Connect with us

Hi, what are you looking for?

Science ReportScience Report

Kultur

30.000 elever hjælper forskere med at forstå biodiversitetskrisen

1.271 skoleklasser landet over deltager i det store forskningsprojekt Masseeksperimentet 2023.
De skal kortlægge udbredelsen af mos, lav og bjørnedyret, så forskerne får en bedre forståelse af biodiversitetskrisen.

De mange elever skal undersøge diversiteten af bjørnedyr, mos og lav. Foto: Jakob Vind

Udstyret med lup, UV-lamper og kamera begiver knap 30.000 danske skoleelever sig i disse uger på minisafari i naturen for at indsamle mos og lav.

De grønne vækster tager de med sig hjem i klassen, hvor de bruger stereolup og mikroskop til at undersøge, hvilke arter af mosser og laver, de har fundet og hvor mange bjørnedyr, de kan finde i prøverne.

Eleverne er fra grundskoler og gymnasier i hele Danmark. I samarbejde med førende eksperter fra ind- og udland deltager de i det store forskningsprojekt Masseeksperimentet 2023, som skal give ny viden om naturens tilstand. Masseeksperimentet er udviklet af det nationale naturfagscenter Astra i samarbejde med Statens Naturhistoriske Museum og bliver Danmarks største kortlægning af bjørnedyr, mos og lav.

- Eleverne hjælper os med at blive klogere på det oversete mikroliv i Danmark. Det er et meget værdifuldt bidrag til vores forskning, at vi kan indsamle data i så stor en skala. I kraft af elevernes arbejde forventer vi at få vigtig viden om sammenhænge mellem arterne i naturen og det tætte samspil mellem mennesker og natur, siger Anders P. Tøttrup, vicemuseumschef på Statens Naturhistoriske Museum.

💡 Vil du have hele historien?

Med adgang til Science Report er du opdateret på det danske forskningsmiljø.

Vi giver dig historier om forskningspolitik, debatindlæg fra forskere og nøglepersoner og artikler om de nyeste forskningstendenser.

Gratis prøveadgang »

Har du allerede abonnement? Log ind her: