Connect with us

Hi, what are you looking for?

Science ReportScience Report

Kultur

Digitalisering skal åbne naturarv for hele verden

1,5 milliarder genstande skal gøres digitalt tilgængelige for både forskere og borgere.

Statens Naturhistoriske Museum står foran en stor digitaliseringsopgave. Foto: Anders Drud Jordan/Statens Naturhistoriske Museum

De naturhistoriske samlinger på Statens Naturhistoriske Museum, Naturhistorisk Museum i Aarhus og Science Museerne på Aarhus Universitet bliver gjort digitalt tilgængelige.

– Det er det største digitaliseringsprojekt af sin art i Danmark, siger professor Nikolaj Scharff, forsknings- og samlingschef ved Statens Naturhistoriske Museum.

Danmarks nationale naturarv indeholder sjældne dyre- og plantearter, sten og mineraler fra hele verden. Den er indsamlet gennem mere end 400 år.

– Vi har omkring 19 millioner genstande i samlingerne, siger Nikolaj Scharff.

Museernes samlinger tænkes nok ikke som infrastruktur

Digitaliseringsprojektet bliver gjort muligt gennem en bevilling på knap 30 millioner kroner fra Uddannelses- og Forskningsministeriets Pulje til Forskningsinfrastruktur.

– Museernes samlinger tænkes nok ikke som infrastruktur, men det er netop det, de er. Forskerne bruger samlingerne til samlingsbaseret forskning, siger Nikolaj Scharff.

Vil ansætte nye medarbejdere

Digitaliseringen af den danske naturarv er en del af projektet DaSSCo – Danish System of Scientific Collections. DaSSCo har et samlet budget på godt 60 millioner. Ud over Uddannelses- og Forskningsministeriets infrastrukturmidler, bidrager også de deltagende museer med midler. DTU bidrager med teknisk metodeudvikling til scanning af museumsgenstandene.

– At få et bidrag fra forskningsinfrastrukturmidlerne er betinget af, at modtagerne bidrager med egne midler. Vores bidrag til projektet bliver primært i form af medarbejdertid, siger Nikolaj Scharff.

Han fortæller videre, at alene på Statens Naturhistoriske Museum, arbejder der ca. 30 personer i samlingerne. Alle 30 vil bidrage til digitaliseringen. Derudover vil museerne ansætte nye medarbejdere, der udelukkende skal beskæftige sig med digitaliseringsprojektet.

Vil digitalisere 1,5 milliarder genstande

DaSSCo er en del af en ny europæisk forskningsinfrastruktur ved navn DiSSCo – Distributed System of Scientific Collections, der har samme formål som DaSSCo, men på europæisk plan. Initiatived til DiSSCo kom fra en håndfuld store europæiske museer, herunder Statens Naturhistoriske Museum. Ambitionerne er at gøre mere end 1,5 milliarder genstande i europæiske museer digitalt tilgængelige.

– Vi vil samle digitale data fra 120 museumssamlinger fordelt på hele Europa, siger Nikolaj Scharff.

Digitaliseringen af samlingerne gør, at genstande og data bliver tilgængelige for både helt almindelige borgere med bred interesse for naturvidenskab og forskere med snævre projekter.

– Vi samler ikke ind for at gemme for offentligheden. Tværtimod. Vores samlinger skal være som et bibliotek, hvor data er tilgængelige og skal bruges, siger Nikolaj Scharff.

Med digitaliseringen åbner vi samlingerne for hele verden

Nikolaj Scharff fortæller, at projektet arbejder på en adgangsportal med tre forskellige indgange til samlingerne. Som bruger kan du søge på kort efter, hvor forskellige genstande er blevet fundet. Du kan søge i lister, hvor alle genstandene er beskrevet i detaljer. Derudover bliver det muligt at søge i billeder.

Demokratisering af samlingerne

Adgangen bliver gratis, og det er ligegyldigt, om du er forsker fra Tanzania eller pensionist i Ringkøbing.

– Normalt har vi hvert år hundredvis af forskere, der arbejde i vores samlinger. Typisk kommer forskerne fra den nordlige halvkugle, siger Nikolaj Scharff.

Han kalder digitaliseringen for en ”demokratisering” af samlingerne.

– Med digitaliseringen åbner vi samlingerne for hele verden, og så betyder det ikke noget, om du sidder i et land eller på et universitet med få ressourcer, siger Nikolaj Scharff.

På nuværende tidspunkt regner Nikolaj Scharff med, at der bliver åbnet for adgang til DaSSCO fra 2023. DiSSCo forventes at gå i luften fra 2025.

Forsiden lige nu:

Seneste artikler:

Robothænder med følelser

Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu. 

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.