Connect with us

Hi, what are you looking for?

Science ReportScience Report

Penge & navne

Nanodesign af fødevarer vinder forskningspris på 100.000 euro.

FOSS, der laver analyseløsninger til fødevareindustrien, uddeler hvert år forskningspriserne Nils Foss Excellence Prize og Nils Foss Talent Prize. I år går hovedprisen til professor David Julian McClements. 18 november 2019 tildeles han et beløb på 100.000 euro til videre forskning. Talentprisen går til adjunkt Qian Janice Wang. .

“FOSS er stolt over at støtte innovation og banebrydende forskning inden for fødevarevidenskaben. Det gælder både de idéer, der har formet den måde, vi tænker på i dag, og de nye ideer, der sætter kursen fremad. Vores forretning bygger netop på den slags innovation, og det er også grunden til, at vi har stiftet denne pris,” siger Kim Vejlby Hansen, administrerende direktør for FOSS.

En komité bestående af repræsentanter fra både den akademiske verden og fødevareindustrien udvælger vinderne, og i år går priserne til research inden for fødevaredesign og sansernes indvirkning på smagsopfattelsen.

Vinderen af Nils Foss Excellence Prize og 100.000 euro er professor David Julian McClements fra University of Massachusetts. Professor McClements forsker i fødevarearkitektur, der bruges til at designe fødevarer på nano-niveau. Resultatet er funktionelle fødevarer med forbedret kvalitet, ernæring, sikkerhed og bæredygtighed.

Nils Foss Talent Prize, og de medfølgende 15.000 euro, går til adjunkt ved Aarhus Universitet, Qian Janice Wang, der forsker i smagsopfattelsen af det, vi spiser. Ved at trække på alle sanserne, og især lyde, søger Wang at forstå hjernens smagssystem. Hvordan påvirkes smag af det, vi hører?

Formand for komitéen og for DTUs bestyrelse, Per Falholt, uddyber: ”Dette års vindere har gjort vigtige bidrag til fødevarevidenskaben og har bragt nogle helt nye ideer til bordet. Det er essentielt, at vi forstår både sammensætningen af det, vi spiser, og det, der påvirker vores smagssystem. På den måde kan man designe en sundere fremtid – både gennem nanoteknologi og ved hjælp af sanserne.”

 

Forsiden lige nu:

Ekspert i forskningsfrihed om Danish Crown-sag: – Lignende kunne sagtens ske i dag

I 2022 kom Danske Universiteter med en grundig udarbejdet vejledning til regler for eksterne samarbejder. Men så længe at universiteterne fortsat er så afhængige af ekstern finansiering, er det svært for alvor at gardere sig mod lignende sager som det kritiserede samarbejde mellem Aarhus Universitet og Danish Crown, lyder det fra professor emeritus ved KU…


DTU er det bedste tekniske universitet i Europa

DTU har nået sin mission: De bliver anerkendt som talentfabrik og rugekasse for innovativ forskning og industrisamarbejder, der gavner samfundet. Derfor får de førstepladsen som det bedste tekniske universitet i Europa på den nye rangliste, EngiRank.


Seneste artikler:

Forbrugerne skal elske en mindre og bedre garderobe

PODCAST. Lars Riis forlod den traditionelle modebranche og har startet tøjfirmaet ELSK. I podcasten Bæredygtig Business taler Steffen Max Høgh med ham om fast fashion, og hvordan man får kunderne til at betale en højere pris for kvalitetstøj.


Frit spil for greenwashing i primetime på Danmarks Radio

SOMMERLÆSNING: DR-programmet Løvens Hule er effektiv reklameplatform. Men DR kontrollerer ikke, at iværksætternes påstande om miljø- og klimavenlige produkter holder vand. DR svigter seerne siger CSR-ekspert.


Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.