Brevet et sendt fra Danske Universiteter, de ottes fælles forening.
Rektorernes utilfredshed går på, at Uddannelses- og Forskningsministeriet indtil nu, ifølge rektorerne, ikke har ønsket at oplyse, hvordan de er kommet frem til de tal og modeller der ligger til grund for de igangværende forhandlinger.
Derudover slår de til lyd for et enklere, mere stabilt system.
Formanden for Danske Universiteter, Rektor på DTU, Anders Bjarklev uddyber kritikken overfor Berlingske:
– Vi er i universitetssektoren opdraget til, at man kan validere ting, tjekke efter, at man kan forstå, hvad der bliver puttet ind i en model, og hvad man bagefter tager ud af den. Hvordan skal vi kunne ændre vores adfærd derhen, ministeren gerne vi have, hvis vi ikke ved, hvilke knapper der drejes på? Det er fundamentalt for os at vide, siger han.
I det nye forslag er det planen at give 20 procent af universiteterne bevillinger som faste grundbevillinger, 70 procent skal udløses efter hvor gode universiteterne er til at få de studerende til at færdiggøre deres uddannelse. De sidste 10 procent foreslår regeringen at fordele på basis af hvor hurtigt de studerende bliver færdige og hvor mange af dem, der efterfølgende kommer i job.
Danske Universiteter ønsker i stedet at fordele de sidste ti procent i to fem procents puljer. Fem procent skal fordeles som regeringen foreslår og de sidste fem procent skal “kobles op på individuelle kvalitetsmål, der indarbejdes i de strategiske rammekontrakter,” som det hedder i brevet.
Søren Pind afviser i et skriftligt svar til Berlingske kritikken om manglende åbenhed. Han skriver at universiteterne “bestemt gerne” må “få forklaret baggrunden for de beregninger, der berører deres egen institution”
Forsiden lige nu:

Styrelse overvejer at trække støtte fra forskningsinstitutions klimaværktøj
Offentlig støtte til udvikling af et værktøj til livscyklusvurdering (LCA) af byggerier kan være i strid med EU’s statsstøtteregler. Uden støtte er det tvivlsomt, om værktøjet kan fortsætte.

Danske Space Explorers går sammen i banebrydende partnerskab
31 danske universiteter, virksomheder og andre rumaktører har etableret et samarbejde der skal udvikle dansk rumforskning.

Ekstraordinære neurotalenter tiltrækkes af dansk forskningscenter
Forskningscenteret Dandrite tilbyder som noget helt unikt 9-årige forløb til forskningstalenter inden for neurovidenskab. Det giver talenterne mulighed for langsigtet ”high risk – high gain”-forskning.
Seneste artikler:

KU kalder regering: Vi har akut brug for jeres life science-strategi
LIFE SCIENCE HAR ORDET. Vores sundhedsdata mangler muskler, forskningsinfrastrukturen halter, og der er rift om talenterne. KU giver tre forslag til løsninger.

Når køn bliver en (lille) forskningsfordel
Er det en fordel at være kvindelig forsker i mandsdominerede moskemiljøer? Ja, det kan det være, og måske har kvindelige forskere også mere blik for køn i deres forskning, antyder islamforsker Lene Kühle i dette indlæg.

Kvasir Technologies sætter kurs mod kommercielt gennembrud med støtte fra EU
Hos Kvasir Technologies i Søborg har CEO Joachim Bachman Nielsen svært ved at få armene ned for tiden. Hans virksomhed har for nylig modtaget en bevilling på godt 20 mio. kr. fra Horizon Europe. Det giver ro til at opskalere og professionalisere virksomheden.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.