Connect with us

Hi, what are you looking for?

Science ReportScience Report

Andre skriver

Universitetsrektorer efterlyser åbenhed om bevillingsreform

POLITIK: Rektorerne fra de otte danske universiteter har i et fælles brev efterlyst mere åbenhed i forhandlingerne om den kommende bevillingsreform

Verdensmålene har gjort det tydeligt for alle, at ny teknologi er nødvendig for at nå i mål. Foto: PR

Brevet et sendt fra Danske Universiteter, de ottes fælles forening.

Rektorernes utilfredshed går på, at Uddannelses- og Forskningsministeriet indtil nu, ifølge rektorerne, ikke har ønsket at oplyse, hvordan de er kommet frem til de tal og modeller der ligger til grund for de igangværende forhandlinger.

Derudover slår de til lyd for et enklere, mere stabilt system.

Formanden for Danske Universiteter, Rektor på DTU, Anders Bjarklev uddyber kritikken overfor Berlingske:

– Vi er i universitetssektoren opdraget til, at man kan validere ting, tjekke efter, at man kan forstå, hvad der bliver puttet ind i en model, og hvad man bagefter tager ud af den. Hvordan skal vi kunne ændre vores adfærd derhen, ministeren gerne vi have, hvis vi ikke ved, hvilke knapper der drejes på? Det er fundamentalt for os at vide, siger han.

I det nye forslag er det planen at give 20 procent af universiteterne bevillinger som faste grundbevillinger, 70 procent skal udløses efter hvor gode universiteterne er til at få de studerende til at færdiggøre deres uddannelse. De sidste 10 procent foreslår regeringen at fordele på basis af hvor hurtigt de studerende bliver færdige og hvor mange af dem, der efterfølgende kommer i job.

Danske Universiteter ønsker i stedet at fordele de sidste ti procent i to fem procents puljer. Fem procent skal fordeles som regeringen foreslår og de sidste fem procent skal “kobles op på individuelle kvalitetsmål, der indarbejdes i de strategiske rammekontrakter,” som det hedder i brevet.

Søren Pind afviser i et skriftligt svar til Berlingske kritikken om manglende åbenhed. Han skriver at universiteterne “bestemt gerne” må “få forklaret baggrunden for de beregninger, der berører deres egen institution”

Forsiden lige nu:

Øget fokus og nye mål skal løfte “overset perle”

Danmark bruger 640 millioner kroner om året på ni internationale forskningsfaciliteter. Med en ny rapport udarbejdet af Uddannelses- og Forskningsministeriet og National Udvalg for Forskningsinfrastruktur vil Danmark med fire overordnede temaer have endnu mere gavn og udbytte af faciliteterne og samarbejdet.

Seneste artikler:

Robothænder med følelser

Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu. 

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.