra SBI, der står bag undersøgelsen til Ritzau.

Centralisering af udannelserne
De senere år er uddannelserne i stigende grad blevet centraliseret i de større byer. Det gælder for alle uddannelserne, både de videregående uddannelser, og de mellemlange og kortere uddannelser.

Afstanden til uddannelsesstederne har en stor betydning for om de unge fra udkantsområderne vender tilbage til deres opvækststed. Undersøgelsen viste bl.a., at de unge som boede langt væk fra uddannelsesstedet sjældnere vendte tilbage efter endt uddannelse.

Hans Skifter Andersen bemærker, at – Centraliseringen af uddannelserne gennem de seneste 25 år har haft store konsekvenser for den geografiske befolkningsskævhed.

Den geografiske skævhed skyldes dog kun i mindre grad, at uddannelserne i udkantsområderne er blevet nedlagt. I stedet er den store vækst i uddannelserne som er placeret i byen en afgørende faktor.

Læs hele undersøgelsen

Forsiden lige nu:

Seneste artikler:

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.