Connect with us

Hvad søger du?

Science ReportScience Report

Kultur

8 oplevelser til Kulturnatten som gør dig klogere på videnskab

Hvad er kunstig intelligens egentlig, og hvad sker der, hvis vi opløser krop og tid?

Lys på Carlsberg til sidste års kulturnat. Foto: Maria Sattrup / Sattrup & Høst

Igen i år åbner Københavns museer, biblioteker, ministerier og teatre deres døre på vid gab til Kulturnatten i København fredag d. 11. oktober 2019, hvor alle interesserede kan opleve særudstillinger, foredrag og fortællinger.

Traditionen tro er der rigeligt med kulturelle begivenheder i videnskabens tegn, da flere forskere og universiteter stiller op og deler ud af deres viden.

Vi har derfor samlet otte oplevelser, du ikke må gå glip af, hvis du vil gøre dig endnu klogere på videnskab.

 1. Død, diagnose og Gin&Tonics
  Hvornår: 18.00-00.00
  Hvor: Mærsk Tårnet, Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, Københavns Universitet, Blegdamsvej 3B, 2200 København N

Københavns Universitets Sundhedsvidenskabelige Fakultet inviterer indenfor i Mærsk Tårnet, hvor det er muligt at nyde udsigten fra 15. etage eller tage en tur med ned i de avancerede laboratorier, de har på stedet.

Du kan også høre om fortidens livstruende epidemier, når holdet bag podcasten “Død og diagnose” laver en særlig optræden med effekter og levende lys. Samtidig kan du blive klogere på formidling af sundhedsvidenskab på rekordtid, når de laver “Science Slam”, hvor indviklet forskning bliver forklaret lynhurtigt.

Der vil også være Gin&Tonics, mens du hører om drinkens historie, der har rødder i naturlægemidler. Læs mere om arrangementet her.  

 1. Hvad sker der i din hjerne?
  Hvornår: 18.00-22.00
  Hvor: Hjernesagen og Center for Hjerneskade, Amagerfællesvej 56A, 2300 København S

DNA-forsker, professor, director for Københavns Universitets Centre of Excellence GeoGenetics, Eske Willerslev, er af Kulturnatten blev spurgt, hvad han vil anbefale af arrangementer til årets kulturnat. 

Et af dem er et besøg hos Hjernesagen og Center for Hjerneskade, hvor der står eksperter klar til at fortælle, prøve din hjerne af og måle dit blodtryk. Du kan også komme til foredrag i deres auditorium, stille masser af spørgsmål og få ny viden med hjem. 

Hjernen er det, der gør os til mennesker og forskellige fra alle andre dyr. Omkring hver 3. dansker vil i løbet af deres livstid blive behandlet for en eller anden form for hjernelidelse; depression, ADHD etc. Samtidig er det nok det menneskelige organ, vi ved mindst om. Hjernen er bare super spændende, og jeg er nysgerrig på den nyeste viden på området, skriver Eske Willerslev i sin anbefaling.

Læs mere om arrangementet her.

Kulturnatten er i dag Københavns største enkeltstående event med over 94.000 solgte Kulturpas i 2018. Foto: Joachim Høst / Sattrup & Høst

 1. Kunst i videnskaben
  Hvornår: 18.00-22.00
  Hvor: ARTiS: Art in Science, Frue Plads 4, 1168 København K

For fjerde år i streg inviterer ARTiS indenfor til fernisering på årets udstilling i Københavns Universitets festsal. Her viser de, hvordan kunst og videnskab spiller sammen igennem malerier og gobeliner som baggrund. Du kan også høre foredrag om kunst og videnskab – og så vil årets prisuddeling også finde sted til Kulturnatten i år.

Professor i formel filosofi og leder af Center for Information og Boblestudier ved Københavns Universitet, Vincent F. Hendricks, har også anbefalet arrangementet til Kulturnatten:

Den ikke tomme delmængde mellem videnskab og kunst – de er begge kreative discipliner, selv kunst kan komme på formel, og formler kan være kunst, skriver han i sin begrundelse. Læs mere om arrangementet her.

 1. Hør, se og føl naturvidenskaben
  Hvornår: 18.00-00.00
  Hvor: Niels Bohr Institut, Universitetsparken 5, 2100 København Ø

Om du ved ingenting eller meget om fysik, bliver der rig mulighed for at stille svære spørgsmål til forskerne på Niels Bohr Instituttet, når de til Kulturnatten laver foredrag, eksperimenter og aktiviteter i naturvidenskabens navn. Der bliver mulighed for at høre, se og føle, hvad naturvidenskab er for en størrelse, og hvad det gør for den verden, vi lever i.

Læs mere om arrangementet her. 

 1. Forskning i kunstig intelligens og virtual reality
  Hvornår: 18.00-00.00
  Hvor: Datalogisk Institut på Københavns Universitet, Universitetsparken 5 st, Vandrehallen, 2100 København Ø

På Datalogisk Institut har de sat sig for at vise omverden, hvordan selvlærende robotter fungerer, hvordan man lader den opbygge sine erfaringer via “Machine Learning”-algoritmer samt hvad virtual reality-forskning er. 

Centerets forskere og studerende står klar, og det er muligt selv at afprøve teknikkerne. Læs mere om arrangementet her.

Den første Kulturnat var i 1993, og foreningen blev stiftet i 2004. Foto: Maria Sattrup / Sattrup & Høst

 1. Menneskelig eksistens i et kosmisk perspektiv
  Hvornår: 18.00-23.00
  Hvor: Den Frie Udstillingsbygning, Oslo Plads 1, 2100 København Ø

Hvad sker der, når vi opløser begreber som krop og tid – og når døden ikke længere ses som en uundgåelig realitet? De spørgsmål bliver der stillet i Den Frie Udstillingsbygning, og den menneskelige eksistens bliver udforsket i et kosmisk perspektiv med talks, kunst og musik. 

Du vil også kunne opleve en koncert med “We Are The Way For The Cosmos To Understand Itself”, en performance med “Center for Militant Futurolog”, en introduktion til Russisk Kosmisme af Kasper Opstrup og udstillingen “Unexpected Encounters Possible Futures”.  

Læs mere om arrangementet her. 

 1. På rundtur i videnskaben med Anders Lund Madsen
  Hvornår: 18.00-22.30
  Hvor: Det Kongelige Danske Videnskabernes Selskab, H.C. Andersens Boulevard 35, 1553 København V

Tag på rundtur i Videnskabernes Selskab, hvis bygninger har dybe rødder i det historiske København. Du kan også deltage i “Spørg Videnskabernes Selskab”, hvor du kan spørge om alt og ingenting indenfor samfund, fysik, sundhed, historie, arkæologi og kosmologi. 

Journalist og tv- og radiovært Anders Lund Madsen vil være med til at (vild)lede seancen, skriver arrangørerne.  

Der er begrænset plads, så det er nødvendigt at tilmelde sig. Du kan læse mere om arrangementet her.

 1. Gå på opdagelse i Guldalderen
  Hvornår: 18.00-00.00
  Hvor: Statens Museum for Kunst, Sølvgade 48-50, 1307 København K

Efterårets store udstilling på Statens Museum for Kunst hedder “Dansk Guldalder – Verdenskunst mellem to katastrofer”, og den er åben til Kulturnatten, hvor museets kunstformidlere giver introduktioner hele aftenen. 

Det bliver også muligt at gå på opdagelse i guldalderen med sanger Alberte Winding, som har skrevet en fortælling med inspiration fra museets værker, og du kan finde din egen vej til malerierne, som har inspireret hendes historie. Læs mere om arrangementet her.

I år blev der for første gang lavet en Kulturnat kun for børn – Den Lille Kulturnat d. 15. marts 2019. Foto: Astrid Maria B. Rasmussen / Sattrup & Høst

Oplev Kulturnattens lysinstallationer
Udover de mange arrangementer og aktiviteter, man kan opleve til Kulturnatten, er aftenen også kendt for sine lysinstallationer, som man kan finde forskellige steder i byen. 

Brorsons Kirke, Dansk Industri og Teatret Riddersalen er et besøg værd, men du kan danne dig et overblik over alle lysinstallationerne til Kulturnatten her

Du får adgang til alle aktiviteter og arrangementer ved at erhverve dig et kulturpas til 95 kr., som kan købes flere steder i København.

Forsiden lige nu:

Kultiveret kød kan blive game changer for klimaet

For snart et årti siden kom det første forskningsgennembrud med celledyrket kød som klimabedrift og videnskabelig pendant til den konventionelle CO2-tunge kødindustri. Forskningen vinder nu frem herhjemme, men er udfordret af lovgivning, hemmelighedskræmmeri og kapital.

Seneste artikler:

Thomas Bak bliver ny dekan på Aalborg Universitet

Aalborg Universitets nye dekan for Det Tekniske Fakultet for IT og Design bliver professor Thomas Bak. Han afløser professor Henrik Pedersen, der ønsker at vende tilbage til forskningsgerningen.

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.