I maj skulle Bloom Festival have afholdt deres fjerde, årlige festival i Søndermarken, men måtte ligesom så mange andre festivaler og arrangementer aflyse, da coronapandemien brød ud og lukkede samfundet ned.
Det har tvunget festivalens arrangører til at tænke i alternative løsninger for, hvordan man kunne afholde begivenheden, som ellers har en kapacitet på 12.000 mennesker og som de sidste år har samlet sig under de grønne egetræer i Søndermarken for at høre talks om natur og videnskab, koncerter, litteraturoplæsninger m.m.
Det har nu resulteret i, at Bloom Festival afholder en minifestival i Søndermarken i denne weekend, d. 14.-16. august, under navnet “Weekend Under the Oak”.
– Det blev et mantra for os, at vi ikke bare ville aflyse festivalen i foråret, fortæller festivalleder Svante Lindeburg.
– Vi ville forsøge at bevare vores indhold og de bookinger vi allerede havde, men på andre og nye måder, tilføjer han.
Videnskab, musik og litteratur under åben himmel
– Normalt har vi 8 forskellige scener i søndermarken, men det har vi i denne weekend barberet ned til en enkelt udendørsscene, som er placeret under det største egetræ i Søndermarken med de dybeste rødder og den største trækrone, fortæller Svante Lindeburg.
Under weekendens minifestival i Søndermarken vil nogle af de mest prominente danske videnskabsformidlere optræde på denne udendørsscene, der ligesom festivalen selv har fået navnet “Under the Oak”.
Blandt navnene af optrædende videnskabsfolk er professor i astrofysik Anja C. Andersen, filosof Vincent F. Hendricks, DNA-forsker Eske Willerslev, epidemolog Lone Simonsen, biolog Carsten Rahbek, m.fl.
Derudover kan man på samme scene opleve det danske band First Flush, samt litteraturoplæsninger ved Ursula Andkjær Olsen og Peter Adolphsen.
En ny udgave af festivalen
Arrangørerne har sørget for, at myndighedernes regler om afstand i forbindelse med covid-19 overholdes, så det er er sikkert og forsvarligt som publikum at deltage i festivalen.
– Omkring scenen har vi indhegnet et stort område med en kapacitet på 500 mennesker. Her bliver man anvist et område i græsset på et tæppe. På den måde kan vi leve op til myndighedernes anbefaling om afstand og max-kapacitet på 500 mennesker, fortæller Svante Lindeburg.
Det vil også betyde, at man ikke kan være garanteret at komme ind i området igen, hvis man først er gået ud, tilføjer han.
Videnskabsfolk på “Orange Scene”
Bloom Festival vil som årligt tilbagevendende begivenhed åbne videnskabens verden op for andre og nye målgrupper.
Ved at kombinere videnskab med både kunst, musik, litteratur og madoplevelser, håber festivalen at kunne “åbne flere menneskers øjne for naturens og videnskabernes vidunderlige verden”, fortæller Svante Lindeburg.
– Vores ambition er at få videnskaben skrevet ind som en del af den almene dannelse på lige fod med den humanistiske og samfundsvidenskabelige tradition, siger festivallederen og uddyber:
– Vi vil gerne have flere til at læse og interessere sig for naturvidenskab, og vi vil gerne dyrke videnskabsfolkene på samme måde, som vi dyrker sportsstjerner og andre idoler. Vi vil sætte dem på Orange Scene, for nu at bruge en festivalmetafor, siger Svante Lindeburg.
– Det er vigtigt, at vi lytter til hvad disse folk har at fortælle, fortsætter han.
En geografisk og digital udvidelse
Efter at festivalen var nødt til at aflyse den oprindeligt planlagte festival i maj, har de forsøgt at lave en række mindre begivenheder, der tilsammen skulle dække det oprindeligt planlagte program.
En af disse arrangementer er weekendens minifestival, men også senere på efteråret vil festivalen afholde arrangementer andre steder i landet.
Allerede i næste uge laver festivalen i samarbejde med Louisiana et arrangement kunstnerisk research, og som en del af Aarhus Festuge, vil festivalen afholde arrangementer over to dage i starten af september på Dokk1 i Aarhus.
Til oktober vil festivalen i samarbejde med Det Kgl. Teater lave et videnskabeligt- kunstnerisk arrangement om jordskælv i Operahusets Foyer.
Svante Lindeburg fortæller desuden, at festivalen har kanaliseret en masse ressourcer i at skabe en ny digital kanal, hvor man i slutningen af august vil kunne gå på opdagelse i videoer, podcasts og essays om natur og videnskab.
Programmet for Weekend Under the Oak d. 14.-16. august kan findes på Bloom Festivals hjemmeside, hvor også information om Blooms andre arrangementer og digitale indhold ligger tilgængeligt.
Forsiden lige nu:

Disse 7 forskningsarrangementer skal du opleve på Folkemødet
Folkemødet på Bornholm byder igen i år på over 100 videnskabelige og forskningsrelaterede arrangementer – se de 7 mest interessante her.

Forskningsgruppen Social Complexity Lab vinder Årets Forskningsmiljøpris 2023
Social Complexity Lab ved DTU Compute vinder Det Unge Akademis pris for Årets Forskningsmiljø 2023.

Ny kildeportal skal være Momondo for kvindelige eksperter, talenter og ledere
Kildedatabasen Diverse Eksperter vil give ligestilling et tiltrængt skub i spalterne og i virksomheder. Undervejs knuser initiativet myter.
Seneste artikler:

‘Det danske forskningsmirakel’ skranter – tiden er inde til en ny universitetslov
Universitetsloven og strukturen for dansk forskning kan være en vigtig faktor for nedgangen i ‘det danske forskningsmirakel’, vurderer professor og overlæge Jens Frederik Rehfeldt.

KU kalder regering: Vi har akut brug for jeres life science-strategi
LIFE SCIENCE HAR ORDET. Vores sundhedsdata mangler muskler, forskningsinfrastrukturen halter, og der er rift om talenterne. KU giver tre forslag til løsninger.

Lemvigh-Müller går i kødet på scope 3 med Science Based Targets
Lemvigh-Müller slår hul på udfordringen med særligt scope 3 udledninger. Videnskabeligt baserede standarder og datasystematik er afgørende for at hæve den bæredygtige barre, mener bæredygtighedschef Pernille Kiær.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.