penge & Navne

CITA får millioner til at forske i kunstig intelligens

Af - 7. november

Danmarks Frie Forskningsfond har bevilliget knap 5,8 millioner kroner til forskning i kunstig intelligens i arkitekturen. Størstedelen af midlerne går til CITA, Centre for Information Technology and Architecture, KADK. Forskningsprojektet sker i samarbejde med DTU.

Verdens befolkning vokser, og det kræver millioner af nye boliger. Samtidig er vi ved at løbe tør for nogle af byggesektorens grundmaterialer som sand og mineraler. Derfor er der brug for at finde helt nye måder at forstå, håndtere og anvende materialer på i fremtidens byggeri – og her kan kunstig intelligens spille en vigtig rolle.

Derfor har Danmarks Frie Forskningsfond bevilliget knap 5,8 millioner kroner til forskningsprojektet ’Predicting Response – AI for 3D Printing Biopolymers in Architecture’, der skal afdække, hvordan vi får kunstig intelligens og biobaserede byggematerialer til at ’tale sammen’. Mere præcist undersøger projektet, hvordan digitale algoritmer kan bruges til robotstyret 3D-print af biopolymerkompositter – elementer som består af sammenkædede, identiske molekyler produceret af levende organismer – og som kan anvendes som byggemateriale i fremtiden.

”Biobaserede materialer er bæredygtige og derfor vigtige for fremtidens byggeri, men de besidder også komplekse egenskaber og er svære at styre under produktionen. Med kunstig intelligens kan vi forudse og formalisere fremstillingen af nye, biobaserede byggeelementer. Derfor er det fantastisk, at vi har fået midler til at afdække de mange potentialer, der ligger i det her felt,” siger professor Mette Ramsgaard Thomsen, der er projektleder og daglig leder af CITA. .

Forskningsprojektet er et samarbejde mellem CITA, KADK og ’Kemisk og Biokemisk Teknologi’ på DTU. CITA får 5 millioner kroner, mens DTU får 800.000 kroner af de bevilligede midler.

”På KADK har vi  et stærkt fokus på, hvordan avanceret teknologi kan udvikle byggeriet i en mere bæredygtig retning,” siger rektor Lene Dammand Lund. “Derfor er vi rigtig glade for at modtage midler fra den digitale pulje hos Danmarks Frie Forskningsfond, for CITA har netop viden og kompetencer til at koble kunstig intelligens med udvikling af nye, miljøvenlige byggeelementer – og det har vi som samfund brug for at blive klogere på.”

Det er første gang, at Danmarks Frie Forskningsfond uddeler strategiske midler til digitale teknologier. Professor Mette Ramsgaard Thomsen, CITA, har hentet de 5,8 millioner kroner fra puljen ’Digitale Teknologier’.

Hun har tidligere modtaget en bevilling på syv millioner kroner fra Danmarks Frie Forskningsfond til projektet ”Complex Modelling in Architectural Design”. Mette Ramsgaard Thomsen var blandt det første hold af topforskere, der i 2012 modtog den prestigefyldte Sapere Aude-bevilling, som gives til enestående, yngre forskere.

Tags:

samfund

Ny strategi for CBS vælges i samarbejde med erhvervslivet

CBS har det seneste år arbejdet på en ny strategi. Som noget helt særligt har universitetet haft sine vigtigste samarbejdspartnere, særligt fra dansk erhvervsliv, inde over de forskellige muligheder undervejs i processen. Nu står valget mellem to scenarier